Κοινό παρανομαστή για τους παραγωγούς των εσπεριδοειδών στην Ηλεία, αποτελεί η μεγάλη παραγωγή και οι χαμηλές τιμές. Σε άλλες περιπτώσεις ο καιρός στάθηκε σύμμαχος, σε άλλες χαλάζι και παγετός έκαναν σημαντική ζημιά. Οι παραγωγοί ελπίζουν να καλύψουν τις διαφορές από μια πιθανή άνοδο της τιμής, που για την ώρα παραμένει χαμηλά και επίσης να μην συνεχιστεί η κακοκαιρία σε τέτοιο βαθμό που θα προκαλέσει ζημιές…
Στους πορτοκαλεώνες της Ηλείας οι νταλίκες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και από το χωράφι φορτώνονται απευθείας για τις αγορές. Οι συνεταιρισμοί βρίσκονται στο πλευρό των παραγωγών ώστε να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό σε αυτούς και να γίνει η απορρόφηση της μεγάλης φετινής παραγωγής και να μην μείνει το προϊόν αδιάθετο στα χωράφια.
Ο πρόεδρος Συνεταιρισμού Εσπεριδοπαραγωγών Ιάρδανου, Γιώργος Βέρροιος μας μίλησε για τα δεδομένα της φετινής χρονιάς, τη μεγάλη παραγωγή, τον κακό καιρό και τις πιέσεις που δέχονται οι εξαγωγές. “Για το πορτοκάλι φέτος είναι δύσκολη χρονιά, δεν πάει καλά. Η παραγωγή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο καιρός είναι κακός. Και το χαλάζι πέρασε και ο πάγος μας κάνει κακό αυτές τις ημέρες. Θα δούμε πως θα κυλήσει η περίοδος. Η συνέχεια φαίνεται δύσκολη. Η παραγωγή είναι μεγάλη, οι εξαγωγές δεν πάνε καλά, καθώς δεχόμαστε πιέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, από την Ισπανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Οι τιμές είναι πολύ μειωμένες και κάνουμε αγώνα να απορροφηθεί η παραγωγή. Οι τιμές στον παραγωγό είναι από 11 έως 14 λεπτά καθαρή τιμή στον παραγωγό. Δυστυχώς είναι πολύ χαμηλά, κάνουμε αγώνα αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα”.
Σχολιάζοντας τις καιρικές συνθήκες σημείωσε πως “…ο καιρός κάνει ζημιά, έριξε συνέχεια χαλάζι και τώρα έχουμε πάγο. Ελπίζουμε να βελτιωθεί ο καιρός για τους παραγωγούς να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Το ίδιο ελπίζουμε και και για τις τιμές. Μετά την περίοδο κάμψης των Χριστουγέννων όπως συνήθως συμβαίνει περιμένουμε την ανάκαμψη να ομαλοποιηθεί η αγορά. Ελπίζουμε να ανέβει λίγο η τιμή”.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών ΔΙΑΣ Τραγανού, Κώστας Κυπριώτης, μίλησε τόσο για την παραγωγή στα μανταρίνια, όσο και στα πορτοκάλια. “Στα μανταρίνια έγινε μεγάλη ζημιά. Στις 22-23 Νοέμβρη είχαμε βροχές και μετά ο καιρός έβγαλε ζέστη και τα έβρασε. Όσα δεν είχαν κοπεί έπαθαν μεγάλη ζημιά και έμειναν στα δέντρα”… Αναφερόμενος στα πορτοκάλια τόνισε πως “… ξεκίνησαν σχετικά καλά, φεύγει η παραγωγή, αλλά οι τιμές είναι χαμηλά στα 17-18 λεπτά με το κόστος συγκομιδής για τον παραγωγό. Ζημιές από πάγους ευτυχώς εμείς δεν είχαμε. Η ναβελίνα (Navel Late) φτάνει στο τέλος της ένα 20-30% έχει μείνει ακόμα. Μετά ακολουθούν τα όψιμα (Lane Late) που ξεκινούν μετά τις 20 Φεβρουαρίου. Ευτυχώς δεν είχαμε ζημιές από τον καιρό εδώ…” είπε.
Επισήμανε όμως πως οι παραγωγοί του Τραγανού, πέρυσι υπέστησαν σημαντική οικονομική ζημιά από έμπορο που αγόρασε ποσότητες, αλλά τους άφησε απλήρωτους, με αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να αποτελεί για όλους τη σανίδα σωτηρίας που χρειάζονται…