Πρωτογενής Τομέας

Σύσκεψη Βασιλόπουλου με ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ για το εγγειοβελτιωτικό έργο στην Ηλεία

Σύσκεψη Βασιλόπουλου με ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ για το εγγειοβελτιωτικό έργο στην Ηλεία

Σύσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου με τους προέδρος του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ του νομού, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο μικρό συνεδριακό της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Η πορεία του εγγειοβελτιωτικού έργου, η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και του μοντέλου για τους ΤΟΕΒ.

Οι εκπρόσωποι των οργανισμών εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για όλα όσα ταλανίζουν το δίκτυο τα τελευταία χρόνια, προβλήματα άλυτα που δεν βοηθούν την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

“Το εγγειοβελτιωτικό έργο είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό και πάρα πολύ μεγάλο και εμείς ως νέα Περιφερειακή αρχή αναζητούμε να βρούμε τη λύση για το πώς πρέπει να δουλέψουν οι ΤΟΕΒ (οι τοπικοί οργανισμοί που έχουμε εννέα στο νομό Ηλείας) και ένα κεντρικό Οργανισμό τον ΓΟΕΒ. Με τα νέα μας καθήκοντα προσπαθούμε να ενώσουμε αυτούς τους οργανισμούς και γι αυτό σήμερα έχουμε καλέσει τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ και την διοίκηση του ΓΟΕΒ να κάνουμε μία συζήτηση για το πώς θα προχωρήσουμε και ποια θα είναι δηλαδή τα επόμενα βήματα. Είμαστε στο φθινόπωρο και θα κληθούμε την άνοιξη να διαχειριστούμε το νερό και θα πρέπει το δίκτυο να μπορεί να δουλέψει. Σε πολλά σημεία το έργο δεν δουλεύει και δεν μπορούν οι αγρότες μας να καλλιεργήσουν και είδαμε και τα φετινά προβλήματα στο τέλος της καλλιεργητικής σεζόν που ήταν πολλαπλάσια. Εμείς ως περιφερειακή Αρχή και ως αρμόδιος Αγροτικής ανάπτυξης προσπαθούμε τα θέματα να τα βάλουμε σε μία σειρά. Θέλουμε την καλύτερη λειτουργία των ΤΟΕΒ και αυτό θα γίνει μέσα από ελέγχους που θα γίνονται και να είναι καλύτερα οργανωμένοι αλλά και μ έναν ΓΟΕΒ που θα είναι αποτελεσματικός. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μία κοινή πορεία και των δύο Οργανισμών. Θα πρέπει να δούμε και το μοντέλο των καλλιεργειών που παράγονται καθώς βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ότι παράγονται προϊόντα αλλά δεν κερδίζουν τόσα ώστε να μπορούν να προσφέρουν και να πληρώσουν ανάγκες όπως το νερό. Σε όλα αυτά τα ζητήματα καλούμαστε εμείς να βρούμε την λύση” είπε ο κ. Βασιλόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε για το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα δεδομένα τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ με οδηγό την κατάσταση στην Ηλεία. “Έχουμε την συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την κεντρική περιφέρεια αλλά και με συνεργασίες με άλλους Νομούς που έχουν παρόμοια προβλήματα όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο εγγειοβελτιωτικό έργο είναι στο νομό Ηλείας. Οι ευθύνες πολλές αλλά δεν θα μείνουμε σε αυτές. Καλούμαστε να δώσουμε λύσεις για να μπορέσουν οι αγρότες μας να έχουν νερό το επόμενο διάστημα όταν θα το χρειαστούν. Με συζητήσεις με το Υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχουν σκέψεις γενικότερα για όλη τη δομή για το πώς πρέπει να λειτουργούν και οι τοπικοί οργανισμοί αλλά και οι γενικοί οργανισμοί αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γι αυτό και σήμερα εδώ μαζεύουμε τις προτάσεις από τους τοπικούς οργανισμούς αλλά και από τον κεντρικό οργανισμό και το επόμενο διάστημα θα τις μεταφέρουμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτοί συμφωνούν με τις δικές μας απόψεις και θα τις καταθέσουμε και εγγράφως προκειμένου να δούμε κάτι να αλλάζει. Γι αυτό υπάρχουν αυτοί οι οργανισμοί, γι αυτό υπάρχουν οι διοικήσεις και γι αυτό εποπτεύουμε τις διοικήσεις για να μπορούν να αλλάξουν. Δεν θέλουμε να έχουμε ακριβό νερό για τους αγρότες όμως θέλουμε να έχουμε και ένα έργο το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί. Τι θα πρέπει να κάνουμε; Να μπούμε σε προγράμματα; Υπάρχουν αυτά τα προγράμματα; Κάποιοι τοπικοί οργανισμοί τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκαν και σε 3 ΤΟΕΒ εγκρίθηκαν τα προγράμματα για την υπογειοποίηση. Έχουμε και κάποιες υποσχέσεις για το πώς θα γίνουν οι συγχωνεύσεις στους οργανισμούς” ανέφερε ο. Βασιλόπουλος.

Σημείωσε δε πως θα υπάρχει ενημέρωση στους αγρότες και τους πολίτες ευρύτερα και κατέληξε λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν η Δυτική Ελλάδα και η Ηλεία που έχουν πολλές βροχοπτώσεις, πολλά ποτάμια, φράγματα και πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα να μην μπορεί να διαχειριστεί αυτό τον πλούτο και να μην υπάρχει συνεννόηση για το πότισμα των καλλιεργειών. “Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε και δεν μπορούμε από τη μία μέρα στην άλλη να τα οργανώσουμε αλλά μπορούμε να σχεδιάσουμε έτσι ώστε στα επόμενα 2-3 χρόνια να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο αλλά θα κάνουμε ότι καλύτερο και θα προσπαθήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς” σχολίασε.

siskepsi goev 2

siskepsi goev 3

siskepsi goev 4

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup