Πρωτογενής Τομέας

Χοίροι κατά τη σφαγή: μέτρα για την αντιμετώπιση ζητημάτων ευημερίας

Χοίροι κατά τη σφαγή: μέτρα για την αντιμετώπιση ζητημάτων ευημερίας

Οι περισσότεροι από τους κινδύνους που σχετίζονται με την καλή διαβίωση των χοίρων κατά τη σφαγή οφείλονται σε ανεπαρκείς δεξιότητες προσωπικού και σε κακώς σχεδιασμένες και κατασκευασμένες εγκαταστάσεις.

Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα των τελευταίων συμβουλών της EFSA σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη διαδικασία σφαγής. Η EFSA υπογραμμίζει την έλλειψη δεξιοτήτων και / ή κατάρτισης του προσωπικού που εργάζεται στη σφαγή ως σοβαρό ζήτημα ευημερίας.

Η επιστημονική γνώμη που δημοσιεύθηκε σήμερα είναι η τελευταία σε μια σειρά ενημερωμένων αξιολογήσεων σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη σφαγή που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την καλή διαβίωση που συνδέονται συχνότερα με τη σφαγή χοίρων για την παραγωγή τροφίμων και ακολουθεί παρόμοιες απόψεις για τα πουλερικά και τα κουνέλια . Μια περαιτέρω γνωμοδότηση για τα βοοειδή θα ακολουθήσει αργότερα αυτό το έτος.

Η Marta Hugas, επικεφαλής επιστήμονας της EFSA, δήλωσε: «Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής Farm to Fork, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει τις ισχύουσες διατάξεις για την καλή διαβίωση των ζώων, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου συστήματος διατροφής στην ΕΕ. Αυτή η σειρά απόψεων, καθώς και άλλες που θα εκδώσουμε τα επόμενα χρόνια, θα παρέχει την επιστημονική βάση για αυτήν την αναθεώρηση.

«Η ύπαρξη υψηλών προδιαγραφών καλής διαβίωσης των ζώων βελτιώνει την υγεία των ζώων και την ποιότητα των τροφίμων, μειώνει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Υγιή, καλά φροντισμένα ζώα είναι απαραίτητα για μια υγιή τροφική αλυσίδα. "

Η περιεκτική επισκόπηση των χοίρων καλύπτει τη διαδικασία σφαγής από την άφιξη και την εκφόρτωση των χοίρων μέσω εκπληκτικής έως αιμορραγίας και θανάτωσης. Προσδιορίζει ορισμένους κινδύνους που δημιουργούν ζητήματα ευημερίας - όπως θερμικό στρες, δίψα, παρατεταμένη πείνα και αναπνευστική δυσχέρεια - και προτείνει προληπτικά και διορθωτικά μέτρα όπου είναι δυνατόν.

Όπως με την προηγούμενη γνωμοδότηση για τα πουλερικά, οι περισσότεροι από τους κινδύνους - 29 στους 30 που εντοπίστηκαν - είναι συνέπεια των αστοχιών του προσωπικού λόγω παραγόντων όπως η έλλειψη εκπαίδευσης και η κόπωση. Μπορούν να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα για όλους τους κινδύνους, λέει η EFSA, ενώ η διαχείριση των τοποθεσιών αναγνωρίζεται ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη.

Οι επιστημονικές γνώμες για τη σφαγή βασίζονται στις τελευταίες διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις και αναπτύσσονται σε συνεννόηση με εμπειρογνώμονες για την καλή μεταχείριση των ζώων από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συζητήσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE) με στόχο την ευθυγράμμιση των προσεγγίσεων για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη σφαγή.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup