Επικαιρότητα

Ηλεία-Αγροτικές Επιδοτήσεις: Θολό το τοπίο και προσφερόμενη για απάτες η κατάσταση στα Οικολογικά Σχήματα

Ηλεία-Αγροτικές Επιδοτήσεις: Θολό το τοπίο και προσφερόμενη για απάτες η κατάσταση στα Οικολογικά Σχήματα Φωτογραφία: jcomp_freepik
Η απάτη των εικονικών τιμολογίων με την ανοχή της ΚΑΠ και της εγκυκλίου – Τι εξηγεί ο Άλκης Κωνσταντόπουλος

Η διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων, ειδικά μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και των οικολογικών σχημάτων που ορίζει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, έχει μπει στο στόχαστρο έντονης κριτικής για την έλλειψη σαφών προδιαγραφών και μηχανισμών ελέγχου.

Σύμφωνα με τον Άλκη Κωνσταντόπουλο, υπεύθυνο της ΚΕΑ Πύργου, η κατάσταση χαρακτηρίζεται «παράξενη και θολή», η οποία επιτρέπει την εμφάνιση πλαστών τιμολογίων και πρακτικών που υπονομεύουν την αξιοπιστία του συστήματος.

Konstantopoulos alkis

Οι αδυναμίες της ΚΑΠ

Όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος, η ίδια η ΚΑΠ και οι σχετικές εγκύκλιοι που τη συνοδεύουν έχουν σοβαρά κενά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που συναντάται και στην Ηλεία, είναι η χρήση λιπασμάτων. Οι οδηγίες προβλέπουν την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων για την επιδότηση, χωρίς ωστόσο να ορίζεται με σαφήνεια πόση ποσότητα χρειάζεται ανά στρέμμα ή πώς θα ελέγχεται η χρήση τους. Έτσι, ένας παραγωγός μπορεί να αγοράσει μόνο ένα σακί και να δηλώσει ότι το χρησιμοποίησε σε ολόκληρη την καλλιέργειά του, χωρίς να υπάρχει μηχανισμός επαλήθευσης.

Παρόμοιο ζήτημα υπάρχει και με τη χρήση δακοπαγίδων. Για να καλυφθεί μια συγκεκριμένη έκταση απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός παγίδων, ωστόσο οι παραγωγοί μπορούν να εκδώσουν τιμολόγια για πολύ μικρότερη ποσότητα και να δηλώσουν ψευδώς ότι κάλυψαν τις απαιτήσεις.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Ακόμη και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που υποτίθεται ότι διασφαλίζει τη σωστή παρακολούθηση των καλλιεργειών, αποδεικνύεται ανεπαρκής. Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος, «ελέγχει κανείς αν αυτή την εφαρμογή την χρησιμοποιείς;» Η έλλειψη ελέγχου καθιστά το εργαλείο πρακτικά άχρηστο, καθώς οι παραγωγοί μπορούν να δηλώσουν δεδομένα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι συνέπειες για τους έντιμους

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντόπουλος, είναι ότι όσοι φορείς ή παραγωγοί προσπαθούν να λειτουργήσουν με διαφάνεια και συνέπεια βρίσκονται αντιμέτωποι με χλευασμό. «Όταν κάποιος φορέας προσπαθεί να κάνει σωστά τη δουλειά του και να μην δηλώσει ανακρίβειες, βρίσκεται "κατηγορούμενος" από τους παραγωγούς», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η όλη κατάσταση όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος απαιτεί άμεσες και αποφασιστικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία, με τις οδηγίες της ΚΑΠ να εμφανίζονται πιο συγκεκριμένες καθώς η συνέχιση αυτής της θολής κατάστασης όχι μόνο υπονομεύει την αξιοπιστία του συστήματος επιδοτήσεων, αλλά πλήττει και τους έντιμους παραγωγούς, οδηγώντας το αγροτικό δυναμικό της χώρας σε περαιτέρω απαξίωση.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup