Πρωτογενής Τομέας

Αγροτική διαπεριφερειακή συνεργασία για ελαιόλαδο και κορινθιακή σταφίδα

Αγροτική διαπεριφερειακή συνεργασία για ελαιόλαδο και κορινθιακή σταφίδα

*Οι σημαντικές συναντήσεις στο νησί του Θ. Βασιλόπουλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Γ. Στασινόπουλο

Η αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας και η συνεργασία των φορέων για την προώθηση του ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά με γνώμονα την ουσιαστική στήριξη των παραγωγών κυριάρχησαν στις συναντήσεις που είχε το Σαββατοκύριακο στο νησί ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Γιώργο Στασινόπουλο. Η κίνηση του κ Βασιλόπουλου να επισκεφθεί την Ζάκυνθο για τριήμερο επαφών με τον αντιπεριφερειάρχη και αγροτικούς φορείς του νησιού σηματοδοτεί το άνοιγμα για συνεργασίες με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών αγροτικών προβλημάτων που υπάρχουν.

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τις συναντήσεις ο κ Βασιλόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Επισκεφθήκαμε την Ζάκυνθο για τριήμερο επαφών με αγροτικούς φορείς. Συζητήσαμε το θέμα για την αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας. Ευθυγραμμίζονται οι προτάσεις της Ζακύνθου, με αυτές της Δυτικής Ελλάδας. Πρέπει πραγματικά να δούμε, τι θα σχεδιάσουμε, για να καλλιεργήσουμε σωστά τη κορινθιακή σταφίδα. Μέσα στον επόμενο μήνα, θα πρέπει να βρεθεί η λύση. Κάποτε αυτό το προϊόν, το βάζαμε ενέχυρο. Διεκδικούμε για την αναδιάρθρωση που έπρεπε να είχε γίνει χθες. Η Ευρώπη δίνει πολύ ωραία εργαλεία. Η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει με τα ποιοτικά προϊόντα. Αν λίγο έξυπνα φτιαχτούν ομάδες παραγωγών, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Ήδη τα μοντέλα σε όλη την χώρα, αλλά και την Ευρώπη οδηγούνται εκεί. Το στοίχημα μας, είναι η κατάρτιση και η εκπαίδευση. Από εκεί ξεκινάμε.

Αν το καταφέρουμε και πείσουμε κόσμο, μπορούμε να γίνουμε εξωστρεφείς. Ο αγρότης μπορεί να πάρει περισσότερες ενισχύσεις αν οργανωθεί. Πρέπει να στρέψουμε όλες μας τι κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση. Πρέπει να ξαναζωντανέψουμε το Ινστιτούτο αμπέλου και με σωστή άρδευση να ποτίζουμε και την σταφίδα μας. Δεν μπορούμε Δυτική Ελλάδα και νησιά που έχουμε τόσο νερό να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το νερό.»

Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στο ελαιόλαδο καθώς επίσης και στο ζήτημα διαχείρισης του πυρήνα: « Κάναμε σειρά επαφών με μεταφορείς και ελαιοπαραγωγούς , υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά του πυρήνα και φοβόμαστε μήπως μείνουν οι ελιές αμάζευτες. Είμαι εδώ να γεφυρώσω τις δύο πλευρές. Συνέλεξα στοιχεία, θα τα μεταφέρω στα πυρηνουργεία της Αχαΐας, ώστε να βρούμε τη χρυσή τομή. Έκανα πρόταση να γίνει πυρηνουργείο εδώ στη Ζάκυνθο, ώστε να συνεργάζονται με πιο καλό τρόπο τα ελαιοτριβεία. Ανοίξαμε και το θέμα της υπεραξίας του λαδιού, που είναι το καλύτερο στο κόσμο.

Η Ζάκυνθος έχει σοβαρό τουρισμό και το ελαιόλαδο, μπορεί να στηριχτεί μέσω του τουρισμού και να πάει ένα βήμα παραπάνω. Πρέπει κι εδώ να γίνουν ομάδες παραγωγών και να βρουν νέες αγορές. Η περιφέρεια μπορεί να βοηθήσει και να προσπεράσει τη γραφειοκρατία… να πείσει κάποιον να κάνει μία τυποποίηση. Δεν είναι δύσκολο το να πάει κάποιος και να βρει νέες αγορές. Οι ενώσεις έχουν κάνει τις προσπάθειες τους, χρειάζεται όμως μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγών και ενώσεων.»

Με την σειρά του ο κ Στασινόπουλος τόνισε: « Από την πρώτη στιγμή η πρώτη κίνηση μας, ήταν να δούμε το κλάδο των ελαιοτριβέων, που είχαν σοβαρό πρόβλημα με το πυρήνα. Στη Ζάκυνθο, μας έχουν αναγκάσει, να έχουμε ελαιοτριβεία τριφασικά, όπου γίνεται μεγαλύτερη επεξεργασία του πυρήνα. Σκύψαμε το κεφάλι , συζητήσαμε με τους ελαιοτριβείς και ήρθαμε σε επικοινωνία με τα εργοστάσια στη Πελοπόννησο. Υπήρχε επιβάρυνση σε φορτηγά, μεροκάματα μεταφορικά… Παρόλα αυτά, μιλήσαμε με τα εργοστάσια που επεξεργάζονται τον πυρήνα.

Την επόμενη εβδομάδα ο σύλλογος ελαιοτριβέων θα έχει συνάντηση με εργοστάσια στη Πελοπόννησο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εργάτες γης στο νησί μας, να μαζέψουμε τις ελιές και οι ελάχιστοι που υπάρχουν, το μεροκάματο το ζητάνε πιο αυξημένο. Με την τιμή του λαδιού που είχε πέσει, ήταν ασύμφορη η συγκομιδή του λαδιού. Φέτος ξεκινάει με 3 ευρώ το κιλό. Σίγουρα χρειάζονται ομάδες και σίγουρα συνεργασίες. Σκεφτείτε οι παραγωγοί της Ζακύνθου με τους παραγωγούς της Αχαΐας και Ηλείας, να ενωθούν και να διεκδικήσουν στην παγκόσμια αγορά… η ανταλλαγή απόψεων φέρνει τη βελτίωση στο προϊόν ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και στον εμπορικό τομέα και στον τομέα παραγωγής».

vasilopoylos zante2

vasilopoylos zante3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup