Επικαιρότητα

Έναρξη κυνηγετικής περιόδου 2023-2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι κυνηγοί της Ηλείας

Έναρξη κυνηγετικής περιόδου 2023-2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι κυνηγοί της Ηλείας

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Η πρώτη ημέρα της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό́ έτος 2023- 2024 είναι η σημερινή, με τους απανταχού κυνηγούς να επιστρέφουν και πάλι στα δάση προκειμένου να ασκήσουν την αγαπημένη τους ασχολία μέχρι και τις 29 Φεβρουάριου 2024.

Με μια σχετική καθυστέρηση ανακοινώθηκε η ρυθμιστική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με την οποία φέτος παρατίθενται τα 36 είδη που επιτρέπεται να κυνηγηθούν, τα οποία εντάσσονται σε θηλαστικά, πουλιά δενδρόβια, εδαφόβια κ.α. και πουλιά υδρόβια και παρυδάτια.

Επιπλέον, προσδιορίζεται η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου των θηρεύσιμων ειδών αλλά και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων σύμφωνα με το είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός ημερησίως.

Περιγράφονται επίσης αναλυτικά όλες οι υποχρεώσεις των κυνηγών που θηρεύουν τρυγόνια, ενώ υπάρχει και μια σειρά ρυθμίσεων σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Περισσότερο φως σε όλη αυτή την διαδικασία, έτσι ώστε να μην υπάρξουν παρανοήσεις και οι κυνηγοί της Ηλείας κινδυνεύσουν να βρεθούν εκτός του νομικού πλαισίου, αντιμέτωποι με πρόστιμα, έριξαν με δηλώσεις τους ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, το μέλος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος, και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Βασίλης Μαντάς.

Άπαντες στάθηκαν επίσης στις προϋποθέσεις αυτές που συμβάλουν έτσι ώστε το κυνήγι να ασκείται με απόλυτη ασφάλεια τόσο για τους ίδιους τους κυνηγούς όσο όμως και για τους γύρω τους.

Παναγιώτης Λάττας- Δασάρχης Πύργου

“Το κυνήγι δεν είναι σπορ, δεν είναι σκορ και προβολή στο διαδίκτυο των θηραμάτων”

Lattas

«… ήδη οι κυνηγετικοί σύλλογοι του Πύργου και της Ολυμπίας έχουν αρχίσει να μας φέρνουν άδειες για θεώρηση το ίδιο ισχύει και για μεμονωμένους κυνηγούς. Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι πρέπει να επιμείνουμε ότι το κυνήγι είναι ένα γεγονός για την ψυχική και σωματική υγεία, είναι μία εκδρομή, μία άθληση μέσα στο δάσος και στο φυσικό περιβάλλον.

Θέλουμε τους κυνηγούς ανθρώπους που αγαπάνε να ζουν στο φυσικό περιβάλλον και να μπορούν να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που έχουν να διατηρήσουν αυτό το φυσικό περιβάλλον. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι σπορ, δεν είναι σκορ, προβολή στο διαδίκτυο των θηραμάτων.

Άρα πρέπει να δημιουργήσουμε κυνηγούς όπως είναι και η πλειοψηφία τους αλλά υπάρχουν και μεμονωμένα περιστατικά που δυσφημίζουν τον κλάδο των κυνηγών.

Να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία εικόνα ότι το κυνήγι αποτελεί μία δραστηριότητα στην φύση που είναι κομμάτι της κοινωνίας. Άλλωστε και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης των δασών το κυνήγι θεωρείται μέσω διαχείρισης της άγριας ζωής».

“Απαραίτητη η στολή με έντονο ερυθρό χρώμα για την προστασία των κυνηγών”

«Αυτό που θα πρέπει να επιμείνουμε από την πρώτη μέρα του κυνηγιού είναι ότι οι φίλοι κυνηγοί που ασχολούνται με τον αγριόχοιρο, τον λαγό και ορισμένα πτερωτά ότι πρέπει να έχουν στολή.

Να έχουν στολή η οποία να έχει έντονο ερυθρό χρώμα στον κορμό του σώματος τους έτσι ώστε να γίνονται αντιληπτοί και να μην έχουν ατυχήματα.

Είναι πολύ βασικό αυτό έτσι ώστε όταν πάνε να ξεκουραστούν να μην τραυματίζονται και να μην δημιουργούνται ατυχήματα. Άρα το θέμα της ασφάλειας είναι το κορυφαίο».

“Μελέτη στη ρυθμιστική και στο νομικό πλαίσιο”

«Τώρα σε ότι αφορά το κυνήγι και τους περιορισμούς, οφείλουν να διαβάσουν προσεκτικά την ρυθμιστική που είχε εκδώσει τόσο το υπουργείο σου κι εμείς που είναι πλέον στο διαδίκτυο έτσι ώστε να ενημερωθούν για το πλαίσιο που υπάρχει.

Το σημαντικό είναι ότι το αγριογούρουνο αρχίζει από τις 20 Αυγούστου βέβαια χωρίς σκύλους δίωξης, κανονικά αρχίζει από τις 15 Σεπτεμβρίου όπως και τα περισσότερα θηράματα, άρα πρέπει να ενημερωθούν για τις ημερομηνίες έναρξης των θηραμάτων».

“Καταχώρηση των τρυγονιών που θηρεύτηκαν σε ηλεκτρονική εφαρμογή σε smartphone ή αποστολή sms

«Με το τρυγόνι δεν έχει αλλάξει τίποτα, βέβαια έχουμε μία καθυστέρηση με την εφαρμογή στην οποία οι φίλοι κυνηγοί πρέπει να καταχωρούν τα τρυγόνια που θηρεύονται για όσους έχουν smartphone ενώ για τους υπόλοιπους να χρησιμοποιούν SMS έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τον αριθμό των τρυγονιών που θηρεύτηκαν.

“Αποστάσεις από τους οικισμούς”

«Αυτό που πρέπει επίσης να επισημάνουμε είναι ότι οι κυνηγοί πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν πλαίσια κυρίως στους οικισμούς ότι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία απόσταση ασφαλείας 250 m από το κέντρο του οικισμού όπως επίσης και στις μεμονωμένες κατοικίες ανεξάρτητα από το αν είναι νόμιμες ή παράνομες».

Επίσης πρέπει να έχουν 300 m απόσταση από τις ακτές και αυτήν την περίοδο που πολλοί αγρότες μαζεύουν την σταφίδα τους και αργότερα τους ελαιώνες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να ασκείται το κυνήγι παράλληλα με τις αγροτικές εργασίες αλλά μεγάλη προσοχή».

Άλκης Κωνσταντόπουλος- Μέλος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου

“Προβλήματα με το ηλεκτρονικό παράβολο”

DSC 0619 2

«… φέτος είχαμε κάποιες αλλαγές που αφορούσαν κυρίως στον τρόπο έκδοσης των αδειών με ηλεκτρονικό παράβολο. Αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο θέμα της έκδοσης της άδειας γιατί το παράβολο βγαίνει ατομικά για τον κάθε κυνηγό με αποτέλεσμα να είναι μία χρονοβόρα διαδικασία και οι κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν επιβαρυνθεί με έναν μεγάλο όγκο εργασιών.

Η ρυθμιστική που είχαμε φέτος είχε τα εξής δύο σημεία. Το ένα είναι ότι το κυνήγι του τρυγονιού παραμένει ως έχει αλλά θα πρέπει να υπάρχει καταγραφή των τρυγονιών που θηρεύει ο κάθε κυνηγός. Υπάρχει ηλεκτρονική εφαρμογή στο τηλέφωνο του ή με SMS θα ενημερώνει για τα τρυγόνια τα οποία έχει θηρεύσει και όταν συγκεντρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός, τότε αυτόματα το υπουργείο θα βγάλει ανακοίνωση ότι σταματάει το κυνήγι του τρυγονιού».

“Χωρίς σκύλους δίωξης το κυνήγι του αγριόχοιρου – Θέμα που πρέπει να τακτοποιηθεί”

«Επίσης, η διαφορά που υπάρχει είναι ότι από τις 20 του μήνα αρχίζει και η θύρα του αγριόχοιρου αλλά μόνο στις περιοχές που θεωρούνται περιοχές διάβασης. Οι ζώνες διάβασης υπάρχουν στην εφαρμογή στον ηλεκτρονικό χάρτη που μοιράζεται δωρεάν σε όλους τους κυνηγούς και εκεί φαίνεται σε ποιες περιοχές μπορούν να ξεκινήσουν το κυνήγι του αγριόχοιρου.

Υπάρχει βέβαια ακόμα μία λεπτομέρεια η οποία πρέπει να ρυθμιστεί καθώς επειδή υπάρχει ειδική μνεία για την χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης, στην ρυθμιστική αυτή δεν αναφέρεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κυνήγι του αγριόχοιρού ο σκύλος δίωξης από τις 20 του μήνα αλλά από τις 15 Σεπτέμβρη. Αυτό είναι ένα θέμα που πιστεύω όμως ότι τις επόμενες ημέρες να τακτοποιηθεί».

“Κανένα δείγμα αφρικανικής πανώλης στην Ηλεία”

«Σε ό,τι αφορά τους αγριόχοιρους το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας, είναι ο υπερπληθυσμός σε κάποια μέρη. Ευτυχώς δεν έχουμε κάποιο δείγμα αφρικανικής πανώλης το οποίο θα ήταν πάρα πολύ ανησυχητικό. Αυτό όμως που σε κάθε περίπτωση πρέπει πάντα να λέμε είναι ότι πρέπει να χειριζόμαστε τα θηράματα με προσοχή και τηρώντας κάποιους κανόνες ασφαλείας.

“Πυροβολούμε μόνο όταν έχουμε δει το θήραμα– Φοράμε ευδιάκριτα ρούχα στο δάσος”

«Οι κανόνες αυτοί πρέπει να τηρούνται σε όλη τη διάρκεια της θήρας. Είναι συγκεκριμένες υποχρεώσεις από το νόμο που έχουν να κάνουν με την χρήση πορτοκάλι γιλέκο και οποιαδήποτε άλλη χρήση όπως για παράδειγμα το καπέλο που μπορεί να κάνει τον κυνηγό πιο ευδιάκριτο στο δάσος.

Πρέπει πάλι να έχουμε ασφαλίσει το όπλο μας, να γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι άλλοι κυνηγοί σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε χώρο που υπάρχουν και άλλοι και να μην πυροβολούμε ποτέ χωρίς να έχουμε δει το στόχο ή να μην έχουμε αναγνωρίσει το θήραμα.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό όταν κάποιος βγαίνει να κυνηγήσει να σέβεται και τους άλλους χρήστες της υπαίθρου είτε αυτή είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι είτε περιπατητές ή οτιδήποτε άλλο.

Το δάσος δεν είναι ιδιοκτησία μας και πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι εκεί που είναι έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς».

“Απαγορεύεται από την κυνηγετική δεοντολογία η έκθεση των θηραμάτων στα social media ”

«Το να εκθέτεις με αυτό τον τρόπο τα θηράματα είναι κάτι που απαγορεύεται από την κυνηγετική δεοντολογία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται αυτό, δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Εάν εμείς θέλουμε να τραβήξουμε την φωτογραφία μας για να το έχουμε στις αναμνήσεις μας αυτό μας αρκεί.

Δεν είναι ανάγκη να το δημοσιεύουμε. Γιατί κακά τα ψέματα η εικόνα μερικές φορές είναι και παραπλανητική. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να βγάλει τα θηράματα από ένα πολυήμερο κυνήγι στον Έβρο και θα δεις έναν αριθμό από υδρόβια που μοιάζει τεράστιος.

Αν είσαι κυνηγός μπορείς να καταλάβεις ότι αυτά μπορεί να είναι θηράματα 10 ημερών. Αν όμως τα δει κάποιος συγκεντρωμένα φαντάζει σαν να έγινε μία μεγάλη θανάτωση πέρα από τα όρια. Άρα λοιπόν, πολλές φορές οι εικόνες μας δείχνουν κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δημιουργούν αντιδράσεις, αγανάκτηση και καταγγελίες».

“Σεβασμός και φροντίδα στους κυνηγετικούς σκύλους”

«Επίσης θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και αναφέρομαι στους κυνηγούς που κυνηγούν θηράματα με σκυλιά. Να έχουν ασφάλεια τα σκυλιά μας όταν τα μεταφέρουμε να είναι σωστά κλουβιά, αεριζόμενα με το κατάλληλο μέγεθος προκειμένου να χωράει άνετα ο σκύλος και μιλάω για τις ελάχιστες εξαιρέσεις που βλέπουμε κι εμείς και τις έχουμε καταδικάσει με κλουβιά ακατάλληλα για την μεταφορά του σκύλου».

Βασίλης Μαντάς - πρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου Πύργου

“Στα περσινά επίπεδα η κυνηγετικές άδειες – Μεγάλο πρόβλημα η απαγόρευση των σκύλων δίωξης στον αγριόχοιρο”

DSC 0626 2

«Ξεκινήσαμε κανονικά τις άδειες στον Κυνηγετικό Σύλλογο, θεωρώ ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός είναι ικανοποιητικός και μέχρι τις 15 του μήνα που θεωρητικά θα ξεκινήσει ο λαγός και το γουρούνι θα αυξηθούν. Η κίνηση των αδειών είναι περίπου στα περσινά πλαίσια, δηλαδή η τοπική έχει 123, η περιφερειακή 143 και η γενική 173.

Συγκριτικά με πέρσι οι αλλαγές είναι η μείωση στην θήρευση του τρυγονιού και για τον αγριόχοιρό ότι ξεκινά μαζί με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου δηλαδή στις 20 του μήνα. Στις ζώνες δηλαδή που επιτρέπεται το τρυγόνι, μόνο στις ζώνες.

Υπάρχει επίσης κάτι το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο καθώς σε μία παράγραφο αναφέρεται ότι απαγορεύονται τα σκυλιά δίωξης στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Το συγκεκριμένο θήραμα δεν γίνεται χωρίς σκυλιά δίωξης. Αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή.

Δεχόμαστε πάρα πολλά παράπονα από μέλη μας που αναφέρονται σε αυτή την παράγραφο και κάνουμε ενέργειες μήπως μπορέσει να αλλάξει αυτό καθώς είναι άτοπο και δεν στέκει. Εύχομαι σε όλους καλή κυνηγετική περίοδο υγεία, σεβασμό στη φύση και στο θήραμα, στους κτηνοτρόφους και στους συνάδελφους κυνηγούς».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup