Συγκεκριμένα, σε μία κίνηση υψίστης σημασίας για τα κρασιά της Σάμου, αλλά και για το ελληνικό κρασί γενικότερα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συναιτερισμού, Γιάννης Σκούτας υπέγραψε στη Σικελία μνημόνιο συνεργασίες με τις οινοπαραγωγικές περιοχές του Σέρι στην Ισπανία και της Μαρσάλας στην Ιταλία, με αντικείμενο τη δημιουργία ενός δικτύου ευρωπαϊκών οινοπαραγωγικών περιοχών ενδυναμωμένων οίνων, με στόχο την εγγραφή τους στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Στο δίκτυο πολύ σύντομα αναμένεται να προσχωρήσουν και οι οινοπαραγωγικές περιοχές του Port και της Madeira της Πορτογαλίας.
Η δράση αφορά μερικές από τις πιο θρυλικές και εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές της υφηλίου, που συναπαρτίζουν τη “Ζώνη του Ήλιου” της ευρωπαϊκής ηπείρου, νοτίως του 38ου παραλλήλου από τη νήσο Μαδέρα στον Ατλαντικό ωκεανό μέχρι τη Σάμο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τόσο η Σάμος, όσο και οι υπόλοιπες περιοχές του δικτύου διαθέτουν πλούσια και αξιοζήλευτη ιστορία πολλών αιώνων. Στο παρελθόν, ειδικά τον 18ο και 19ου αιώνα, αλλά και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου τα κρασιά τους είναι τα γνωστά και περιζήτητα παγκοσμίως. Κατά συνέπεια, με αφορμή και αφετηρία την οινοποιητική δραστηριότητα και την εξαγωγή των κρασιών τους σε όλες τις χώρες της γης, οι εν λόγω οινοπαραγωγικές περιοχές διαθέτουν πλούσια πολιτιστική ιστορία που περιλαμβάνει αμέτρητα έθιμα και πρακτικές, καθώς και κοινωνικές αξίες και παραδόσεις που συχνά μεταφράστηκαν και σε φυσικά αντικείμενα, όπως εντυπωσιακά κελάρια γεμάτα με βαρέλια παμπάλαιων οίνων, αλλά και παραδοσιακούς αμπελώνες διαμορφωμένους σε αναβαθμίδες με ξερολιθιές, όπως στη Σάμο. Για τη Σάμο που είναι ασφαλώς ο πιο μικρός εταίρος της πρωτοβουλίας η σύνδεση και μόνο του ονόματός της με οινικούς θρύλους, όπως το Σερί και η Μαρσάλα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Ήδη έχει προγραμματιστεί γευστική παρουσίαση των οίνων “Samos” στο περίπτερο της Σικελίας στην έκθεση vinitaly τον Απρίλιο, ενώ η εκπρόσωπος του σερί προσκάλεσε τον ΕΟΣ Σάμου στην εξειδικευμένη έκθεση για γλυκά και ενδυναμωμένα κρασιά που θα γίνει στην πόλη Χερέθ Ντε Λα Φροντέρα της Ανδαλουσίας, τον Ιούνιο του 2026.
Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μέσα στα κελάρια της ιστορικής οινοποιίας “Cantine Pellegrino 1880”.
Πηγή: ertnews.gr