Πρωτογενής Τομέας

Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Εξαπλώνεται αργά στην ΕΕ

Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Εξαπλώνεται αργά στην ΕΕ

Η EFSA δημοσίευσε την τελευταία ετήσια επικαιροποίησή της σχετικά με την παρουσία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την περίοδο που καλύπτεται από την έκθεση - από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2019 - η Τσεχία έγινε επισήμως απαλλαγμένη από ΑΣΧ. Ωστόσο, η ασθένεια επιβεβαιώθηκε ως παρούσα στη Σλοβακία, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εννέα πληγείσες χώρες στην ΕΕ.

Το 2019, η περιοχή της ΕΕ που επλήγη από την ASF επεκτάθηκε προοδευτικά, κινείται κυρίως προς νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Η έκθεση δείχνει ότι όλες οι φάσεις της επιδημίας εκπροσωπούνται πλέον στην ΕΕ:

  • οι περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα είτε μετά από μεμονωμένη εισαγωγή είτε με γεωγραφική επέκταση από τις πληγείσες περιοχές
  • περιοχές που επεκτείνονται
  • περιοχές στις οποίες έχει παρουσιαστεί εδώ και αρκετό καιρό λοίμωξη από την ΑΠΧ, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών όπου η ΑΠΧ φαίνεται να εξασθενεί
  • και μη πληγείσες περιοχές.

Η κατάσταση ποικίλει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, λόγω πολλαπλών επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της δομής της εγχώριας παραγωγής χοίρων (ιδίως της αναλογίας των εκμεταλλεύσεων της αυλής), των γεωγραφικών συνθηκών και των χαρακτηριστικών του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

Τα αγροκτήματα (μη εμπορικού χαρακτήρα) παρουσιάζουν ιδιαίτερες προκλήσεις για ένα πρόγραμμα εξάλειψης της ΑΠΧ, όπως οι ανεξέλεγκτες μετακινήσεις χοίρων και ανθρώπων, η κακή βιοασφάλεια και ο προσδιορισμός των εκμεταλλεύσεων.

Για την έκθεση του τρέχοντος έτους, διεξήχθη μελέτη περίπτωσης στη Ρουμανία για τον προσδιορισμό των ιδιαίτερων παραγόντων που συμβάλλουν στην εξάπλωση της ασθένειας σε αυτές τις μη εμπορικές εκμεταλλεύσεις.

Η έκθεση επίσης:

  • περιγράφει εποχιακές διακυμάνσεις στην ανίχνευση δειγμάτων θετικών ως προς την ΑΠΧ μετά την πρώτη ανίχνευση της νόσου στην ΕΕ
  • εξετάζει τα μέτρα που εφαρμόζουν τα πληγέντα κράτη μέλη για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ΑΠΧ σε αγριόχοιρους
  • αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των τεχνητών ή φυσικών ορίων όσον αφορά τον έλεγχο της εξάπλωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον συνδυασμό των μέτρων ελέγχου που εφαρμόστηκαν στο Βέλγιο
  • με βάση τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα, αξιολογεί τα μέτρα διαχείρισης των πληθυσμών αγριόχοιρων σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της ΕΕ.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις