Λιβανός: Μεγάλο στοίχημα για τις ιχθυοκαλλιέργειες η επένδυση στην καινοτομία και στο branding
Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την επένδυση στην ποιότητα των προϊόντων, την επένδυση στην καινοτομία και σε νέα προϊόντα, το branding, την επίλυση του χωροταξικού ζητήματος και την ενημέρωση των καταναλωτών, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός ως προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου, κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2021 με θέμα «2021-2027: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις και τα κρίσιμα ορόσημα», που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Λιβανός αναγνώρισε ότι κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο παραγωγικός ιστός της ιχθυοκαλλιέργειας ταλαιπωρήθηκε πολύ.
«Και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου, γιατί διατήρησαν τις θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε μεγάλες απώλειες εισοδήματος και να προστατευτεί η κοινωνική συνοχή. Το λιγότερο που μπορούσε να κάνει η Πολιτεία ήταν να τους το ανταποδώσει. Έτσι, ανοίξαμε στο ΕΠΑΛΘ το Μέτρο 3-2-1, το οποίο έχει 25 εκατ. ευρώ και αποτελούσε αίτημα του ΕΛΟΠΥ στο παρελθόν.
«Έχουμε ήδη καταβάλλει 18.789.000 ευρώ και έπονται και τα υπόλοιπα. Θέλουμε, πάντα μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, να στηρίξουμε τον κλάδο με όλες μας τις δυνάμεις» τόνισε ο ΥπΑΑΤ.
Αναλύοντας τις βασικές κατευθύνσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες 2021-2030, ο κ. Λιβανός απαρίθμησε τις εξής :
- ενίσχυση της καινοτομίας, της τεχνολογίας και των εξειδικευμένων γνώσεων,
- οικοδόμηση ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας,
- συμμετοχή στην πράσινη μετάβαση που είναι ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά πλέον είναι ελληνική πολιτική από τη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε τα ηνία της χώρας
- ενεργή συμμετοχή ημών όλων των καταναλωτών.
Αναλύοντας τους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την περίοδο 2021-2030, ο κ. Λιβανός προέταξε τη βιώσιμη ανάπτυξη, την επένδυση στην ποιότητα των προϊόντων, ενώ χαρακτήρισε ως μεγάλο στοίχημα την επένδυση στην καινοτομία, σε νέα προϊόντα και στο branding. Το τελευταίο, όπως είπε, συνιστά κεντρική πολιτική του υπουργείου και εμπεριέχεται στην Ελληνική Διατροφή, την οποία θα παρουσιάσει σύντομα το ΥπΑΑΤ.
Σε ό,τι αφορά τους ποσοτικούς στόχους:
- μέχρι το 2025, μέση ετήσια αύξηση παραγωγής 3%
- μέχρι το 2030, μέση ετήσια αύξηση παραγωγής 5% ,
- με παράλληλη αύξηση της αξίας των προϊόντων, μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας αυτών.
«Αν πετύχουμε αυτούς τους στόχους, κλείσουμε το χωροταξικό και συνδέσουμε την ιχθυοκαλλιέργεια με την κοινωνία, θα έχουμε πετύχει μεγάλες τομές στον κλάδο», είπε ο κ. Λιβανός.
O ΥπΑΑΤ ευχαρίστησε τον Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών, που χαιρέτισε τις εργασίες του Συνεδρίου για τα εύσημα που απέδωσε στη χώρα μας, για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέθεσε εντός των προθεσμιών το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, μετά από σωστή, συστηματική εργασία και συνεργασία.
«Η δική μας λογική στο υπουργείο είναι εξαντλητική συνεργασία με όλους τους παράγοντες του χώρου. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να δημιουργήσουμε μία Εθνική Στρατηγική, η οποία θα παραμείνει στη χώρα και μετά από την παρούσα ή τις επόμενες κυβερνήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να είμαστε κοντά στην «Πράσινη Συμφωνία», αλλά και να ενισχύουμε την ιχθυοκαλλιέργεια γιατί συμβάλει καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, με ταυτόχρονα προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά ο κλάδος αυτός, παρά το γεγονός ότι πολλοί αντιλαμβάνονται διαφορετικά τη σημασία του, είναι φιλοπεριβαλλοντικός, σε δύο επίπεδα : Γιατί γνωρίζουμε ακριβώς τις τροφές των ψαριών και διότι μπορεί να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα, καθώς η υπεραλίευση δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Και για μας, στην κυβέρνηση, είναι πρώτος πυλώνας στρατηγικής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πρώτος από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη μείωση, κατά 30% της αλίευσης και στο 10% των ζωνών μας, να απαγορευτεί τελείως», πρόσθεσε ο κ. Λιβανός.
Ο ΥπΑΑΤ ανέδειξε ως μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος το ζήτημα του σχεδιασμού. «Εκεί, έχουμε όντως καθυστερήσει. Και οφείλει η πολιτεία να ζητήσει συγνώμη από τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες, διότι θα έπρεπε να έχουμε τρέξει γρηγορότερα. Ίσως, βέβαια, είναι πιο εύκολο για μας να ζητήσω προσωπικά αυτή τη συγνώμη, γιατί είμαστε on time στις απαιτούμενες διαδικασίες. Το νέο είναι ότι η παράταση, την οποία δυστυχώς χρειαστήκαμε για έναν χρόνο, θα ψηφιστεί αμέσως μετά τον προϋπολογισμό, την επόμενη εβδομάδα. Άρα, θα έχουμε μπροστά μας έναν χρόνο για να καλύψουμε αυτά που δεν καλύψαμε τον προηγούμενο χρόνο» είπε ο κ. Λιβανός. Πρόσθεσε, δε, ότι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τα προβλήματα του Covid-19. «Το ποσό που πετύχαμε να διασφαλίσουμε από το ΕΠΑΛΘ καλύπτει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι 750.000 ευρώ και τις μεγάλες, μέχρι 2 εκατ ευρώ» σημείωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στο πρόβλημα της υπεραλίευσης, αλλά και της παράνομης και λαθραίας αλιείας της Τουρκίας. «Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της αλιευτικής μας πολιτικής ότι αγγίζει και τα εθνικά μας θέματα. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την πρόθεσή μας για ηρεμία στο Αιγαίο και εισέρχονται στα χωρικά μας ύδατα και ψαρεύουν. Εμείς ζητάμε από την Ε.Ε να υλοποιήσει αυτό που έχει υλοποιήσει σε άλλες, ανάλογες, ευρωπαϊκές υποθέσεις. Έγινε αποδεκτό από τους συναδέλφους υπουργούς. Και το πιο σημαντικό από όλα ήταν ότι στο συγκεκριμένο Συμβούλιο Υπουργών, και ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος, που μέχρι τώρα προσπαθούσε να κρατήσει μία στάση ισορροπίας, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα, αλλά για ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ε.Ε. θα πράξει όσα δεν έπραξε στο παρελθόν. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό με τον Επίτροπο, επαναλήφθηκε η θέση αυτή. Για να αντιμετωπίσουμε την παράνομη αλίευση και υπεραλίευση από την Τουρκία, οι ιχθυοκαλλιέργειες συνιστούν ένα ατού. Το γεγονός, δηλαδή, ότι εμείς δουλεύουμε μέσα σε οργανωμένες περιοχές, ξέρουμε τι παράγουμε και προστατεύουμε τον βυθό μας», τόνισε ο κ. Λιβανός.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του κλάδου, ο ΥπΑΑΤ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, αν και αναγνώρισε ως σημαντικά ζητήματα, το χωροταξικό και την αντίσταση τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θεωρούν ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες συμβάλουν στη μόλυνση στην περιοχή τους και ότι περιορίζουν τον τουρισμό. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο κ. Λιβανός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αλλαγή αυτή της νοοτροπίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενημέρωσης σε απόλυτο ποσοστό. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του, τονίζοντας ότι η αρμονική συνύπαρξη της ιχθυοκαλλιέργειας με τον τουρισμό, μπορεί να οδηγήσει σε άριστα αποτελέσματα. «Προσπαθούμε να πείσουμε και τους Δήμους που αντιδρούν ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες θα μπορούσαν να ενταχθούν μέσα στο τουριστικό προϊόν», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι εφικτή η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, τα οποία θα μπορούν και οι τουρίστες να απολαμβάνουν.
Κλείνοντας, ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές του συνεδρίου, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρα, που όπως είπε, «αγκάλιασε με ενδιαφέρον την προσπάθειά μας να χτίσουμε την αναβάθμιση αυτού του κλάδου, και μέσω της κατάρτισης, στην περιοχή του Μεσολογγίου, στη Δυτική Ελλάδα, η οποία παράγει το 50% ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες στη χώρα», την πρώην υφυπουργό Αλιείας κ. Φωτεινή Αραμπατζή και τον διάδοχό της κ. Σίμο Κεδίκογλου, καθώς και τη Γ.Γ του ΥπΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου.
(Δελτίο Τύπου)