Οι χώρες της ΕΕ παροτρύνονται να εντείνουν τα μέτρα επιτήρησης και βιοασφάλειας για την προστασία από πιθανές νέες εστίες γρίπης των πτηνών φέτος.
Η προειδοποίηση ακολουθεί τα κρούσματα υψηλής παθογονικής γρίπης των πτηνών (HPAI) μεταξύ άγριων και κατοικίδιων πτηνών στη δυτική Ρωσία και το Καζακστάν τους τελευταίους μήνες. Αυτή η περιοχή είναι μια γνωστή διαδρομή φθινοπωρινής μετανάστευσης για άγρια πτηνά που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.
Η Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη είναι πιθανότατα η πιο ευάλωτη σε νέα κρούσματα δεδομένης της προηγούμενης εμπειρίας. Όταν εντοπίστηκε HPAI στην ίδια περιοχή της Ρωσίας τα καλοκαίρια του 2005 και του 2016, ακολούθησαν επιδημίες στη βόρεια και ανατολική Ευρώπη. Εάν το σχέδιο επαναληφθεί φέτος, το HPAI αναμένεται να φτάσει στις ίδιες περιοχές της Ευρώπης το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Η επακόλουθη εξάπλωση σε χώρες της νότιας και δυτικής Ευρώπης είναι επίσης δυνατή.
Η ειδοποίηση περιλαμβάνεται στην τελευταία ενημέρωση για τη γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Η νέα έκθεση - η οποία συντάσσεται από την EFSA, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το εργαστήριο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γρίπη των πτηνών - καλύπτει την περίοδο Μαΐου έως Αυγούστου 2020.
Η έκθεση συνιστά στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα συστήματα μετριασμού των κινδύνων και έγκαιρης ανίχνευσης για τον HPAI:
- Λάβετε μέτρα για τον άμεσο εντοπισμό υποψιών HPAI και αυξήστε τα μέτρα βιοασφάλειας στις πτηνοτροφικές μονάδες.
- Προειδοποιήστε τις κτηνιατρικές και υγειονομικές αρχές για τον πιθανό κίνδυνο εισαγωγής του HPAI και προτρέψτε τους να πραγματοποιήσουν παρατήρηση και έγκαιρη δοκιμή νεκρών ή άρρωστων άγριων πτηνών.
Η εξάπλωση του ιού είναι πιθανό να προκληθεί από μια ξαφνική και επίμονη πτώση των θερμοκρασιών στην κεντρική Ρωσία και το Καζακστάν. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι ψυχρές καιρικές συνθήκες οδήγησαν στην ταχεία επέκταση του ιού HPAI προς τα δυτικά από μολυσμένα αποδημητικά πτηνά κατά τα κύματα 2005-2006 και 2016-2017.
Ο κίνδυνος μετάδοσης ιών της γρίπης των πτηνών στο ευρύ κοινό στην Ευρώπη παραμένει πολύ χαμηλός. Ωστόσο, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο, συνιστάται στους ανθρώπους να μην αγγίζουν νεκρά πουλιά χωρίς να φορούν τον κατάλληλο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.
Πηγή: NeaPaseges.gr