Πρωτογενής Τομέας

Τραγανό Ηλείας: Ικανοποίηση για πορτοκάλι και μανταρίνι

Τραγανό Ηλείας: Ικανοποίηση για πορτοκάλι και μανταρίνι

Του Γιάννη Σπυρούνη

Θετικά εξελίσσεται η σεζόν για τις καλλιέργειες πορτοκαλιού και μανταρινιού στην περιοχή του Τραγανού Ηλείας. Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, αν και θα χρειαζόταν πιο χαμηλές θερμοκρασίες για τις ιδανικές συνθήκες των καλλιεργειών. Επί της ουσίας ο καρπός έμεινε λίγο πίσω στο χρωματισμό, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τους παραγωγούς, που αυτή την περίοδο προχωρούν στην συγκομιδή. Την ίδια ώρα οι τιμές είναι ικανοποιητικές τόσο για το πορτοκάλι όσο και για το μανταρίνι.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, Ανδρέας Τσουκαλάς, σε δηλώσεις του μας τόνισε πως δεν υπάρχουν προβλήματα στην καλλιέργεια της νοβελίνας στο πορτοκάλι και της κλημεντίνης στο μανταρίνι. «Στο χωριό μας το Τραγανό και την ευρύτερη περιοχή, παράγονται τα ποιοτικότερα πορτοκάλια και μανταρίνια πανελλαδικά, κατά γενική ομολογία. Και αυτό έχει να κάνει με τη φροντίδα που προσφέρουμε στις καλλιέργειές μας» σχολίασε. «Έχουμε και φέτος ποιοτικό προϊόν που δεν επηρεάστηκε από τις καιρικές συνθήκες όπως άλλες καλλιέργειες. Ο καιρός λόγω των θερμοκρασιών τα έφερε λίγο πίσω στο χρωματισμό, θέλουμε και λίγο κρύο» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «… για την ώρα τα πράγματα πάνε καλά. Για εμάς απειλή είναι μόνο το χαλάζι»…

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, η περιοχή παράγει κατά μέσο όρο 15.000 με 17.000 τόνους πορτοκαλιού και μανταρινιού ετησίως και οι καλλιέργειες συμβάλουν σημαντικά στο εισόδημα των αγροτών.

Φέτος οι τιμές διατηρούνται σε καλά επίπεδα. Όπως είπε ο κ. Τσουκαλάς, το μανταρίνι αποφέρει 35 λεπτά το κιλό (με το κόστος των εργατικών) με την «καθαρή» τιμή να κυμαίνεται στα 25 με 27 λεπτά. Σε ότι αφορά τις νοβελίνες η τιμή διαμορφώνεται στα 24 με 26 λεπτά με το κόστος των εργατιών και 20 με 22 λεπτά καθαρά το κιλό…

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup