Πρωτογενής Τομέας

Αύξηση της παραγωγής μελιού της ΕΕ κατά 16% μεταξύ 2014 - 2018

Αύξηση της παραγωγής μελιού της ΕΕ κατά 16% μεταξύ 2014 - 2018

Ο αριθμός των μελισσοκόμων και των κυψελών στην ΕΕ αυξήθηκε με την πάροδο των ετών, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής μελιού της ΕΕ κατά 16% μεταξύ του 2014 και του 2018.

Πρόκειται για ένα από τα βασικά πορίσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των μελισσοκομικών προγραμμάτων της ΕΕ.

Η έκθεση παρέχει μια γενική εικόνα του τομέα και της εφαρμογής των μέτρων στήριξης που αναπτύσσονται μέσω των μελισσοκομικών προγραμμάτων της ΕΕ.

Με 17,5 εκατομμύρια κυψέλες στην ΕΕ, που διαχειρίζεται 650.000 μελισσοκόμοι, η ΕΕ παρήγαγε 280.000 τόνους μελιού το 2018. Η μελισσοκομία ασκείται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο.

Η ΕΕ συγχρηματοδοτεί τα μελισσοκομικά προγράμματα που σχεδιάζονται σε εθνικό επίπεδο σε συνεργασία με τον τομέα, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για τον μελισσοκομικό τομέα και την εμπορία των προϊόντων τους. Τα προγράμματα διεξάγονται για τρία χρόνια κάθε φορά, ενώ κατά τη διάρκεια του 2017-2019 χορηγήθηκε ετήσια συνεισφορά της ΕΕ ύψους 36 εκατ. ευρώ, η οποία διπλασιάζεται από τα εθνικά κονδύλια. Για την περίοδο 2020-2022, η ετήσια συνεισφορά της ΕΕ αυξήθηκε από 36 εκατ. ευρώ σε 40 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός που διατίθεται για κάθε κράτος μέλος βασίζεται στον αριθμό των μελισσών που κοινοποιούνται στην ΕΕ.

Το 2018, μεταξύ των οκτώ επιλέξιμων μέτρων για τα μελισσοκομικά προγράμματα, τα μέτρα που έλαβαν τη μεγαλύτερη διαθέσιμη χρηματοδότηση με συνολικό συνδυασμό σχεδόν 60% συνίστανται στην τεχνική βοήθεια (π.χ. κατάρτιση, στήριξη για την αγορά τεχνικού εξοπλισμού, στήριξη των νεαρών μελισσοκόμων) και την καταπολέμηση των εισβολέων κυψελών. Η ανανέωση των μελισσών και η βοήθεια για τη διαχείριση της μελισσοκομίας κατά την ανθοκομική περίοδο αντιστοιχούσαν περισσότερο από το 30% του προϋπολογισμού. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την εφαρμοσμένη έρευνα, τις αναλύσεις των προϊόντων μελισσοκομίας, τη βελτίωση των προϊόντων και την παρακολούθηση της αγοράς.

Όσον αφορά τις προτάσεις για την ΚΓΠ μετά το 2020, η Επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθούν τα μελισσοκομικά προγράμματα στα στρατηγικά σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) . Τα σχέδια αυτά, σχεδιασμένα σε εθνικό επίπεδο, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε κράτος μέλος προτίθεται να επιτύχει τους στόχους της ΚΑΠ. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η προβολή του τομέα της μελισσοκομίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συμβολή του στους γενικούς στόχους της ΚΓΠ, συμπεριλαμβανομένης της δράσης για το κλίμα.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Janusz Wojciechowski δήλωσε: «Ο τομέας της μελισσοκομίας είναι καθοριστικός για τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα εν γένει. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους μελισσοκόμους σε ολόκληρη την ΕΕ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στηρίζω πλήρως την αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΕ για το επόμενο τριετές μελισσοκομικό πρόγραμμα σε 180 εκατομμύρια ευρώ από 120 εκατομμύρια ευρώ, ως μέρος της πρότασης της Επιτροπής για τον επόμενο γεωργικό προϋπολογισμό».

Τα προγράμματα θα καταστούν επίσης υποχρεωτικά για τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνεχή ανάληψη και υποστήριξη.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup