Πρωτογενής Τομέας

ΑΣ Ηλείας Κήπος: Αγκάθι για τους αγρότες οι εκτάσεις στις πρώην λίμνες

ΑΣ Ηλείας Κήπος: Αγκάθι για τους αγρότες οι εκτάσεις στις πρώην λίμνες

Του Γιάννη Σπυρούνη

Θέματα που αφορούν τους αγρότες όπως η διανομή των εκτάσεων πρώην λιμνών Αγουλινίτσας και Μουριάς αλλά και το θέμα του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ τέθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή βουλευτών του νομού πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών «Ηλείας Κήπος», στον Πύργο. Ο πρόεδρος κ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΕΗ με τους ΤΟΕΒ, αλλά και στις παθογένειες του ΓΟΕΒ που όπως επισήμανε ταλαιπωρούν εδώ και αρκετά χρόνια τους αγρότες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του συνεταιρισμού και οι βουλευτές Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας και Γιάννης Κουτσούκος καθώς και ο εκπρόσωπος του βουλευτή Κώστα Τζαβάρα, Σάκης Βορλόκας.

Ο Γιάννης Αρβανιτάκης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των εκτάσεων των πρώην λιμνών και πρότεινε να υπάρξει η δυνατότητα κατάτμησης κάτω των 100 στρεμμάτων ώστε να μπορούν να παραχωρηθούν με κοινωνικά κριτήρια. Παράλληλα ζήτησε την απλοποίηση της διαδικασίας παραχώρησης για τα τεμάχια κάτω των 100 στρεμμάτων ώστε να προλάβουν οι αγρότες την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Για τις πάνω από 100 στρέμματα εκτάσεις να γίνεται παραχώρηση για μίσθωση από 5 έως 25 χρόνια (σε κάποιες περιπτώσεις έως και 40 χρόνια) με δημοπρασία σε όποιο φυσικό η νομικό πρόσωπο πλειοδοτήσει. Είναι σοβαρό πρόβλημα για τον νομό αφού στις δημόσιες γαίες (οι αποξηραμένες λίμνες Αγουλινίτσας, Μουριάς και το έλος της Κάστας) είναι περίπου 30.000 στρέμματα, όπου το 95% τον αγροτεμαχίων είναι άνω των 100 στρεμμάτων. Και τίθεται και το ερώτημα για το αν είναι επίσημα χαρτογραφημένα τα τεμάχια της Αγουλινίτσας και της Μουριάς ή είναι ένα τεμάχιο η κάθε λίμνη. Εάν δημοπρατηθούν θα αυξηθεί το κόστος ενοικίασης της γης κατακόρυφα. Την εξαιρετικής ποιότητας αγροτική γη αρκετές εταιρείες κολοσσοί ή τεράστιες παραγωγικές μονάδες θα θελήσουν να την χρησιμοποιήσουν. Εάν συμβεί αυτό οι όμορες κοινότητες δεν θα έχουν αγροτική γη για καλλιέργεια άρα θα υπάρξει πρόβλημα επιβίωσης για τους ντόπιους παραγωγούς. Δεν θα ενεργοποιηθούν δικαιώματα για επιδότηση».
Ο κ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε ακόμα στο ότι έχει ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος 2018-2019 και ήδη καλλιεργούνται τα εν λόγω αγροτεμάχια με χειμερινά κηπευτικά ή κτηνοτροφικά φυτά, αναρωτώμενος τι θα γίνει με την εφαρμογή του νόμου από την 1η Νοεμβρίου για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Παρόντες με θέσεις και οι βουλευτές

Ο κ. Κουτσούκος σε δηλώσεις του ανέφερε πως «μετά από 4 χρόνια η Κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει το νόμο για να μπει μια τάξη στην κατανομή των αγροτιών γαιών. Όμως είναι αντιληπτό ότι δεν υπάρχει προετοιμασία κι από τη συζήτηση που κάναμε φαίνεται ότι χρειάζονται παρεμβάσεις που είναι α) ένα μεταβατικό διάστημα για τις καλλιέργειες που είναι σε εξέλιξη, τις εποχικές β) για τις καλλιέργειες εντατικού χαρακτήρα και δεν επαρκούν τα 100 στρέμματα να γίνει μια αντίστοιχη ρύθμιση και γ) με τα βάση τα γεοχωρικά, για όσα αγροτεμάχια είναι άνω των 100 στρεμμάτων να γίνει κατάτμηση ώστε να μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία και οι αγρότες που καλλιεργούν λιγότερα στρέμματα».

Ο κ. Μπαλούρας σημείωσε πως «… έχει ωριμάσει το θέμα ώστε να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές για την δημόσια Γη, στην Ηλεία και σ` όλη την Ελλάδα. Οι ανεπάρκειες και οι αστοχίες που προέκυψαν στην πορεία μετά τον προηγούμενο νόμο πρέπει να διορθωθούν με τη συμβολή των παραγωγών, συλλογικοτήτων και συνεταιρισμών. Ο νόμος πρέπει να προνοεί και να δίνει ιδιαίτερη πριμοδότηση στους εκπροσώπους συνεταιρισμών, ομάδας παραγωγών κ.α. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα όχι μόνο για να κερδίσουμε τις καλλιεργητικές περιόδους αλλά, κυρίως, για να αποσαφηνιστεί πλήρως το θέμα. Στην Ηλεία έχουμε περίπτωση, όπως στην πρώην λίμνη Μουριά, όπου υπάρχει και συλλογικότητα που ζητά τον επαναπλημμυρισμό της, και συναινεί και ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, που έτσι κι αλλιώς δεν προσφέρεται για καλλιέργειες. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία πρόθεση να εκχωρηθούν γαίες σε μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις» δήλωσε. Με πρωτοβουλία του κ. Μπαλαούρα σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, για να συζητηθούν όλα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη.

Στο θέμα της ΔΕΗ ο κ. Κουτσούκος εστίασε λέγοντας πως «… η ΔΕΗ πρέπει, επιτέλους να αποδεχθεί την πρόταση για 120 δόσεις ώστε να γίνει βιώσιμη η διαδικασία της οικονομικής εξυγίανσης που κάνουν οι Διοικήσεις των ΤΟΕΒ με πολύ μεγάλη προσπάθεια» Από την άλλη πλευρά ο κ. Μπαλαούρας ήταν θετικός στη ρύθμιση με 120 δόσεις, αλλά σχολίασε πως θα πρέπει να μπει μια τάξη, στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και τον τρόπο που θα καταβάλλονται οι εισφορές από τους καλλιεργητές.

kipos 1

kipos 2

kipos 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup