Πρωτογενής Τομέας

Ελαιόλαδο: Εξαιρετικές διακρίσεις για «Το Λιοστάσι μου» από την Κορυφή Ηλείας

Ελαιόλαδο: Εξαιρετικές διακρίσεις για «Το Λιοστάσι μου» από την Κορυφή Ηλείας

London International Olive Oil Competition

Διάκριση σε διεθνές επίπεδο για τους ελαιώνες της οικογένειας Θανοπούλου, από την Κορυφή Ηλείας, σημειώθηκε στο διεθνή διαγωνισμό London International Olive Oil Competition 2020, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο 18 - 21 Ιουνίου.

Ο διαγωνισμός διαθέτει πολύ υψηλά ποιοτικά κριτήρια επιλογής και βράβευσης ελαιολάδων, με πολύ αυστηρά στάνταρ αξιολόγησης, βάσει των γευστικών μεθόδων που ορίζει το διεθνές συμβούλιο ελαιολάδου, που τον κατατάσσει σε υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Η γευσιγνωστική δοκιμή των ελαιολάδων έγινε με τη μέθοδο της τυφλής γευσιγνωσίας (blind tasting), από ειδικούς γευσιγνωσίας ελαιολάδου διεθνούς κύρους.

Ο βαθμός δυσκολίας συμπληρώνεται από τον πολύ μεγάλο παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά κυρίως από τις πολλές συμμετοχές που για το 2020 ξεπέρασαν τα 650 ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο και από 25 ελαιοπαραγωγικές χώρες (Αλγερία, Αργεντινή, Αζερμπαϊτζάν, Βραζιλία, Κροατία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ελβετία, Τυνησία, Ολλανδία, Τουρκία και ΗΠΑ) με πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας.

Η επιβράβευση αυτή με το τρίτο βραβείο για «Το Λιοστάσι μου», του Τάκη Θανόπουλου, σηματοδοτεί μία δυνατή αρχή γεμάτη υποσχέσεις. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το ελαιόλαδο ενός Ηλείου ελαιοπαραγωγού να αναγνωρίζεται σ’ έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως διαγωνισμούς, για την υψηλή ποιότητά του, τη μοναδική γεύση του και τους υπέροχους συνδυασμούς του.

Liostasi2

Olymp Awards

Το ελαιόλαδο «Το Λιοστάσι μου» έλαβε εξαιρετικά τιμητική διάκριση από επαγγελματίες της γεύσης και στον 5ο διεθνή διαγωνισμό Taste Olymp Awards 2020, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 19 - 21 Ιουνίου, κερδίζοντας το χρυσό βραβείο.

Τα Olymp Awards αποτελούν έναν διεθνή διαγωνισμό υψηλής γαστρονομίας, εξειδικευμένης αξιολόγησης ποιοτικών τροφίμων, από διακεκριμένους σεφ και γευσιγνώστες.

Τα εξεταζόμενα δείγματα υψηλής ποιότητας που συμμετείχαν ξεπέρασαν τα 700 και δοκιμάστηκαν από πολυάριθμο πάνελ κριτών, υπό την αιγίδα των υπουργείων αγροτικής ανάπτυξης και τουρισμού, της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδος, του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς, της λέσχης αρχιμαγείρων Αττικής «Acropolis chef’ s club of Attica», μαζί με ειδικούς του χώρου της γαστρονομίας από τη λέσχη αρχιμαγείρων Βορ. Ελλάδας, τη λέσχη αρχιμαγείρων Δυτ. Ελλάδας και Ηπείρου, καθώς και τη λέσχη αρχιμαγείρων Κέρκυρας.

Η αξιολόγηση των δειγμάτων έγινε από τον Οlymp Awards chef's jury panel leader, τον κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη, Mr chef Europe 2015 και πολλά ακόμα γνωστά ονόματα του χώρου για την γνώση και την εμπειρία τους.

Όλα τα προϊόντα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό δοκιμάστηκαν από τους κριτές, επίσης με την τυφλή μέθοδο, χωρίς συσκευασία και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο.

Σε κάθε προϊόν αποδόθηκε ένας κωδικός αριθμός για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παρακολούθηση τους. Κάθε κριτής πραγματοποίησε μία οργανοληπτική ανάλυση του προϊόντος που δοκίμαζε και κατέγραφε μία αριθμητική βαθμολογία στο φύλλο αξιολόγησης, η οποία αντιπροσώπευε τη γενική αίσθηση απόλαυσης καθώς και άλλα κριτήρια όπως όψη, οσμή, υφή, γεύση και αίσθηση στο στόμα.

Liostasi3

Takis ThanopoulosΟ κ. Τάκης Θανόπουλος μεταξύ άλλων δήλωσε για τη διάκριση: «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Χρειάζεται μεράκι, κόπος, μεθοδικότητα, προσοχή, μελέτη, σεβασμός στο περιβάλλον και βοήθεια από συνανθρώπους, που με την τεχνογνωσία τους και το ενδιαφέρον τους στηρίζουν τις προσπάθειές μας. Κάθε μέρα πρέπει να παλεύεις για να υποστηρίζεις το αποτέλεσμα, το οποίο εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες.

Οι συνθήκες στο επάγγελμα του αγρότη έχουν αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, όπως και σ’ όλα τα επαγγέλματα. Χρειάζεται πολλή μελέτη, πρέπει να βλέπεις τις τάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πρέπει να κάνεις πολλές συνδυαστικές κινήσεις και να είσαι και τυχερός για το αποτέλεσμα. Πιστεύω στους νέους συναδέλφους, μπορούμε να κάνουμε πολλά στον πρωτογενή τομέα.

Θέλω να ευχαριστήσω τους τεχνίτες λαϊκής τέχνης τον κ. Γιώργο Ματσούκα και την κα Χριστίνα Δημοπούλου, οι οποίοι διατηρούν το εργαστήριο «Χειρότεχνο» στην Αμαλιάδα και οι οποίοι συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό στο σχεδιασμό και στη δημιουργία του λογοτύπου μας, καθώς και την κα Έβελυν Θεοδωρίδη, η οποία είναι γραφίστρια, για τις ολοκληρωμένες εικαστικές προτάσεις της για την οπτική εικόνα του τελικού έργου. Τον ελαιουργό Δημήτρη Θανόπουλο από την Κορυφή, ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου «Θανόπουλος & ΣΙΑ ΟΕ», για τις ορθές πρακτικές στη διαδικασία έκθλιψης – μάλαξης – ελαιοποίησης, δίνοντας την αναγνώριση της υψηλής ποιότητας στο τελικό προϊόν».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup