Ένας παραγωγός κηπευτικών και καρπουζιών με επιχειρηματικό δαιμόνιο, ο Παναγιώτης Πασσάς από την Αμαλιάδα, ένας μελετημένος και οραματιστής κτηνοτρόφος, ο Σοφοκλής Φιλιππίδης από τις Σέρρες και ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός από τις Ροβιές Ευβοίας, με ακούραστο ηγέτη τον Νίκο Βαλλή, συναντιούνται φέτος στις τρεις πρώτες θέσεις των βραβείων Αγρότης της Χρονιάς, που διοργανώνει για 10η συνεχή χρονιά η Agrenda.
Αγρότης της Χρονιάς
Ο οργανωτικός καρπουζάς και συνάµα οικονοµολόγος από την Αµαλιάδα, Παναγιώτης Πασσάς, θέλει µέσα στα επόµενα πέντε χρόνια να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς σε φρούτα και λαχανικά. Συµµαχοί του στην προσπάθεια αυτή, τα αδέλφια του Βασίλης και Νίκος, ενώ οι τρεις τους, ακολουθούν τον δρόµο που άνοιξε ο, πρωτοπόρος σε καλλιεργητικές µεθόδους, πατέρας τους, ∆ηµήτρης Πασσάς.
Κτηνοτροφoς της Χρονιάς
Η ενηµέρωση είναι τρόπος ζωής για τον 36χρονο Σοφοκλή Φιλιππίδη από τις Σέρρες, ο οποίος κυνηγά όλες τις εξελίξεις που αφορούν τη διαχείριση µιας σύγχρονης κτηνοτροφικής µονάδας. Η κτηνοτροφία είναι οικογενειακή παράδοση στην περίπτωση του Σερραίου αγελαδοτρόφου, η επιτυχία όµως και τα µελλοντικά σχέδια για µεταποίηση, προσωπικό του στοίχηµα.
Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς
Ένας συνεταιρισµός µε προτεραιότητες και 130 επιµελείς βιοκαλλιεργητές ελιάς ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Ροβιών. Με γνώµονα την προστασία της παραγωγής των µελών του, ο πρωτεργάτης πρόεδρος της οργάνωσης Νίκος Βαλλής, πυρηνικός µηχανικός ταυτόχρονα, εξηγεί πως η συλλογικότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Τιµητικη διακριση Νίκος Βαρδούλης
Όταν ξεκινάς τη σταδιοδροµία σου µε τρεις χοιροµητέρες -από την οικογενειακή περιουσία- και φθάνεις να καλλιεργείς περισσότερα από χίλια στρέµµατα παραγωγικής έκτασης στον θεσσαλικό κάµπο, σίγουρα κάτι έχεις κάνει καλά. Αυτή είναι η διαδροµή του Νίκου Βαρδούλη, ο οποίος το 1971 δεν δίστασε να επενδύσει στην πρώτη βαµβακοσυλλεκτική ΣΠΕΚΑ στα «Βαλτούδια» του Νέσσωνα, συνδυάζει άριστα την άρδευση µε τη θρέψη των φυτών, καταγράφει ρεκόρ στρεµµατικών αποδόσεων και δηλώνει πίστη στη συνεργασία.
Θεωρείται µέντορας στο βαµβάκι, ενώ το «καλάθι» της οικογενειακής εκµετάλλευσης (τη διαχειρίζεται µαζί πλέον µε τα παιδιά του), περιλαµβάνει επίσης βιοµηχανική ντοµάτα, όσπρια και σκληρό σιτάρι. Χειρίζεται τα ζητήµατα µε τρόπο επιστηµονικό και διατηρεί στενή συνεργασία µε την αφρόκρεµα των εταιρειών εισροών.
Παρ' ότι ακόµα µάχιµος, η τιµητική διάκριση αναγνωρίζει στο πρόσωπό του µια λαµπρή πορεία.
Διαβάστε το αναλυτικό αφιέρωμα της εφημερίδας Agrenda για τα βραβεία Αγρότης της Χρονιάς 2019 και γνωρίστε τους νικητές
Πηγή: agronews.gr