Προς:
- Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων
- Γενική Δ/νση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Δυτικής Ελλάδας
- Δνση Δασών Ηλείας
- Δασαρχείο Πύργου
Όπως γνωρίζετε, με την από 19/8/2021 απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυρά ζητείται να κηρυχθεί το τέλος του κυνηγιού στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές – κάτι λογικό και αναμενόμενο.
Η απόφαση τονίζει προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις τοπικές Δασικές Αρχές ότι «η απαγόρευση θήρας δεν θα περιοριστεί μόνο στην καείσα έκταση, αλλά θα συμπεριληφθεί κατά την κρίση σας και μία ικανοποιητική επιφάνεια περιμετρικής ζώνης, που θα καθοριστεί ανάλογα με τα είδη της άγριας πανίδας που ενδιαιτώνται στην περιοχή, τη μορφολογία και τα είδη της βλάστησης, την επίδραση της φωτιάς στα δασικά οικοσυστήματα, το ανάγλυφο του εδάφους, καθώς και τις αποστάσεις μεταξύ καμένων εκτάσεων, ώστε τα είδη της άγριας πανίδας να προστατευτούν και να ανακάμψουν πληθυσμιακά» και συμπληρώνει ότι «η οριοθέτηση θα πρέπει να έχει διακριτά όρια για τη σαφή αναγνώρισή τους από τους κυνηγούς».
Με βάση τα παραπάνω και γνωρίζοντας καλά την κατάσταση στην περιοχή, πιστεύουμε ότι η καλύτερη λύση είναι η απαγόρευση του κυνηγιού σε μία σαφή και επαρκώς εκτενή περιοχή γύρω από τις περιοχές που κάηκαν στην Ηλεία και θα ορίζεται στον Νότο από την Επαρχιακή Οδό Κρεστένων – Ανδρίτσαινας – Τρίπολης (μέχρι τα όρια της Αρκαδίας) και στον Βορά από την διαδρομή Αμαλιάδα – Κεραμιδιά – Σιμόπουλο, μέχρι την ΕΟ33 (111) και από εκεί μέχρι τα όρια του Νομού. Εξυπακούεται, ότι η απαγόρευση πρέπει να επεκταθεί και στην προέκταση αυτών των οδών προς Ανατολικά με τρόπο που να κρατήσει ασφαλή και χωρίς κυνήγι όλη την περιοχή Δυτικά του Μαινάλου.
Με την πεποίθηση ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη την πρότασή μας, είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση
Κώστας Παπακωνσταντίνου
Περιφερειακός Σύμβουλος
(Δελτίο Τύπου)