Οικονομία

Οι στόχοι της ΚΑΠ για τους φυσικούς πόρους

Οι στόχοι της ΚΑΠ για τους φυσικούς πόρους

Οι επιλογές χωρών της ΕΕ είναι θεμελιώδεις για την επίτευξη του στόχου της ΚΑΠ για τους φυσικούς πόρους.

Η ΚΑΠ παρέχει προστιθέμενη αξία στην ΕΕ ορίζοντας υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας από αυτό που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο βάσει μιας καθαρά εθνικής προσέγγισης, που απαιτεί ελάχιστα επίπεδα οικονομικής στήριξης και υποστηρίζοντας την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των κρατών μελών.

Ωστόσο, το δυναμικό της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων δεν αξιοποιήθηκε πλήρως την περίοδο 2014-2020. Τα κράτη μέλη δεν διέθεσαν επαρκή χρηματοδότηση στα πιο στοχευμένα μέτρα και/ή επέλεξαν μια μινιμαλιστική προσέγγιση για την πολλαπλή συμμόρφωση και τους οικολογικούς όρους. Αυτά είναι μεταξύ των βασικών ευρημάτων από την «Αξιολόγηση του αντίκτυπου της κοινής αγροτικής πολιτικής στη βιοποικιλότητα, το έδαφος και το νερό (φυσικοί πόροι)» που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με βάση τρεις εξωτερικές μελέτες για τη βιοποικιλότητα, το έδαφος και το νερό , μια αντίστοιχη δημόσια διαβούλευση, η Αξιολόγηση επιβεβαιώνει τις σχετικές πολιτικές επιλογές που προτείνονται για την ΚΑΠ μετά το 2020. Αυτά περιλαμβάνουν μια στρατηγική προσέγγιση για τη βελτίωση της στόχευσης, τη συνέπεια της προσέγγισης και τη συνολική απόδοση, καθώς και βελτιωμένη χρηματοδότηση και κίνητρα για τη βελτίωση του αντίκτυπου της ΚΑΠ στους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με τη φιλοδοξία της Πράσινης Συμφωνίας.

Η αξιολόγηση επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη συνάφεια του στόχου της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων. Αναγνωρίζει τη δυνατότητα της ΚΑΠ να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους στόχους βιώσιμης διαχείρισης παρέχοντας εκτεταμένη προστασία μέσω πολλαπλής συμμόρφωσης, πράσινων υποχρεώσεων και πιο στοχευμένων εθελοντικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης. Η αξιολόγηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η ΚΑΠ μπορεί να αποτρέψει την εγκατάλειψη γης και να επιβραδύνει την εξειδίκευση των γεωργικών συστημάτων, συμβάλλοντας στη διατήρηση της διαφοροποιημένης χρήσης γης, της γεωργίας και των μόνιμων λιβαδιών.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Vendras