Πρωτογενής Τομέας

Μακρίσια - Καλυβάκια: Απελπισία μετά την κακοκαιρία για τους παραγωγούς πορτοκαλιού

Μακρίσια - Καλυβάκια: Απελπισία μετά την κακοκαιρία για τους παραγωγούς πορτοκαλιού

Ανοιχτές πληγές άφησε πίσω της η κακοκαιρία της περασμένης Δευτέρας. Μέσα σε λίγες ώρες ισχυρής βροχόπτωσης, ήλθε η καταστροφή για τους παραγωγούς στην περιοχή των Μακρισίων και των Καλυβακίων στο δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων.

Κυρίως η καλλιέργεια του πορτοκαλιού υπέστη μεγάλη ζημιά με τα πορτοκάλια να βρίσκονται στο νερό, ενώ πλημμύρες υπήρξαν σε εκτάσεις με καλλιέργεια σταφίδας και ελιάς.

O δημοτικός σύμβουλος δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Γεώργιος Χαντζόπουλος, ανέφερε πως “… είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να έχουμε ζημιές στα πορτοκάλια αλλά και στην αγροτική οδοποιία σε κάποια σημεία των δρόμων. Μια ακόμη χρόνια, χαμένη για το πορτοκάλι, 4-5 χρόνια τώρα από τις πλημμύρες έχουμε σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να έχουμε μια ακόμη χρόνια χαμένη για τους παραγωγούς που είναι σε απόγνωση. Ήδη έγινε αναγγελία στον ΕΛΓΑ για τις ζημίες, πιστεύουμε ότι άμεσα θα έρθει κάποιο κλιμάκιο για μια πρώτη εκτίμηση και εν συνεχεία θα γίνουν αιτήσεις. Θα στείλουμε και μια επιστολή στον πρόεδρο να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις έτσι ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν πιο γρήγορα”.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καλυβακίων, Πάνος Γεωργακόπουλος, από την πλευρά του τόνισε πως “η νεροποντή της Δευτέρας δημιούργησε πλημμύρες. Υπάρχουν ακόμα νερά μέσα στα περιβόλια και επειδή έχει μπει ο Γενάρης τα πορτοκάλια έχουν αρχίσει να πέφτουν. Σε πολλά περιβόλια μέχρι και το 50% έχει πέσει. Φανταστείτε δηλαδή ένας μεγαλοπαραγωγός που έχει 150 τόνους να βγάλει πορτοκάλι θα φτάσει να πουλήσει 30, γιατί όσο περνάνε οι μέρες αρχίζουν και πέφτουν. Αν κάτσεις δηλαδή στο περιβόλι 5 λεπτά θα ακούσεις από 30 πορτοκάλια να έχουν πέσει. Επειδή μιλήσαμε με την ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ στο Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων με διαβεβαίωσε ότι έχει στείλει το αίτημα για αποζημίωση στην Πάτρα. Περιμένουμε την έγκριση αλλά το θέμα είναι ότι οι γεωπόνοι θα έρθουν τον Απρίλιο. Τι να βρούνε τότε; Θα έχουν σαπίσει τα πορτοκάλια κάτω μέχρι τότε. Γιατί ζήτησαν να αφήσουμε και κάποιους μάρτυρες. Δηλαδή κάποια πορτοκάλια από τις πορτοκαλιές να μην τα μαζέψουμε καθόλου. Τον Απρίλιο δεν θα υπάρχουν ούτε για δείγμα. Και τις φωτογραφίες που τραβάμε δεν τις αποδέχονται” σχολίασε.
“Τον Οκτώβριο ακούσαμε ότι λόγω κορονοϊού το πορτοκάλι θα είναι πολύ καλό και θα πουληθεί σε καλή τιμή. Ακούστηκε η τιμή 30 λεπτά, την οποία δεν την είδαμε ποτέ. Ξεκίνησε στα 25 λεπτά μαζί με τα εργατικά και άρχισε να πέφτει στη συνέχεια. Εγώ συγκεκριμένα δεν έχω πουλήσει ούτε ένα πορτοκάλι. Μοιράζω σακούλες, τα δίνω δώρο. Έχει φτάσει στα 15 λεπτά και αρχίζει να πέφτει ακόμα. Εξαγωγή από ότι έχω μάθει δεν υπάρχει. Εκτός από την Βουλγαρία δεν πάνε αλλού” συμπλήρωσε.

Παραγωγός από τα Καλυβάκια, ο Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος δήλωσε πως “… έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά, εκτός από τα καιρικά φαινόμενα που είχαμε χθες με τις πλημμύρες έχουμε σοβαρό θέμα και με την πορεία του πορτοκαλιού. Δεν υπάρχει ζήτηση. Εγώ είμαι ένας παραγωγός που βγάζω γύρω στους 300 με 350 τόνους πορτοκάλι κάθε χρόνο για εξαγωγή. Έχω φτάσει σε σημείο τώρα να μην έχω πουλήσει ούτε το μισό. Δηλαδή για την ημερομηνία που βρισκόμαστε 7 Γενάρη, πέρυσι είχαν φύγει όλα τα πορτοκάλια. Το χωριό μας βγάζει γύρω τους 15.000 τόνους εξαγώγιμο πορτοκάλι, μέχρι στιγμής είναι ζήτημα αν έχουν φύγει οι 300 τόνοι. Ο κόσμος θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση. Για να καλλιεργήσεις χρειάζονται κάποια έξοδα, από λιπάσματα, εργατικά, κλαδέματα, φυτοφάρμακα. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή. Εμείς ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς, να έρθουν να δουν το πρόβλημα από κοντά, γιατί ο κόσμος δεν θα ξανά μπορέσει να καλλιεργήσει. Θα τα παρατήσει και θα φύγει από την ύπαιθρο. Εμείς ζούμε από αυτό το προϊόν. Από αυτό κοιτάμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Έχουμε πάθει τεράστια ζημιά. Το περισσότερο πορτοκάλι από την υγρασία έχει πέσει.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μακρισίων, Γιώργος Παρασκευόπουλος, μιλώντας για τις πλημμύρες τόνισε ότι αυτές “….οφείλονται περισσότερο στο υδροηλεκτρικό φράγμα το οποίο δούλευε και το πρωί της Δευτέρας, ήταν φραγμένο το ποτάμι και το άνοιξαν πολύ αργά αλλά και στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Τώρα περιμένουμε τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ να έρθουν να δουν την ζημιά, να δουν τα πορτοκάλια καθώς δεν υπάρχει φέτος ζήτηση μεγάλη στο πορτοκάλι, μήπως μπορέσουν οι παραγωγοί και πάρουν κάποια έκτακτη ενίσχυση όπως συνέβη και στο λάδι. Η ζημιά η μεγάλη, ακόμα δεν έχει φανεί. Η ζημιά θα φανεί όταν θα βγάλει ήλιο και θα πέφτουν τα πορτοκάλια από τον περονόσπορο κάτω. Θα υπάρχει μεγάλη ζημιά. Ήδη σε πολλά περιβόλια έχει πέσει πάνω από το 30% μέχρι τώρα κάτω. Πρέπει άμεσα να έρθουν οι εκτιμητές να δουν τη ζημιά και να προχωρήσουμε στην αποζημίωση. Εξαγωγές πορτοκαλιού γίνονται ελάχιστες. Παρόλο που υπάρχει ο κορονοϊός και λένε ότι υπάρχει ζήτηση στο πορτοκάλι η τιμή είναι γύρω στα 14 με 15 λεπτά. Εξευτελιστική….” κατέληξε…

makrisia 2

makrisia 3

makrisia 4

makrisia 5

makrisia 6

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup