Πρωτογενής Τομέας

Συμμετοχή σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις η ΟΑΣΗ - Τι αποφασίστηκε στο Χειμαδιό

Συμμετοχή σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις η ΟΑΣΗ - Τι αποφασίστηκε στο Χειμαδιό

Σε ρυθμό κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες στην Ηλεία μαζί με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα. Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των αγροτών μελών της ΟΑΣΗ στο Χειμαδιό όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν σστη σταφίδα αλλά και γενικότερα στις συνέπειες του πρόσφατου καύσωνα που έπληξε την περιοχή της Ηλείας. Σταφιδοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί αναφέρθηκαν στα προβλήματα που προέκυψαν και αναζητούν τρόπους για να αποζημιωθούν είτε μέσω ΕΛΓΑ είτε μέσω ΠΣΕΑ.

Αντιπροσωπία της ΟΑΣΗ χθες μετέβη στη Λάρισα για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών. Εκεί αποφασίστηκε να υπάρξει μια εβδομάδα κινητοποιήσεων από τις 27 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου με διάφορες δράσεις και μεταξύ αυτών και του αποκλεισμού των γραφείων του ΕΛΓΑ ανά την Ελλάδα την 1η Ιουλίου.

Σε ότι αφορά την Ηλεία το βράδυ της περασμένης Τρίτης αποφασίστηκε να υπάρξει κινητοποίηση στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στον Πύργο στις 11 Ιουνίου και πιθανά πορεία στο κέντρο της πόλης στη συνέχεια και επίσης παρέμβαση αντιπροσωπίας της ΟΑΣΗ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας για να καταθέσουν τα προβλήματά τους.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, το βράδυ της Τρίτης, σημείωσε ότι “… είμαστε εδώ απόψε για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία λέει ότι εξήγγειλε για τους αγρότες αλλά είναι ανύπαρκτα. Έχουμε κι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το ζήτημα της ξήρανσης της σταφίδας που το αναδείξαμε και τα προηγούμενα χρόνια από το 2017, το στείλαμε στην Βουλή και τώρα συζητήθηκε στην Βουλή, στην Περιφέρεια και αδιαφόρησαν όλοι. Κάποιοι έκαναν επερώτηση στην Βουλή. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι επειδή η σταφίδα είναι ένα προϊόν το οποίο έχει παίξει ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας και θα αγωνιστούμε μέχρι να πετύχουμε να έχουμε εγγυημένα φυτά, να μπορεί να συνεχιστεί η καλλιέργεια της σταφίδας, να γίνει αναμπέλωση με την στήριξη του κράτους και ζητάμε από αυτή τη σύσκεψη απόψε να δεσμευτούν όλοι ότι θα λυθεί το πρόβλημα αυτό. Έχουμε και θέμα με τις ελιές και είναι η 3η χρονιά που το θέμα της ελιές και του λαδιού πάει από το κακό στο χειρότερο. Πρόπερσι είχαμε το γλοιοσπόριο, περσι είχαμε εξαιρετικής ποιότητας λάδι το οποίο όμως έμεινε στα αζήτητα με τιμή 2€ και τώρα με τον απότομο καύσωνα φτάσαμε στο σημείο να ανησυχούμε για το εάν θα έχουμε φέτος παραγωγή. Ζητάμε από την κυβέρνηση ο ΕΛΓΑ να αναλάβει τις ευθύνες του να στηρίζει τους αγρότες σε κάθε παθογόνο αίτιο και στο 100% η αποζημίωση για τα προϊόντα. Να μην υπεκφεύγουν και να λένε να πάμε στα ΠΣΕΑ καθώς θα καταλήξουμε και πάλι στο «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» και οι μισοί αγρότες θα πετάγονται έξω από τα ΠΣΕΑ. Εμείς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για να κερδίσουμε όλα αυτά”.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος τόνισε απο την πλευρά του πως “…ότι κερδίσαμε το έχουμε κερδίσει με κινητοποιήσεις. Με το ζήτημα της σταφίδας και με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή κάναμε κινήσεις. Δεν είναι μόνο θέμα του κράτους είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων. Αυτή τη στιγμή δεν βαλλόμαστε μόνο οι σταφιδοπαραγωγοί- αμπελουργοί από αυτά. Υπάρχει η κλιματική αλλαγή και ο ΕΛΓΑ έπρεπε να αποζημιώνει για όλα τα ζημιογόνα αίτια για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάθε φορά που πάμε να πληρωθούμε λέει… ο κανονισμός δεν το περιλαμβάνει, όπως δεν περιλαμβάνει τον καύσωνα στην ελιά, και δεν περιλαμβάνει το «έμφραγμα» που παθαίνουν οι σταφίδες και τα αμπέλια, αλλά πληρώνεται όμως. Τα παίρνει από εμάς. Όλο το κόστος λειτουργίας του ΕΛΓΑ το πληρώνουμε οι αγρότες. Το κράτος δεν δίνει με την τροποποίηση που έγινε το 2011 και έπρεπε να δίνει 30-35 εκ €. Επειδή διαδίδουν για ΠΣΕΑ, εάν πουν ότι βάζουν τις ζημιές στα ΠΣΕΑ δεν θα πάρουμε μία”.

Τέλος ο σταφιδοπαραγωγός Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι “… μαζευτήκαμε στο Χειμαδιό για να μιλήσουμε για το θέμα το οποίο μας καίει και είναι η σταφίδα καθώς η σταφίδες έχουν καχεκτική βλάστηση και ξεραίνονται. Πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση και τους φορείς να προχωρήσουμε σε αναμπέλωση καθώς χωρίς αναμπέλωση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είναι πολύ μεγάλο το κόστος για να κάνουμε αναμπέλωση από μόνοι μας. Θέλουμε αναμπέλωση με υγιή φυτά γιατί δεν γίνεται να βάζουμε φυτά και μετά από τρία χρόνια να τα κόβουμε καθώς εκείνα δεν ήταν υγιή”.

oasi xeimadio2

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup