Πρωτογενής Τομέας

Καταργείται για το 2021 η εισφορά αλληλεγγύης και για τους αγρότες

Καταργείται για το 2021 η εισφορά αλληλεγγύης και για τους αγρότες

Το μέτρο θα ισχύσει, σύμφωνα με τις εξαγγελίες από τη ΔΕΘ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καταρχάς για ένα έτος, το 2021.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, για το 2021. Με το μέτρο αυτό, όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, ανακουφίζονται έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Την Κυριακή κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Ρούστα από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ για την στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων επισήμανε ότι "αν χρειαστεί να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και υπάρχουν παραπάνω ανάγκες, θα το κάνουμε. Είμαι σε διαρκή συνεννόηση με τον Υπουργό, τον κ. Βορίδη, και τους δύο Υφυπουργούς, και παρακολουθώ πολύ στενά τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα".

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην έξυπνη και φιλική προς το περιβάλλον γεωργία και του πρωτογενούς τομέα επισημαίνοντας ότι "είναι στο επίκεντρο των δράσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν".

Αναλυτικά η ερώτηση και απάντηση έχει ως εξής:

Ερώτηση: Πρόεδρε, σας χαιρετώ από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, τη Λάρισα. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η ελληνική γεωργία άντεξε την περίοδο της πανδημίας, περισσότερο από κάποιους άλλους κλάδους. Και όχι μόνο άντεξε, αλλά συνεισέφερε σημαντικά στην εθνική οικονομία και στο ΑΕΠ, με τις εξαγωγές, κυρίως, προϊόντων αγροδιατροφής. Ωστόσο, και σε αυτό τον κλάδο, στον πρωτογενή τομέα, υπήρξαν επαγγέλματα που επλήγησαν από το μέτωπο του κορονοϊού, για αυτό και δημιουργήθηκε το πακέτο των 150 εκατομμυρίων ευρώ ως παροχή άμεσων ενισχύσεων για τη στήριξή τους. Αυτό λοιπόν που θέλω να ρωτήσω είναι, εάν θεωρείτε ότι το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ αρκεί ή θα πρέπει να αυξηθεί; Εφόσον όλοι συμφωνούμε ότι η ελληνική γεωργία έχει μία δυναμική, πώς σκοπεύετε να τη στηρίξετε; Θα αυξήσετε το ποσό του Προϋπολογισμού, θα έχουμε μεγαλύτερα ποσά από το Ταμείο Ανασυγκρότησης; Θα αναλάβετε κάποιες δράσεις για το κόστος παραγωγής; Υπενθυμίζω ότι οι αγρότες περιμένουν την υλοποίηση των όσων έχετε υποσχεθεί για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλική πεδιάδα και ανάλογα μέτρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς αγρότες, όπως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα είναι και αυτοί ωφελημένοι από τις γενικές κυβερνητικές εξαγγελίες τις κυβερνητικές που αφορούν το 2021.Έχετε δίκιο, υπάρχει κι ένα πακέτο 150 εκατομμυρίων, το οποίο ήδη εκταμιεύεται στοχευμένα, γιατί όπως ξέρετε υπάρχει πάντα μία εποχικότητα στον πρωτογενή τομέα, και ανάλογα με το πού προκύπτουν προβλήματα, υπάρχει και η ανάλογη υποστήριξη από το Υπουργείο. Έχει ήδη στηριχθεί η μεσαία αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια, η παραγωγή σπαραγγιών, αναφέρω κάποια ενδεικτικά παραδείγματα καλλιεργητών που χρειάστηκαν στήριξη.

Από την άλλη, έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε ότι κάποιοι τομείς, όπως ρύζι, κεράσια, οπωροκηπευτικά, πήγαν καλύτερα του αναμενομένου στη διάρκεια της πανδημίας, και αυτό δείχνει τη δυνατότητα του πρωτογενούς τομέα να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και σε δύσκολες συνθήκες.

Απάντηση λοιπόν, ξεκάθαρη: Ναι, αν χρειαστεί να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και υπάρχουν παραπάνω ανάγκες, θα το κάνουμε. Είμαι σε διαρκή συνεννόηση με τον Υπουργό, τον κ. Βορίδη, και τους δύο Υφυπουργούς, και παρακολουθώ πολύ στενά τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

Και βέβαια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κάνει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουμε ζητήσει από όλα τα Υπουργεία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Διότι, όπως καταλαβαίνετε, τα ζητήματα της έξυπνης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας και του πρωτογενούς τομέα είναι στο επίκεντρο των δράσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Είτε μιλάμε για τη μείωση του κόστους ενέργειας, για την καλύτερη διαχείριση του νερού, για την έξυπνη ψηφιακή γεωργία στην οποία νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμα άλματα παραγωγικότητας. Δεν έχουμε ακόμα διανοηθεί το πόσο μεγάλες ευκαιρίες ανοίγονται μπροστά μας. Και νομίζω ότι κατ? εξοχήν οι παραγωγοί, οι αγρότες της Θεσσαλίας, που πάντα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και δεν δίστασαν να πειραματιστούν και να τολμήσουν, θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα αγκαλιάσουν αυτή την πολιτική.

Για το ζήτημα τώρα, επειδή μου το θίξατε, του Αχελώου, αυτής της πονεμένης ιστορίας, δεν θα τοποθετηθώ πολύ αναλυτικά. Θα πω μόνο ότι έχουμε κάποια έργα υποδομής, τη Συκιά και τη Μεσοχώρα, τα οποία είναι λίγο αδιανόητο να έχουμε ξοδέψει ως Ελληνικό Δημόσιο παραπάνω από 700 εκατομμύρια και τα έργα αυτά να κάθονται. Ειδικά το φράγμα της Μεσοχώρας το οποίο μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό υδροηλεκτρικό έργο για τη ΔΕΗ είναι επιβεβλημένο και πρέπει να λειτουργήσει.
Και θα πρέπει νομίζω να ξαναδούμε στο πλαίσιο των υφιστάμενων υποδομών τη δυνατότητα μιας πολύ περιορισμένης μεταφοράς υδάτινων πόρων από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία, της τάξης ενδεχομένως των 250 εκατομμυρίων κυβικών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο, όπως ξέρετε, έχει πάρα πολλές ιστορικές νομικές εκκρεμότητες. Νομίζω όμως ότι έχει έρθει η ώρα να ξαναδούμε το project Αχελώος με βάση τα σημερινά δεδομένα, τις σημερινές ανάγκες και με βάση προφανώς την ιστορία του, με μία φρέσκια ματιά.

Αλλά σίγουρα -θα το ξαναπώ- υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στα υφιστάμενα δίκτυα άρδευσης στη Θεσσαλία που ενδεχομένως να κοστίσουν πολύ λιγότερο και να μας επιτρέψουν να εξοικονομήσουμε πολύ νερό. Αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα -και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό, ο οποίος προέρχεται μάλιστα από την Θεσσαλία και έχει αναλάβει το ζήτημα των υποδομών που έχουν συνολικά να κάνουν με την άρδευση- θα το δούμε πολύ προσεκτικά.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup