Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και η χαλαζόπτωση έπληξαν τόσο τις υπαίθριες καλλιέργειες όσο και θερμοκήπια, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, όπως ο Καρδαμάς και τα Δουναίικα, καταγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής. Οι παραγωγοί μιλούν για ένα δυσβάσταχτο κόστος αποκατάστασης, ενώ καταγγέλλουν ότι το πρόβλημα της απορροής των υδάτων παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, επιδεινώνοντας τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Θερμοκήπια πλημμύρισαν – Καλλιέργειες καταστράφηκαν
Ο Σωτήρης Μητσόπουλος, παραγωγός από τον Καρδαμά, βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλες ζημιές στο θερμοκήπιό του, όπου καλλιεργεί ντομάτες, κολοκυθάκια και μελιτζάνες. «Τα νερά συγκεντρώθηκαν σε ένα αυλάκι και, λόγω της κακής απορροής, μπήκαν μέσα στο θερμοκήπιο. Οι φυτεύσεις μου καταστράφηκαν, και τώρα προσπαθώ να σώσω την καλλιέργεια που ήταν στη φάση της συγκομιδής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα είναι χρόνιο, με τις ευθύνες αποκατάστασης να μετατίθενται από τον ΟΣΕ που έχει την ευθύνη στον Δήμο Ήλιδας καθώς ένα μικρό γεφύρι αδυνατεί να αποστραγγίσει τα νερά, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι καλλιέργειες. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προς τις αρμόδιες αρχές, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Υπάρχει ένα πολύ μικρό γεφύρι και προσπαθούν να χωρέσουν όλα αυτά τα νερά. Με την τελευταία χαλαζόπτωση έκλεισε η ροή στη γωνία, τα νερά επέστρεψαν και μπήκαν όλα μέσα στο θερμοκήπιο. Σήμερα έχω προσωπικό που βγάζει το νάιλον από την ντομάτα για να πάρει αέρα το χωράφι, να φύγει η υγρασία και να μη μου σαπίσει και αυτή η καλλιέργεια. Από τις φυτεύσεις που είχα κάνει εδώ δεν υπάρχει τίποτα προσπαθώ τώρα να σώσω αυτή που είναι σε συγκομιδή. Εδώ και 12 χρόνια σχεδόν έχω ξεκινήσει από τον ΟΣΕ στον Πύργο όλοι μου λένε ότι θα δούμε και τίποτα δεν γίνεται. Πριν από τρία χρόνια έγινε πάλι μία ανάλογη καταστροφή. Πριν από οχτώ χρόνια με προηγούμενη δημαρχεία είχε έρθει εδώ ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ήλιδας και το είδε το θέμα. Μου είπε να δούμε τι θα κάνουμε διότι είναι ιδιοκτησία του ΟΣΕ. Ήρθαν όλοι κουνήσανε το κεφάλι και έφυγαν. Δεν πήραν ούτε ένα μέτρο. Εγώ τους πρότεινα την λύση να μεγαλώσουμε το γεφύρι. Θα φτάσω σε σημείο να το τινάξω στον αέρα για να μπορέσουν να φύγουν τα νερά και να πάνε στην φυσική τους ροή στη θάλασσα» σημείωσε ο κ. Μητσόπουλος αγανακτισμένος.
Μεγάλες απώλειες και στις υπαίθριες καλλιέργειες
Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε και η παραγωγή πατάτας στα Δουναίικα. Ο παραγωγός Θοδωρής Κοτσώνης περιγράφει πως, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί, η έντονη βροχόπτωση κατέστρεψε τη σοδειά. «Το χώμα έγινε συμπαγές, με αποτέλεσμα η πατάτα να μην μπορεί να αναπνεύσει και να σαπίζει. Η ζημιά στα 20 στρέμματα που καλλιεργώ υπολογίζεται σε 15.000 ευρώ», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η επαναφύτευση δεν είναι εφικτή αυτή την περίοδο λόγω έλλειψης σπόρων.
Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες
Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, εξέφρασε την οργή του για την αδυναμία του ΕΛΓΑ να καλύψει τις ζημιές των παραγωγών. «Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ αφήνει τους αγρότες απροστάτευτους. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ακόμα καταστροφή και δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. Απαιτούμε την άμεση αλλαγή του κανονισμού, ώστε να καλύπτει στο ακέραιο τις απώλειες από τέτοια φυσικά φαινόμενα», δήλωσε χαρακτηριστικά.