Πριν από την εφαρμογή, σε εθνικό επίπεδο, της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UTP) στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στη γεωργική και εφοδιαστική αλυσίδα, η Επιτροπή ζητά ανατροφοδότηση από τους φορείς εκμετάλλευσης σχετικά με τις εμπειρίες τους ως προμηθευτές στον εφοδιασμό με γεωργικά τρόφιμα αλυσίδα.
Αυτή η βασική έρευνα στοχεύει στη καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης πριν από την εφαρμογή αυτών των νέων εθνικών μέτρων. Θα ακολουθήσουν ετήσιες έρευνες που θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνουν τα κράτη μέλη σε σχέση με την οδηγία.
Στοχεύει επίσης, σε προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα στάδια παραγωγής, εμπορίας, μεταποίησης ή χονδρικής της αλυσίδας εφοδιασμού γεωργικών τροφίμων και θα είναι ανοιχτά έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.
Ιστορικό
Η Επιτροπή εργάζεται για μια δικαιότερη και πιο ισορροπημένη αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Το 2016, η Επιτροπή δημιούργησε την Ομάδα Γεωργικών Αγορών (AMTF) για να αξιολογήσει το ρόλο των αγροτών στην ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και να διατυπώσει συστάσεις για το πώς μπορεί να ενισχυθεί.
Με βάση αυτές τις συστάσεις, η Επιτροπή υπέβαλε το 2018 την πρότασή της για απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η οποία ψηφίστηκε από τους συννομοθέτες τον Απρίλιο του 2019 . Αυτοί οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν την προστασία του 100% των ευρωπαίων αγροτών, καθώς και των μικρών και μεσαίων προμηθευτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Πηγή: NeaPaseges.gr