Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την απόφασή τους να επιβάλουν προσωρινούς δασμούς αντιντάμπινγκ έως και 212% στις εισαγωγές κρασιών από την Αυστραλία, επιδεινώνοντας περαιτέρω την τεταμένη εμπορική και πολιτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε στις 27 Νοεμβρίου από το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου, το τελευταίο ισχυρίστηκε ότι επέβαλε προσωρινούς δασμούς αντιντάμπινγκ που κυμαίνονται από 107,1% έως 212,1% στις εισαγωγές αυστραλιανών κρασιών. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά από μια προειδοποίηση που αναφέρει ότι η Κίνα θα πρέπει να επιβάλει απαγόρευση στις αυστραλιανές εισαγωγές οίνου.
Το υπουργείο αναφέρει ότι οι δασμοί είναι προσωρινοί και είναι πιθανό τα χρήματα που εισπράττονται να επιστραφούν ανάλογα με τα αποτελέσματα διεξοδικής έρευνας, αλλά οι πιθανότητες επιστροφής χρημάτων είναι εξαιρετικά μικρές. Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές κρασιών της Αυστραλίας στην πιο κερδοφόρα αγορά της, της οποίας ο κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και επηρεάζει χιλιάδες θέσεις εργασίας τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Κίνα.
Σύμφωνα με μια λεπτομερή λίστα δασμών που επιβλήθηκαν στα μεγάλα οινοποιεία της Αυστραλίας, το Treasury Wine Estates (TWE), ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού της Αυστραλίας στην Κίνα και ο ιδιοκτήτης των Penfolds και Wolf Blass, επλήγησαν με τους υψηλότερους δασμούς, που ανέρχονται στο ποσοστό του 169,3%. Όσο για τα Accolade Wines, Pernod Ricard, Australian Vintage, Octtava Wines, Brown Brothers και Kilikanoon, με ιδιοκτήτη στην Changyu, εφαρμόσθηκε το ποσοστό του 160,6%. Το ποσοστό ανέρχεται στο 160,2% για την Casella Wines, ιδιοκτήτη της Yellow Tail, ενώ στην Αυστραλιανή Swan Vintage, κινεζικής ιδιοκτησίας και δημιουργούς του Auswan Creek, επιβλήθηκε το χαμηλότερο ποσοστό, στο 107,1% . Η γκάμα των κρασιών της διαθέτει ένα κόκκινο cuv?e που ονομάζεται Ambassador Shiraz προς τιμήν του πρώην Αυστραλού Πρέσβη στην Κίνα Geoff Raby, ο οποίος επέκρινε ανοιχτά την τρέχουσα πολιτική της Canberra έναντι της Κίνας.
Κρασί και πάλι ένα παράπλευρο θύμα
Μετά τη συγκλονιστική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian κατηγορεί την Αυστραλία. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η Αυστραλία πρέπει να προβληματιστεί για τη συμπεριφορά της και να αναρωτηθεί εάν σέβεται τα συμφέροντα της Κίνας». Τα σχόλια αντικατοπτρίζουν το τρέχον κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο επιδεινώθηκε ξανά εν μέσω εντάσεων γύρω από το 5G της Huawei, την έρευνα για τον κορονοϊό και τις ξένες παρεμβολές. "Προτρέπουμε την Αυστραλία να διορθώσει τις ενέργειές της και να αντιμετωπίσει τα λάθη της", δήλωσε ο Zhao Lijian.
Τη στιγμή της ανακοίνωσης, η TWE, ιδιοκτήτης εμπορικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Penfolds, Wolf Blass, Lindeman's, Yellowglen και Rawson's Retreat, ανέστειλε τις καταχωρίσεις της καθώς οι μετοχές της μειώθηκαν κατά 13%. Τον περασμένο Αύγουστο, το Πεκίνο ανακοίνωσε μια διπλή έρευνα για τα αυστραλιανά κρασιά που προκλήθηκε από ισχυρισμούς για ντάμπινγκ και επιδοτήσεις, απειλώντας ταυτόχρονα τις προοπτικές για τα αυστραλιανά κρασιά στην Κίνα. Να θυμίσουμε ότι η Αυστραλία κατέχει σήμερα το 40% της αγοράς και βρίσκεται μπροστά από τη Γαλλία και τη Χιλή. Άλλα αυστραλιανά προϊόντα έχουν επίσης χάσει μερίδιο της αγοράς από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από το Πεκίνο και αφορούν προϊόντα όπως το κριθάρι, το σιτάρι, ο άνθρακας, το βόειο κρέας, οι αστακοί, η ζάχαρη, ο χαλκός και η ξυλεία.
Πηγη: Κeosoe.gr - NeaPaseges.gr