Πρωτογενής Τομέας

Τελιγιορίδου: Λύσεις για αλλοδαπούς εργάτες γής και προσωπικό υπηρεσιών ΔΑΟΚ

Τελιγιορίδου: Λύσεις για αλλοδαπούς εργάτες γής και προσωπικό υπηρεσιών ΔΑΟΚ

Απαντήσεις για το θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών των ΔΑΟΚ, της κάλυψης των εργατών γης, θεμάτων που αφορούν την κτηνοτροφία, αλλά και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έδωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου κατά την συνάντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο νομό Ηλείας, το απόγευμα της Κυριακής στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

Την υφυπουργό υποδέχθηκαν οι βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη και Δημήτρης Μπαξεβανάκης όπως και ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Γιώργος Σαϊτάς. Στο χώρο βρέθηκαν αρκετοί φορείς για να μεταφέρουν ζητήματα που αφορούν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή του νομού μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος ανέφερε στην κα υφυπουργό τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ο νομός και ο αγροτικός τομέας. Στάθηκε στον αστάθμητο παράγοντα που είναι οι καιρικές συνθήκες και την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στις καλλιέργειες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περσινές καλοκαιρινές βροχές που έπληξαν την βιομηχανική τομάτα, το καρπούζι και άλλες καλλιέργειες. “Το πλήγμα για το νομό Ηλείας είναι τεράστιο” σχολίασε και παρέθεσε τις προτάσεις της Ομάδας Παραγωγών όπως αυτές έχουν καταγραφεί και αναφερθεί και στον υπουργό κ. Αραχωβίτη για την αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα συνολικά (γεωργία και κτηνοτροφία), είτε για το κόστος, είτε για τη φορολογία, είτε τη γραφειοκρατεία, την αγορά, την προστασία κ.α.

Η κα Σαλτάρη επισήμανε πως η παρουσία της υφυπουργού στην περιοχή, την οποία χαρακτήρισε ως ουσιαστική, μιλώντας για τις νέες δυνατότητες που δίνονται μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την εφαρμογή τους στον πρωτογενή τομέα με προεκτάσεις στη μεταποίηση. “Πρέπει τα προϊόντα που παράγουμε να βρούμε τρόπους να τα διαθέσουμε” σχολίασε η βουλευτής.

Ο κ. Μπαξεβανάκης στάθηκε στην αναβάθμιση του ΤΕΙ Αμαλιάδας σε τμήμα ΑΕΙ της γεωπονικής κατεύθυνσης, γεγονός που χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό για την περιοχή και τον πρωτογενή τομέα.

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ανέλυσε το αγροτικό προφίλ της περιοχής, όμως τόνισε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι πολλά. Ζήτησε να ιδρυθεί η Γεωπονική Σχολή στην Ηλεία αντί της Αιτωλοακαρνανίας γιατί εδώ είπε ότι βρίσκεται και όλη η παραγωγή και όλες οι υποδομές και στάθηκε στο σχέδιο που αφορά το ΤΕΙ Αμαλιάδας, ζητώντας ένα βιώσιμο τμήμα ΑΕΙ, σχολιάζοντας πως ίδιο τμήμα δημιουργείται και στο Μεσολόγγι. Έθεσε και το θέμα προϊόντων που ενώ θα έπρεπε δεν έχουν ονομασία προέλευσης όπως το ελαιόλαδο. Μίλησε ακόμα και για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγρότες από πυρκαγιές και που μένουν εκτός αποζημιώσεων.

Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και νέα ΚΥΑ για το γάλα

Η υφυπουργός κα Τελιγιορίδου τόνισε πως η χώρα έχει τη δυνατότητα να χαράσει δικές τις πολιτικές και κατευθύνσεις στον αγροτικό τομέα. Επισήμανε πως τα παραδοσιακά μοντέλα στον πρωτογενή τομέα πρέπει να εγκαταλειφθούν και να χρησιμοποιηθουν νέα εργαλεία στην παραγωγή και τη μεταποίηση γιατί οι προκλήσεις που είναι μπροστά είναι πολλές και πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέλλον με ασφάλεια. Μίλησε για τις αποφάσεις που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες για την ελάφρυνση των αγροτών σε διάφορά θέματα και τις εξτρά ενισχύσεις που έχουν δοθεί. Μίλησε για τη νέα ΚΥΑ για το γάλα, για την προστασία των ελληνοποιήσεων του γάλακτος, την εντατικοποίηση των ελέγχων και τα πρόστιμα που υποβάλλονται. Ακόμα στάθηκε στη νέα κοινή αγροτική πολιτική που θα ανακοινωθεί σύντομα αλλά και τις νέες συμμαχίες που δημιουργούνται για να διατηρηθούν οι επιδοτήσεις.

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στο νομό Ηλείας, τόνισε πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον πρωτογενή τομέα. Και υπό αυτό το πρίσμα καταγράφονται τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να δοθούν λύσεις στους παραγωγούς.

Απηύθυνε τέλος πρόσκληση συνεργασίας προς τους παραγωγούς για την αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα.

Λύσεις για έλλειψη προσωπικού ΔΑΟΚ και εργάτες γης

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε στο θέμα της υποστελεχωσης των υπηρεσιών όπως κτηνίατρων και γεωπόνων τόσο κεντρικά όσο και στις περιφερειακές υπηρεσίες. Όπως είπε δόθηκε η έγκριση να προσληφθούν 180 άτομα εκ των οποίων οι 35 κτηνίατροι. Παράλληλα θα προσληφθούν σύντομα 171 κτηνίατροι για τις ΔΑΟΚ, όπου οι τρεις είναι για την Ηλεία και έτσι θα καλυφθούν κενά όπως αυτό στο κτηνιατρείο της Γαστούνης. Για το θέμα της φράουλας στάθηκε στην τιμή που διαμορφώνεται κυρίως από τις συναλλαγές από τη Ρωσία. Το θέμα των εργατών γης είναι ένα σοβαρό ζήτημα και ανέφερε πως σε σύσκεψη που έγινε ανάμεσα σε νομικά στελέχη των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εξωτερικών και Εργασίας, ελήφθησαν αποφάσεις που θα δώσουν λύσεις. Μέσω Περιφέρειας θα δίδεται η άδεια παραμονής και εργασίας για τους εργάτες γης που θα λύσει τα χέρια όλων των εμπλεκόμενων, όχι μόνο για την Ηλεία όπως αυτοί της φράουλας στη Μανωλάδα αλλά και σε άλλα είδη καλλιέργειας στην Ελλάδα.

Για το θέμα των αποζημιώσεων απο πυρκαγιές στον πρωτογενή τομέα τόνισε πως είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα εκτιμήσεων που απαιτεί χρόνο, αλλά έχει προσληφθεί έκτακτο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών. Απάντησε και σε ερώτημα σχετικά με τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στην Ηλεία, λέγοντας πως αν το σχέδιο που θα κατατεθεί να πληροί τις προϋποθέσεις. Μάλιστα σημείωσε πως επιβάλλεται η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για την ανάπτυξη του κλάδου αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, οδηγώντας στη μείωση του κόστους παραγωγής και την βελτίωση των παραγώμενων προϊόντων.

Τέθηκε ακόμα και το θέμα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ως προς τις αποζημιώσεις των καλλιεργητών και τους όρους που ισχύουν. Η κα Τελιγιορίδου απάντησε πως έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του κανονισμού, αλλά σημείωσε πως όσες ζημιές δεν αποζημιώνονται μέσω ΕΛΓΑ μπορούν να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ όπου ο χρόνος αναμονής πλέον έχει μειωθεί στους έξι μήνες.

Στο Γούμερο το πρωί

Νωρίτερα το πρωί η κα Τελιγιορίδου επισκέφθηκε την περιοχή του Γουμέρου, όπου είχε συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής. Άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ευρύτερα ο κλάδος αλλά και ειδικότερα στο νομό και κατέγραψε τα όσα αναφέρθηκαν με στόχο να αναζητηθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί το μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα και την πρώτυπη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων "Φάρμα Ηλείας" στα Καβάσιλα.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup