Η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα μιας σειράς κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των ελαιοκαλλιεργητών της Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.
Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση παρέμβαση της πολιτείας, τονίζοντας ότι η συνεχής διακύμανση των τιμών του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς. Παρά την άνοδο της τιμής του ελαιολάδου την προηγούμενη χρονιά, οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί όπως επεσήμανε ο κ. Βομπίρης δεν κατάφεραν να επωφεληθούν, καθώς η παραγωγή τους ήταν ανύπαρκτη λόγω ακαρπίας. Η φετινή χρονιά επιδεινώθηκε από την παρατεταμένη ξηρασία και τον πρωτόγνωρο καύσωνα, που προκάλεσαν προβλήματα τόσο στον καρπό όσο και στα ίδια τα δέντρα, με την ανησυχία για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παραγωγή να παραμένει έντονη.
Οι καλλιεργητές διεκδικούν αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, απαιτώντας πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που προκαλούνται από όλους τους παθογόνους παράγοντες και τα φυσικά φαινόμενα. Ο κ. Βομπίρης κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει την αγροτική παραγωγή με κατώτερες εγγυημένες τιμές και με την κατασκευή αρδευτικών έργων για την αντιμετώπιση της ανομβρίας και της ξηρασίας. «Υπάρχει νερό, αλλά δεν γίνεται σωστή διαχείριση», τόνισε, κάνοντας λόγο για χαμένες ευκαιρίες που στερούν από τους παραγωγούς τη δυνατότητα να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.
«Αυτή τη στιγμή οι ελιές μας λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και του πρωτόγνωρου καύσωνα έχουν σοβαρό πρόβλημα τόσο στον καρπό όσο και στο ίδιο το δέντρο που αν δεν έβρεχε τώρα, θα κινδύνευαν να ξεραθούν. Θα υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα και για την επόμενη χρονιά διότι δεν υπάρχει βλάστηση. Εμείς και πέρυσι με την ακαρπία της ελιάς διεκδικήσαμε από την κυβέρνηση αναπλήρωση του εισοδήματος και στήριξη των ελαιοπαραγωγών. Και φέτος το ίδιο κάνουμε και το ίδιο ζητάμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βομπίρης.
Ο Γιώργος Βασιλόπουλος, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ζαχάρως, μίλησε για την ιδιαίτερη θέση της περιοχής του, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην καλλιέργεια της ελιάς. Μετά από μια περσινή χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πλήρη ακαρπία και μηδενικό εισόδημα, οι φετινές συνθήκες ξηρασίας απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. «Η ζημιά που έχουμε υποστεί είναι της τάξεως του 80-90% και δεν θα υπάρχει εισόδημα», προειδοποίησε, καλώντας τους αγρότες να αντιδράσουν δυναμικά.
Ο Σωτήρης Μητσόπουλος, γραμματέας του αγροτικού συλλόγου Καρδαμά, τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ λειτουργεί με αποκλειστική χρηματοδότηση από τις εισφορές των αγροτών, χωρίς καμία συμμετοχή του κράτους τα τελευταία 14 χρόνια. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει σε χρεωστικούς κύκλους και αδυναμία αποζημιώσεων, επιτείνοντας τα προβλήματα των αγροτών. «Το νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χανόταν άσκοπα από τα κανάλια, γεγονός που ερμηνεύεται ως στρατηγική για την ιδιωτικοποίηση των ΤΟΕΒ», σημείωσε, καλώντας σε εγρήγορση για την προστασία των αγροτικών συμφερόντων.
Ο Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, αγρότης από τον Καρδαμά, έκανε έκκληση για άμεση παρέμβαση της πολιτείας, ζητώντας από τους γεωπόνους να βγουν από τα γραφεία τους και να επιθεωρήσουν τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, ώστε να ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αναμένεται να συνεχιστούν, με αιτήματα που στοχεύουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των καλλιεργειών και στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω αλλαγών στη λειτουργία του ΕΛΓΑ, νέων αρδευτικών έργων και οικονομικών μέτρων όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο και η παροχή αγροτικού ρεύματος.