Όπως επισήμανε, το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό θερμοκηπιακών μονάδων και στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών που εξοικονομούν πόρους και ειδικότερα νερό και αυξάνουν την παραγωγικότητα.
Περαιτέρω, επισήμανε ότι η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της πράσινης γεωργίας, μέσα από την ανάπτυξη θερμοκηπίων, ενώ με τη μετάβαση σε σύγχρονες μεθόδους παραγωγής έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας.
«Πραγματικό άλμα προς το μέλλον της ελληνικής γεωργίας», μπορούν να αποτελέσουν τα «έξυπνα» θερμοκήπια, τα οποία θα απελευθερώσουν τη δυναμική του Έλληνα αγρότη σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΑΓΕΜ, Δήμητρα Εμμανουηλίδου.
Η ίδια τόνισε ότι με τη χρήση των κατάλληλων τεχνολογιών στα θερμοκήπια μειώνεται έως 90% η ανάγκη νερό, ενώ απαιτούνται λιγότερα λιπάσματα και η απομακρυσμένη διαχείριση δίνει τον έλεγχο της καλλιέργειας, από οποιαδήποτε μέρος του κόσμου.
Ο καθηγητής Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών-Θερμοκηπίων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νικόλαος Κατσούλας, τόνισε ότι τα θερμοκήπια αποτελούν απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της έλλειψης νερού και της υποβάθμισης εδαφών και μπορούν σε όλη τη διάρκεια του έτους να παράξουν, σταθερές ποσότητες και ποιότητες.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε ανοιχτό αγρό παράγονται 10 κιλά ντομάτα ανά τετραγωνικό μέτρο, ανά έτος, σε ένα απλό θερμοκήπιο η ποσότητα αυξάνεται στα 20 με 30 κιλά και στα σύγχρονα θερμοκήπια στα 60 με 70. Επιπλέον, με 1 κυβικό μέτρο νερό παράγονται σε ανοιχτό αγρό 3 κιλά πιπεριές, σε απλό θερμοκήπιο 13 και σε σύγχρονο, 43 κιλά.
Στην ίδρυση εξαγωγικής εταιρίας προχώρησε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της προώθησης σε αγορές του εξωτερικού των προϊόντων που θα παραχθούν με θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης επισήμανε ότι υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν χιλιάδες στρέμματα, τα οποία θα παράγουν νέα είδη σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
«Είναι σημαντικό ως συνεταιριστικό κίνημα να οργανώσουμε το νέο σύστημα που πάει να δημιουργηθεί, να προωθήσουμε σωστά τα προϊόντα σε τιμές ικανοποιητικές να αντιμετωπίσουμε τους ισχυρούς ανταγωνιστές, τους Ισπανούς και τους Ιταλούς», πρόσθεσε. Δαπάνες από 30.000 έως 1 εκ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο καλύπτει η πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης για τα θερμοκήπια, ανέφερε ο προϊστάμενος Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, Ευθύμιος Τσιατούρας.
Δικαιούχοι του προγράμματος, που έχει προϋπολογισμό 140 εκ. ευρώ μπορούν να είναι φυσικά, νομικά προσωπα και συλλογικά σχήματα και τα βαθμολογικά κριτήρια, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνουν προβάδισμα στους υφιστάμενους γεωργούς. Προσαυξήσεις ισχύουν για τους αγρότες του Έβρου και της Θεσσαλίας. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, σε ότι αφορά τις δαπάνες, καλύπτονται η κατασκευή ή επέκταση θερμοκηπίων , όχι μόνο υψηλής τεχνολογικής έντασης, η αγορά γης και ο μηχανολογικός εξοπλισμός.
Ο διευθυντής Κέντρου Αριστείας Αγροδιατροφής της Τράπεζας Πειραιώς, Αθανάσιος Δεδούσης, υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 6η θέση στην ΕΕ σε ότι αφορά τις θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις.
Στο 0,2% βρίσκονται οι θερμοκηπιακές εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα
Ειδικότερα, στην ΕΕ υπάρχουν 167.000 εκμεταλλεύσεις που αντιστοιχούν σε 1,4 εκ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, και στην Ελλάδα, 8.319 και 50.000 στρέμματα.
Συνολικά στη χώρα μας, πρόσθεσε, υπάρχουν 28 εκ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης από τα οποία σε θερμοκήπια είναι μόλις το 0,2%. Ξεχωρίζουν στην ανάπτυξη θερμοκηπίων η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα (κυρίως σε ότι αφορά τη φράουλα) και η Κεντρική Μακεδονία.
Για τα σχέδια βελτίωσης των θερμοκηπίων, ο κ. Δεδούσης επισήμανε ότι το 50% χρηματοδοτείται από το ΠΑΑ, το 15% με ίδια κεφάλαια και το 35% μπορεί να χρηματοδοτήσει η Πειραιώς.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο β’ αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγίώτης Χατζηνικολάου και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κεφαλάς, ενώ το «παρών» έδωσε ο συντονιστής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ