Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Ιστορική η παραγωγή ελαιολάδου αλλά οι τιμές... χαμηλές

Ηλεία: Ιστορική η παραγωγή ελαιολάδου αλλά οι τιμές... χαμηλές Φωτογραφία: GAIA365.GR/ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οι παραγωγοί ελπίζουν σε άνοδο των τιμών με το κλείσιμο των ελαιοτριβείων

Η φετινή χρονιά θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των ελαιοπαραγωγών κυρίως της ευρύτερης  περιοχής του  Βουνάργου και του Πρασίνου για την εντυπωσιακή ποσότητα και την εξαιρετική ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Μετά από την περσινή μειωμένη παραγωγή, η φετινή σοδειά έφερε ελπίδα, αλλά και έντονο προβληματισμό, εξαιτίας των χαμηλών τιμών διάθεσης του προϊόντος.

Ιστορική παραγωγή, εξαιρετική ποιότητα

Οι συνθήκες ευνόησαν την παραγωγή, με τα ελαιόδεντρα να αποδίδουν σημαντικά υψηλότερη ποσότητα καρπού, ενώ η απουσία δάκου και άλλων ασθενειών εξασφάλισε εξαιρετική ποιότητα στο ελαιόλαδο.

Ο Διονύσιος Σαρακίνης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Βούναργο, εξήγησε:

«Έχουμε αρκετές ελιές, είχαμε χρόνια να κάνουμε τέτοια παραγωγή, είμαστε στο 70 % της παραγωγής αυτή τη στιγμή και έχουμε ένα 30% ακόμα. Βλέπω να ολοκληρώνουμε όλον τον Ιανουάριο αλλά και τον Φεβρουάριο. Μόνο το 2016 είχαμε τόσο μεγάλη παραγωγή.
Ήταν τα δέντρα που έρχονταν από ακαρπία, βοήθησε ο καιρός, έδωσαν και οι ελιές. Το ευτύχημα είναι ότι έχουμε άριστο καρπό. Η τιμή όμως δεν είναι ικανοποιητική, έχει πέσει. Αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 4,50 € με 4,60 €. Θα έπρεπε να είναι λογικά στα 5,50 € έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο παραγωγός αλλά και ο καταναλωτής να το πάρει σε μία τιμή που να μην είναι απαγορευτική όπως τα 10 €».

Elaiolado 2

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο ελαιοτριβείο του Περικλή Τσουκαλά, ο οποίος αναφέρει ότι η σεζόν κύλησε ομαλά, με τις αποδόσεις να αγγίζουν κορυφαία επίπεδα:

«Είχαμε εξαιρετική ποιότητα και καλές αποδόσεις. Οδηγούμαστε πλέον προς το τέλος, υπάρχουν περίπου 20% αμάζευτες ελιές εδώ στην περιοχή. Φέτος είχαμε εξαιρετική ποιότητα σε λάδι, διότι δεν υπήρχε δάκος, σαπίσματα ούτε και γλοιοσπόριο. Είχαμε το καλύτερο προϊόν τα τελευταία χρόνια. Οι τιμές κυμαίνονται από 4,30 € μέχρι 4,60 €. Είναι αρκετά χαμηλές...»

Ανησυχία για τις τιμές

Παρά την ικανοποίηση για την ποιότητα του προϊόντος, η συζήτηση για τις τιμές προκαλεί έντονο προβληματισμό. Ο Νίκος Χροναράκης, από το ελαιοτριβείο στο Πράσινο, υπογράμμισε ότι η φετινή σεζόν πήγε πολύ καλά όσον αφορά την παραγωγή, αλλά οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής:

Xronarakis 1

«Η φετινή σεζόν πήγε πολύ καλά, με πάρα πολύ καλή ποιότητα στο ελαιόλαδο αλλά με χαμηλές τιμές τώρα. Έπρεπε η τιμή να ξεπερνάει τα 5 €. Πλέον βρισκόμαστε στο 80% περίπου της παραγωγής από ότι μου λένε οι πελάτες μου».

Ελπίδες για αύξηση τιμών

Όλοι οι παραγωγοί αναμένουν αύξηση στις τιμές μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής και το κλείσιμο των ελαιοτριβείων, πιθανότατα από τον Απρίλιο και μετά. Ωστόσο, μέχρι τότε, παραμένει η ανησυχία για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Η φετινή χρονιά, αν και ξεχωριστή για την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου, ανέδειξε για άλλη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί, καλώντας τους αρμόδιους φορείς να στηρίξουν τον κλάδο για να παραμείνει ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο.

Elaiolado 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα