Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Ο κορωνοϊός πλήττει τον “κόκκινο χρυσό”… - Πετάνε τις φράουλες στη Ν. Μανωλάδα

Ηλεία: Ο κορωνοϊός πλήττει τον “κόκκινο χρυσό”… - Πετάνε τις φράουλες στη Ν. Μανωλάδα

Πως η πανδημία καταστρέφει την οικονομία απο την παραγωγή της φράουλας

Είναι πραγματικά λυπηρή η εικόνα της πεταμένης παραγωγής της φράουλας στα μέσα Μαρτίου. Οι πρώτες παρτίδες του φετινού χειμώνα που με πολύ κόπο καλλιέργησαν οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή της Βουπρασίας, καταλήγουν να πετιούνται σε χωράφια, αφού μένουν απούλητες, καθώς οι εξαγωγές εκμηδενίστηκαν λόγω του κορωνϊού. Η συντριπτική πλειοψηφία των ποσοστήτων που παράγονται προορίζονται για τις αγορές του εξωτερικού που έκλεισαν και η πανδημία έβαλε τέλος στις παραγγελίες.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς πλήττονται άμεσα απο την κατάσταση αυτή και υπάρχει ανησυχία όχι μόνο για τη φετινή σεζόν που χάθηκε, αλλά και τις επόμενες καθώς για πολλούς θα είναι δύσκολο να καλλιεργήσουν ξανά μετά από τέτοια ζημιά και χωρίς καμία στήριξη από την Πολιτεία.

Χρειάζεται λοιπόν να υπάρξει λήψη μέτρων και στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής, γιατί μετά τις φράουλες, ακολουθούν οι εξαγωγές στο καρπούζι και αναμένεται να είναι το επόμενο αγροτικό προϊόν που θα υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας...

Ο παραγωγός φράουλας Ανδρέας Χαλούλος μιλώντας στο gaia365.gr και το ilialive.gr αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του θέματος που έχει προκύψει με τις συνέπειες του κορωνοϊού στην αγροτική οικονομία. “Μετά από πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε ένα θέμα σοβαρό. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε τις φράουλες, όπως βλέπετε εδώ τις πετάμε, περιμένουμε κάποια βοήθεια... Κάτι πρέπει να κάνει το κράτος.

xaloulos

Είναι μία δουλειά που έχει πάρει εδώ στην περιοχή να στηθεί 25 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια η φράουλα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, τώρα ήρθε όμως η ώρα που πρέπει να βοηθήσουν την φράουλα. Υπάρχουν πολλές παραγγελίες που έχουν ακυρωθεί, παραγγελίες που έχουν έρθει πίσω διότι έχουν κλείσει οι αγορές, φράουλες που δεν μπορούμε να πουλήσουμε και απλά τις πετάμε, γιατί το φυτό δεν είναι ότι σταματάει, έχει συνέχεια παραγωγή για πέντε έως εφτά μήνες. Οπότε πρέπει να το ανακουφίσουμε, μήπως αλλάξουν τα δεδομένα. Όμως δεν βλέπουμε φως. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν περιμένουμε να αλλάξει κάτι. Η περιοχή εδώ, κάνει τεράστιο τζίρο, 100 εκ. ευρώ. Πρέπει το κράτος να βοηθήσει την κατάσταση. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη, τα χρέη τρέχουν και δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Πρέπει να μας δωθεί μία οικονομική ενίσχυση. Εμείς δεν έχουμε ζητήσει όλα αυτά τα χρόνια βοήθεια, τώρα όμως είναι απαραίτητη. Η περιοχή έχει τεράστια οικονομική καταστροφή, θα βυθιστεί όλοι περιοχή και αυτό έχει γενικότερες συνέπειες, ξεκινάει από από εμάς και θα φτάσει στα σουπερμάρκετ, στα πάντα, είναι αλυσίδα. Η σεζόν έχει χαθεί. Είμαστε καταδικασμένοι αυτή τη στιγμή”

Ο παραγωγός φράουλας Νίκος Τακτικός από τη Ν. Μανωλάδα, σημείωσε ότι “… η καταστροφή που έχει γίνει αυτές τις ημέρες με το πρόβλημα του κορονοϊού είναι τεράστια, η οικονομική ζημιά είναι ανυπολόγιστη γιατί έχουν κλείσει όλες οι αγορές, μιλάμε για ένα εξαγώγιμο κατά 95% προϊόν, όλες οι αγορές έχουν αποκλείσει όλη την Ευρώπη και αυτή τη στιγμή κάνουμε συγκομιδή και πετάμε τις φράουλες με την προοπτική ότι κάτι θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες.

taktikos

Τα βλέπω όμως τα πράγματα πάρα πολύ δύσκολα, γιατί για τουλάχιστον ένα μήνα η κατάσταση φαίνεται να είναι έτσι. Θα θέλαμε να κάνει κάτι το υπουργείο, έχουμε στείλει και υπομνήματα. Για μία καλλιέργεια που ξεπερνάει τα 5.000 με 6.000 € το στρέμμα αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει συγκομιδή το 10 με 15% της παραγωγής. Θα μείνουν όλοι απλήρωτοι, οι παραγωγοί, οι εργάτες, τα εφόδια, δεν θα μπορούμε να ξανά καλλιεργήσουμε είναι πολύ μεγάλη ζημιά που έχουμε πάθει. Είναι τεράστιο το κόστος της παραγωγής. Δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε και πάλι του χρόνου”.

Ο παραγωγός φράουλας και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Αρβανιτάκης δήλωσε ότι “…οι φράουλες είναι το πρώτο προϊόν της άνοιξης που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και παράγεται και κατευθύνεται στην ελληνική αγορά αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές, παντού. Το βρεις και ο κορονοϊός πάνω στην αρχή της συγκομιδής. Το 20 τοις 100 έχω πιει μαζευτεί μέχρι τώρα, οι προορισμοί εκεί που πουλάγαμε τις φράουλες έχουν σταματήσει όλοι λόγω των μέτρων που παίρνει κάθε χώρα, οι φράουλες είναι αδιάθετες, δε φαίνεται φως να μπορέσουμε να της πουλήσουμε και όπως καταλαβαίνετε η καλλιέργεια αυτή είναι μεγάλου οικονομικού κόστους.

Arvanitakis

Και είναι λογικό να υπάρχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Οι φράουλες ξεπερνούν τις 5000 € το στρέμμα στα έξοδα τους. Τώρα με το 20% της παραγωγής που έχουμε κάνει μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει ούτε το 20% των εξόδων. Οπότε λογικό είναι αν θα εξελιχθεί η χρονιά έτσι άσχημα να μιλάμε για καταστροφή. Φαίνεται ότι θα χαθεί η φετινή χρονιά αλλά και οι επόμενες, δεν θα μπορέσει να ξανά καλλιεργηθεί αυτό το προϊόν” εξήγησε ο κ. Αρβανιτάκης… που σχολίασε πως ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να μην καταρρεύσει οικονομικά».

Δείτε video:

fraoules 2

fraoules 3

fraoules 4

fraoules 5

fraoules 6

fraoules 7

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup