Πρωτογενής Τομέας

Προβλέψεις ΕΕ 2018-2030: Αυξανόμενη η ζήτηση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Προβλέψεις ΕΕ 2018-2030: Αυξανόμενη η ζήτηση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί και τα εισοδήματα θα αυξηθούν, ενώ τα πουλερικά αναμένεται να είναι η μόνη αναπτυσσόμενη αγορά προϊόντων κρέατος στην ΕΕ.

Αυτά ήταν τα βασικά ευρήματα των γεωργικών προοπτικών της ΕΕ, που δημοσιεύθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου 2018, στα οποία περιλαμβάνονται παρατηρήσεις σχετικά με τις προβλεπόμενες επιδόσεις των ευρωπαϊκών γεωργικών αγορών για το 2018 έως το 2030.

Καθώς η καταναλωτική βάση του κόσμου αυξάνεται, λόγω τόσο του αυξημένου πληθυσμού όσο και των αυξανόμενων εισοδημάτων, η ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί. Ωστόσο, το παγκόσμιο εμπόριο στον τομέα αυτό θα αυξηθεί πολύ πιο αργά από ό, τι την περασμένη δεκαετία, με την ΕΕ και τη Νέα Ζηλανδία να κυριαρχούν στην αγορά. Μέχρι το 2030, η ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει σχεδόν το 35% της παγκόσμιας ζήτησης. Αυτό θα επικεντρωθεί εκτενέστερα σε προϊόντα με προστιθέμενη αξία, όπως τα βιολογικά προϊόντα ή εκείνα με προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις.

Μέση ετήσια αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου γαλακτοκομικών προϊόντων (εκατ. Ισοδύναμα γάλακτος)

* WMP - πλήρες γάλα σε σκόνη / SMP - αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη

Οι εξαγωγές τυριού, βουτύρου, αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη, πλήρους γάλακτος σε σκόνη και σκόνης ορού γάλακτος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά περίπου 330.000 τόνους ισοδύναμου γάλακτος ετησίως. Όσον αφορά την αγορά της ΕΕ, θα χρειαστούν περίπου 900.000 τόνοι πρόσθετου γάλακτος ετησίως για να ικανοποιηθεί η ανάπτυξή της για τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι κυρίως τυρί. Αντίθετα, η κατανάλωση υγρού γάλακτος στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται στην ΕΕ.

Η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ θα πρέπει να σημειώσει μέτρια αύξηση κατά το 2018-2030, κατά μέσο όρο 0,8% ετησίως. Η παραγωγή εκτιμάται σε 167 εκατομμύρια τόνους το 2018 και θα πρέπει να φθάσει τα 182 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030. Τέλος, η παραγωγή γάλακτος πρέπει επίσης να αυξηθεί έως το 2030, 17% πάνω από το επίπεδο του 2017. Ωστόσο, θα σημειωθεί βραδύτερος ρυθμός από περιβαλλοντικούς περιορισμούς στην περαιτέρω παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι εκστρατείες προώθησης της χαμηλής πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ζωικών προϊόντων, καθώς και η αύξηση των αξιώσεων δυσανεξίας στη λακτόζη, θα επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, η αυξανόμενη κατανάλωση βολικών τροφίμων, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα μπιφτέκια και τα κατεψυγμένα τρόφιμα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση γαλακτοκομικών συστατικών, για παράδειγμα τυριού.

Προβλέψεις για την αγορά κρέατος

Μέχρι το 2030, η αγορά κρέατος στην ΕΕ θα επηρεαστεί από τις μεταβολές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις εξαγωγικές δυνατότητες, την αποδοτικότητα και, για το βόειο κρέας, τις μεταβολές στον γαλακτοκομικό τομέα. Η συνολική κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ θα μειωθεί, φθάνοντας από 69,3 κιλά ανά κάτοικο το 2018 σε 68,7 κιλά το 2030. Θα εξαρτηθεί από τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα, ακόμη και με υψηλότερες εισαγωγές, αλλά θα επηρεαστεί επίσης από την προτίμηση για χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος και υποκατάστατα κρέατος.

Επιπλέον, σε επίπεδο ΕΕ, οι καταναλωτές θα επιλέξουν να καταναλώνουν διαφορετικά κρέατα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση χοιρινού κρέατος και βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί, ενώ τα πουλερικά θα καταναλώνονται όλο και περισσότερο. Το πρόβειο κρέας αναμένεται επίσης να αυξηθεί, χάρη στη διαφοροποίηση της διατροφής για το κρέας και στις μεταβολές της δομής του πληθυσμού της ΕΕ.

Από το χαμηλό του 2013, η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ ανέκαμψε κατά 1,6% το 2018, υπολογιζόμενη σε 8,2 εκατομμύρια τόνους. Ωστόσο, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί και πάλι, επηρεασμένη από μικρότερο κοπάδι, χαμηλή κερδοφορία και φθίνουσα ζήτηση. Ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά θα είναι επίσης ισχυρός, οδηγώντας πρώτα στην πτώση των τιμών για το πρώτο εξάμηνο της περιόδου προοπτικής που ακολουθείται από τη σταθεροποίηση των τιμών μέχρι το 2030.

Όσον αφορά το κρέας αιγοπροβάτων, χάρη στη βελτιωμένη απόδοση των παραγωγών, στη διατήρηση της συνδεδεμένης στήριξης και στη διαρκή εγχώρια ζήτηση, η παραγωγή θα ανακάμψει και θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 2018-2030. Θα φθάσει τους 950.000 τόνους το 2030, σε σύγκριση με 903.000 τόνους το 2018. Οι τιμές της ΕΕ θα σταθεροποιηθούν σε επίπεδο υψηλότερο από το 2010-2017.

Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην ΕΕ θα μειωθεί από 32,5 kg κατά κεφαλήν το 2018 σε 31,7 kg το 2030. Η μείωση αυτή θα αντισταθμιστεί από τις εξαγωγές, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 0,7% ετησίως κατά τη διάρκεια του 2018-2030. Οι περισσότερες εξαγωγές θα γίνουν στην Κίνα, παρά τον έντονο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Κατανάλωση κατά κεφαλήν ΕΕ ανά τύπο κρέατος (kg ανά κάτοικο)

Τα πουλερικά είναι το μόνο κρέας που θα παρατηρήσει σημαντική αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης στην ΕΕ. Σε σύγκριση με άλλα κρέατα, έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως η οικονομική προσιτότητα, η απουσία θρησκευτικών περιορισμών, η υγιής εικόνα, οι περιορισμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και οι χαμηλότερες απαιτούμενες επενδύσεις.

Μέχρι το 2030, η παραγωγή της ΕΕ θα πρέπει να φθάσει τα 15,5 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με 14,2 εκατομμύρια τόνους το 2018. Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί επίσης, υποστηρίζοντας τις αυξανόμενες εξαγωγές της ΕΕ χάρη στην αξιοποίηση διαφόρων τεμαχίων κρέατος πουλερικών και διάφορων προορισμών.

Πηγή: Neapaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup