Πρωτογενής Τομέας

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις αγροτικές περιοχές

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις αγροτικές περιοχές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για τη νέα της πρωτοβουλία για ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές.

Αυτή η διαβούλευση στοχεύει στη συλλογή απόψεων σχετικά με τις τρέχουσες ευκαιρίες και προκλήσεις στις αγροτικές περιοχές, τις φιλοδοξίες για αγροτικές περιοχές το 2040 και τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των φιλοδοξιών.

Κάθε ενδιαφερόμενος Ευρωπαίος, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, του αγροδιατροφικού τομέα, των αγροτικών ΜΜΕ, των χωρών της ΕΕ, των περιφερειακών και τοπικών αρχών, των αγροτών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, της αγροτικής νεολαίας, των ΜΚΟ, των τοπικών ομάδων δράσης, των αγροτικών δικτύων και των ακαδημαϊκών μπορεί να συμβάλει στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση έως τις 30 Νοεμβρίου 2020. Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει ευρεία διαβούλευση και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους για το μέλλον των αγροτικών περιοχών και των κατοίκων τους, να μοιραστούν τις απόψεις τους.

Η δημόσια διαβούλευση για το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές είναι το πρώτο βήμα προς την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το θέμα, η οποία θα δημοσιευθεί στα μέσα του 2021. Η παρούσα ανακοίνωση θα έχει ως στόχο να υποστηρίξει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το μέλλον των αγροτικών περιοχών και τον τόπο που πρέπει να έχουν στην κοινωνία μας. Θα προτείνει ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, για την επίτευξη αυτού του μακροπρόθεσμου οράματος για το μέλλον των αγροτικών περιοχών.

Ιστορικό

Στην ΕΕ, 96 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αγροτικές περιοχές, οι οποίες καλύπτουν το 45% του εδάφους της ΕΕ.

Οι αγροτικές περιοχές προσφέρουν μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών ευκαιριών στους κατοίκους της υπαίθρου και στο σύνολο της κοινωνίας, με μια μοναδική ποιότητα ζωής, ευκαιρίες απασχόλησης σε πολλές και διαφορετικές επιχειρηματικές περιοχές. Έχουν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσουν στη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη Ευρώπη, μετριάζοντας την κλιματική αλλαγή, παρέχοντας εναλλακτικές λύσεις στα ορυκτά καύσιμα και αναπτύσσοντας την κυκλική οικονομία. Επιπλέον, η κρίση COVID-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία, από τις οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι αγροτικές περιοχές.

Έχουν επίσης το δικό τους σύνολο συγκεκριμένων προκλήσεων, που συνδέονται ιδιαίτερα με την απομακρυσμένη απόσταση: πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, συνδέσεις, εκπαίδευση και αποστράγγιση των νέων.

Η ανάγκη σχεδιασμού μακροπρόθεσμου οράματος για τις αγροτικές περιοχές υπογραμμίστηκε στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του Προέδρου Von der Leyen και στις επιστολές αποστολής προς τον Αντιπρόεδρο Suica , τον Επίτροπο Wojciechowski και τον Επίτροπο Ferreira . Επί του παρόντος, διάφορες πολιτικές της ΕΕ υποστηρίζουν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αγροτικές περιοχές και, ως εκ τούτου, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του μακροπρόθεσμου οράματος για τις αγροτικές περιοχές. Αυτές περιλαμβάνουν την Κοινή Γεωργική Πολιτική, την Περιφερειακή, τη Συνοχή και την Κοινωνική πολιτική και μια σειρά από άλλες πολιτικές της ΕΕ, όπως εκείνες που αφορούν την ενέργεια, τις μεταφορές, τη συνδεσιμότητα, το περιβάλλον ή το κλίμα.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup