Πρωτογενής Τομέας

Οι προκλήσεις της έλλειψης νερού στη γεωργία

Οι προκλήσεις της έλλειψης νερού στη γεωργία

Πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε γεωργικές περιοχές με υψηλά έως πολύ υψηλά επίπεδα έλλειψης νερού και έλλειψης, και σχεδόν οι μισοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς.

Επιπλέον, οι διαθέσιμοι πόροι γλυκού νερού ανά άτομο έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό τις τελευταίες δύο δεκαετίες παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παραγωγής περισσότερων με λιγότερα, ειδικά στον γεωργικό τομέα, τον μεγαλύτερο χρήστη νερού στον κόσμο.

Η βελτιωμένη διαχείριση των υδάτων, υποστηριζόμενη από αποτελεσματική διακυβέρνηση και ισχυρούς θεσμούς - συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς κατοχής και των δικαιωμάτων του νερού, με την υποστήριξη ορθών λογιστικών και ελεγκτικών υδάτων - θα είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής και θα συμβάλει στους στόχους αειφόρου ανάπτυξης (SDGs), σύμφωνα με την Πολιτεία των Τροφίμων και της Γεωργίας (SOFA) 2020 - την έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

"Με αυτήν την έκθεση, ο FAO στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: η έλλειψη νερού και η λειψυδρία στη γεωργία πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως και τολμηρά, εάν η δέσμευσή μας για επίτευξη των SDGs πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη", τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu στο πρόλογο του.

Οι δρόμοι δράσης κυμαίνονται από την επένδυση στη συλλογή νερού και τη διατήρηση σε περιοχές με βροχή έως την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό βιώσιμων συστημάτων άρδευσης σε αρδευόμενες περιοχές. Αυτά πρέπει να συνδυάζονται με τις βέλτιστες αγρονομικές πρακτικές, όπως η υιοθέτηση ποικιλιών καλλιεργητικών ανθεκτικών στην ξηρασία και βελτιωμένων εργαλείων διαχείρισης νερού - συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών εργαλείων τιμολόγησης και κατανομής νερού, όπως δικαιώματα νερού και ποσοστώσεις - για να εξασφαλιστεί δίκαιη και βιώσιμη πρόσβαση. Η λογιστική και ο έλεγχος των υδάτων πρέπει, ωστόσο, να είναι το σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης.

Η επίτευξη των διεθνώς συμφωνημένων δεσμεύσεων SDG, συμπεριλαμβανομένου του στόχου Zero Hunger (SDG 2), "είναι ακόμη εφικτή", υπογραμμίζει το SOFA - αλλά μόνο με την εξασφάλιση πιο παραγωγικής και βιώσιμης χρήσης γλυκού νερού και βρόχινου νερού στη γεωργία, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από 70 τοις εκατό των παγκόσμιων αποσύρσεων νερού.

Η έκθεση SOFA του FAO το 1993 επικεντρώθηκε επίσης σε ζητήματα νερού και σήμερα είναι εντυπωσιακό πώς τα ευρήματα που παρουσιάζονται στη συνέχεια παραμένουν έγκυρα και σχετικά σήμερα. Ενώ η προηγούμενη έκθεση επικεντρώθηκε στην άρδευση, η νέα έκδοση διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της για να καλύψει τις προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό στη βροχερή γεωργία, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και το 60 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής καλλιεργειών.

Χαρτογράφηση της υγρασίας

Ο FAO είναι ο θεματοφύλακας του Δείκτη SDG 6.4.2, ο οποίος μετρά την πίεση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στους φυσικούς πόρους γλυκού νερού και το SOFA προσφέρει την πρώτη χωρικά αναλυτική παρουσίαση του πώς βρίσκονται τα πράγματα σήμερα - το οποίο, όταν συνδυάζεται με ιστορικά δεδομένα συχνότητας ξηρασίας, επιτρέπει πιο ολιστική αξιολόγηση των περιορισμών του νερού στην παραγωγή τροφίμων.

Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι - 44% από αυτούς σε αγροτικές περιοχές και το υπόλοιπο σε μικρά αστικά κέντρα στην ύπαιθρο - ζουν σε μέρη όπου οι σοβαρές ελλείψεις νερού και η έλλειψη προκαλούν τη γεωργία. Περίπου το 40% εξ αυτών ζουν στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία και ένα ελαφρώς υψηλότερο μερίδιο στη Νότια Ασία. Η Κεντρική Ασία και η Βόρεια Αφρική και η Δυτική Ασία πλήττονται επίσης σοβαρά - περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους ζει σε γεωργικές περιοχές με πολύ υψηλή έλλειψη νερού και έλλειψη, σε σύγκριση με λιγότερο από 4 τοις εκατό στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, τη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία .

Περίπου 5 τοις εκατό των ανθρώπων που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική ζουν σε παρόμοιες συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου η σοβαρή ξηρασία έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπους μία φορά κάθε τρία χρόνια.

Περίπου το 11% των καλλιεργούμενων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον κόσμο, ή 128 εκατομμύρια εκτάρια, αντιμετωπίζουν συχνή ξηρασία, όπως και το 14% των βοσκοτόπων ή 656 εκατομμύρια εκτάρια.

Εν τω μεταξύ, περισσότερο από το 60 τοις εκατό (ή 171 εκατομμύρια εκτάρια) των αρδευόμενων καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχει υψηλή πίεση. 11 χώρες, όλες στη Βόρεια Αφρική και την Ασία, αντιμετωπίζουν αμφότερες τις προκλήσεις, καθιστώντας επείγον και απαραίτητο να υιοθετήσουν υγιή λογιστική νερού, σαφή κατανομή, σύγχρονες τεχνολογίες και να στραφούν σε λιγότερο διψασμένες καλλιέργειες.

Πηγή: NeaPaseges.gr - Φωτογραφία από WikimediaImages από το Pixabay

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις