Υγεία

Πόσα βήματα καθημερινά νικούν την κατάθλιψη;

Πόσα βήματα καθημερινά νικούν την κατάθλιψη;
Θεωρείται τελικά ο στόχος των 10.000 βημάτων το ιδανικό φυσικό «φάρμακο», ακόμα και για την κατάθλιψη; Νεότερη μελέτη τον αμφισβητεί, θέτοντας μια πιο ρεαλιστική και εφικτή προσέγγιση

Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχτεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Ειδικά, η σχέση μεταξύ της άσκησης και της κατάθλιψης έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων εδώ και αρκετά χρόνια. Πόσο όμως τελικά θα πρέπει να μοχθήσουμε για να είμαστε ψυχικά υγιείς; Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει έναν ενδιαφέροντα και σημαντικό παράγοντα: τον ακριβή αριθμό βημάτων που πρέπει να κάνει κάποιος καθημερινά για να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Jama Network Open, επιστήμονες από διάφορους τομείς της υγείας μελέτησαν την επίδραση του αριθμού των καθημερινών βημάτων στην ψυχική υγεία, εστιάζοντας στη σχέση τους με την κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν 33 διαφορετικές έρευνες, με σχεδόν 100.000 συμμετέχοντες ενήλικες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν συσκευές παρακολούθησης φυσικής δραστηριότητας, όπως βηματομετρητές και ρολόγια γυμναστικής.

Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα, οι μεγαλύτεροι αριθμοί βημάτων σχετίστηκαν με καλύτερη ψυχική υγεία, ενώ μικρότερες ποσότητες φυσικής δραστηριότητας δείχνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Παρόλο που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των 10.000 βημάτων, ο οποίος προβάλλεται συχνά ως ιδανικός για τη γενική υγεία, έχει τα δικά του οφέλη, φαίνεται ότι δεν είναι απαραίτητος για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Πόσο ωφελούν τα 7.500 βήματα την ημέρα 

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, ο στόχος των 7.500 βημάτων καθημερινά φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 42% σε σχέση με λιγότερα από 5.000 βήματα. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι μικρές δόσεις σωματικής δραστηριότητας σχετίζονται με μειωμένη εμφάνιση κατάθλιψης στους ενήλικες», αναφέρουν οι επιστήμονες. «Η συστηματική αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, ακόμη και σε μέτρια επίπεδα, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ψυχική ευημερία».

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι τα οφέλη είναι ορατά μέχρι τα 10.000 βήματα, αλλά πέρα από αυτόν τον αριθμό, δεν παρατηρείται επιπλέον όφελος. Ειδικότερα, η ομάδα των ερευνητών υποστηρίζει ότι για ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με περιορισμούς λόγω προβλημάτων υγείας, ακόμη και μικρότερος αριθμός βημάτων μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία.

Η «παγίδα» των 10.000 βημάτων

Η αντίληψη ότι τα 10.000 βήματα είναι το ιδανικό όριο για να βελτιώσουμε την υγεία μας, έχει τις ρίζες της σε μια διαφημιστική καμπάνια του 1964 στην Ιαπωνία, όταν και παρουσιάστηκε το πρώτο «Manpo-kei» (πεδιόμετρο), που σημαίνει «μετρητής 10.000 βημάτων». Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το συγκεκριμένο νούμερο επιλέχθηκε γιατί ήταν εύκολο να το θυμηθεί κάποιος και όχι για επιστημονικούς λόγους. «Τα 10.000 βήματα είναι ένας αυθαίρετος αριθμός και δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση που να υποστηρίζει ότι αυτός ο αριθμός είναι απαραίτητος για τη βελτίωση της υγείας», αναφέρει η Δρ. Lindsay Bottoms, ερευνήτρια φυσιολογίας άσκησης και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.

Η Δρ. Bottoms σημειώνει ότι «ο στόχος των 10.000 βημάτων μπορεί να παραπλανήσει τους ανθρώπους, δίνοντάς τους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας για το πώς να παραμείνουν υγιείς». Η ίδια προσθέτει ότι τα 4.400 βήματα, για παράδειγμα, έχουν αποδειχτεί ότι βελτιώνουν το προσδόκιμο ζωής, ενώ επισημαίνει πως «το σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να είναι πιο ενεργοί, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν με στόχο τα 4.000 βήματα».

Οι ερευνητές συνιστούν ότι είναι καλύτερο να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, προσαρμοσμένους στις δυνατότητές μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνήθως περπατά 2.000 βήματα την ημέρα, είναι πιο αποτελεσματικό να θέσει στόχο τα 4.000 βήματα, καθώς αυτό μπορεί να τον ενθαρρύνει περισσότερο από έναν άπιαστο στόχο των 10.000 βημάτων. Η άσκηση, σε οποιοδήποτε επίπεδο, είναι ωφέλιμη για την ψυχική υγεία, και το πιο σημαντικό είναι να γίνει μια συνήθεια που να ταιριάζει στις καθημερινές δυνατότητες του καθενός.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup