Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Στη μελέτη συμμετείχαν 3.483 δίδυμα αδέλφια από ΗΠΑ, Αυστραλία, Δανία και Σουηδία. Οι μελέτες διδύμων είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, καθώς τα δίδυμα έχουν πολλά κοινά γενετικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς, οι διαφορές στην υγεία είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως τη διατροφή και τις συνθήκες διαβίωσης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, διαπιστώνοντας «μέτρια» διαφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν υψηλή ποσότητα φρούτωνκαι λαχανικών (κατά μέσο όρο 2,1 και 2 μερίδες την ημέρα αντίστοιχα) και εκείνων που κατανάλωναν μικρή ποσότητα (0,3 και 0,5 κατά μέσο όρο ημερήσιες μερίδες αντίστοιχα). Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τη μέτρια πρόσληψη λαχανικών και φρούτων με τη χαμηλή πρόσληψη, η διαφορά στην κατάθλιψη ήταν λιγότερο έντονη.
Πόση είναι η συνιστώμενη ποσότητα
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη εξακολουθούσαν να καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα λαχανικών και φρούτων από τη συνιστώμενη, η οποία είναι τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα.
«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στις δύο μεγάλες σκανδιναβικές μελέτες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με τον μέσο όρο και για τις δύο να είναι λιγότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης πρόσληψης», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Άναμπελ Μάτισον από το UNSW.
Η ίδια εξήγησε πως «δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα μειωνόταν ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης, εάν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τις συνιστώμενες μερίδες λαχανικών και φρούτων».
Αν και τα δεδομένα δεν είναι αρκετά λεπτομερή για να αποδείξουν αιτιότητα– η σωματική άσκηση, για παράδειγμα, δεν συμπεριλήφθηκε στην ανάλυση – το σχετικά μεγάλο μέγεθος δείγματος και η χρήση των διδύμων υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια συσχέτιση.