Επικαιρότητα

Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην Ζάκυνθο

Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην Ζάκυνθο

Δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Υπουργική Απόφαση, για τη ρύθμιση θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2024-2025 που έχει διάρκεια από τις 20 Αυγούστου 2024 έως και 28 Φεβρουαρίου 2025.

Στην απόφαση, εκτός από τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, καθορίζονται τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδο του, καθώς και άλλες ειδικές και γενικές ρυθμίσεις.
Ο Πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ζακύνθου Σπύρος Κωστής αναφέρει ποια είναι τα επιτρεπόμενα είδη για το κυνήγι στο νησί καθώς και σε ποιες περιοχές το κυνήγι απαγορεύεται.
«H κυνηγητική περίοδος είναι από 20 Αυγούστου μέχρι και 28 Φεβρουαρίου. Επιτρέπεται και φέτος ό,τι επιτρεπόταν παλιά. Επιτρέπεται δηλαδή το τρυγόνι, η τσίχλα, η μπεκάτσα για την Ζάκυνθο. Ο λαγός επιτρέπεται από τις 15 Σεπτέμβρη ως τις 10 Ιανουαρίου. Εμείς αυτά τα είδη έχουμε. Δεν έχουμε κάτι άλλο. Όσον αφορά τα τρυγόνια παλιά τον Σεπτέμβρη περνούσαν από εδώ. Σήμερα όμως δεν υπάρχει πέρασμα. Έχει αλλάξει πέρασμα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πολύ ελάχιστα μπορούν να εμφανιστούν στην Ζάκυνθο. Δεν είναι όπως ήταν παλιά. Αυτό οφείλεται περισσότερο και στον φωτισμό που υπάρχει παντού σήμερα. Οι βίλες είναι παντού φτιαγμένες στα βουνά. Το κυνήγι απαγορεύεται εκεί που είναι το καταφύγιο θηραμάτων στο Βραχίονα. Υπάρχουν και πινακίδες. Επίσης απαγορεύεται το κυνήγι σε περιοχές που έχουν καεί».

Καθώς το κυνήγι στο νησί έχει πάψει να είναι αποδοτικό, πολλοί ζακυνθινοί κυνηγοί στρέφονται σε περιοχές εκτός του νησιού, όπως σημειώνει ο κος Κωστής.
«Όσον αφορά το κυνήγι στην Ζάκυνθο για εμάς τους κυνηγούς δεν υπάρχει τίποτα. Για αυτό αναγκαζόμαστε σχεδόν το 80% των αδειών που βγαίνουν να είναι γενικές, διότι οι κυνηγοί φεύγουν εκτός Ζακύνθου. Οι κυνηγοί πηγαίνουν Γρεβενά, Γιάννενα, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη. Αυτό γίνεται από τέλος Οκτώβρη και μετά».

Σε όλα όσα απαιτούνται για την έκδοση κυνηγετικής άδειας αλλά και για την αναθεώρηση αυτής αναφέρεται στην συνέχεια ο κος Κωστής.
«Αυτοί που κατέχουν άδεια κυνηγιού μπορούν αρχές Αυγούστου να τις ανανεώνουν. Για τις καινούριες άδειες για τους καινούριους κυνηγούς πρέπει να έχουν δελτίο κατοχής όπλου στο όνομά τους ή να βγάλουν χαρτί από την αστυνομία ότι είναι κατάλληλοι να κρατάνε όπλο. Πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ζακύνθου και χρειάζονται ακόμα δύο φωτογραφίες και την ταυτότητά τους. Αναθεώρηση της άδειας χρειάζεται όταν κανείς δεν την έχει θεωρήσει ποτέ μέσα σε μία επταετία. Αυτοί πρέπει να την βγάλουν από την αρχή και να δώσουν εξετάσεις στο Δασαρχείο. Σε περίπτωση που κάποιος παραβεί τα προβλεπόμενα, το Δασαρχείο κάνει μηνύσεις και από εκεί και πέρα πάει στο δικαστήριο και ορίζεται ό,τι αποφασίσει το δικαστήριο. Από εμάς έχει γίνει έκκληση, γινόταν και θα γίνεται για να συμμορφώνονται όλοι».

Την δυσαρέσκεια του κυνηγετικού συλλόγου προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιτίθενται αποκλειστικά στο κυνήγι του τρυγονιού εκφράζει τέλος ο κος Κωστής.
«Είχαμε κάποια θέματα με κάποιες οργανώσεις που, αφού λένε ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον γενικά, δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά με το ανοιξιάτικο κυνήγι τον Απρίλη. Μας ενοχλεί πάρα πολύ, διότι έρχονται οι ακτιβιστές και γυρίζουν μέσα στις περιουσίες. Μπορεί να λένε ότι κυνηγάνε τους παράνομους και τους λαθροθήρες, αλλά λαθροθήρες δεν είναι όλος ο κόσμος. Για αυτό είμαστε αντίθετοι σε κάποια θέματα και προσπαθούμε να μην γίνει το χειρότερο. Βλέπουμε παράλογα πράγματα. Σε ιδιοκτησίες με πορτόνια και περιφραγμένες, μπαίνουν μέσα. Με ποιο δικαίωμα μπαίνουν και ποιοι είναι αυτοί; Τόσο μεγάλο κακό έχει γίνει με το τρυγόνι; Η μεγάλη σφαγή του τρυγονιού και σε όλα τα πουλιά γίνεται, καθώς μεταναστεύουν σε μεσογειακές χώρες. Γιατί δεν πάνε εκεί; Γιατί δεν ενδιαφέρονται για κάτι άλλο, για το αν πιάσει μία φωτιά ας πούμε; Η καταστροφή του πλανήτη είναι μόνο το κυνήγι του τρυγονιού τον Απρίλη; Γιατί δεν ενδιαφέρονται για την μέλισσα που σχεδόν το 80% από τα μελίσσια έχουν εξαφανιστεί λόγω της ανομβρίας;»

Πηγή: Ιmerazante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup