Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών είναι παγκόσμιο πρόβλημα.
Την επόμενη φορά που θ' ακούσεις μια μέλισσα να ζουζουνίζει, θυμήσου ότι μεγάλο μέρος της τροφής που καταναλώνουμε εξαρτάται από την επικονίαση, δηλαδή τη γονιμοποίηση των φυτών με τη μεταφορά γύρης.
Η επικονίαση είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χωρίς την επικονίαση, η τροφή που καταλήγει στο πιάτο μας θα ήταν πολύ λιγότερη, αφού περίπου το 1/3 των καλλιεργειών θα έπρεπε να επικονιαστεί με άλλα μέσα. Η μείωση της παραγωγικότητας θα επηρέαζε έως και το 75% των καλλιεργειών μας.
Τα πιο θρεπτικά είδη για τη διατροφή μας (βασικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών) θα πλήττονταν σοβαρά από την εξαφάνιση των μελισσών. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές κυρίως για τις καλλιέργειες μήλων, φράουλας και ντομάτας.
Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδυνεύει και ζητά την επαγρύπνησή μας:
Όταν ακούς μια μέλισσα να ζουζουνίζει θυμήσου...
...το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών και άλλων εντόμων, που μεταφέρουν τη γύρη και γονιμοποιούν τα φυτά. Περισσότερο από το 90% όλων των άγριων φυτών υπάρχουν χάρη στις μέλισσες και τα υπόλοιπα έντομα-επικονιαστές. Η αξία της επικονίασης από τις μέλισσες παγκοσμίως εκτιμάται σε περίπου 265 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών είναι παγκόσμιο πρόβλημα.
Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών έφτασε στο 53%, μόνο στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι ασθένειες και τα παράσιτα, οι κλιματικές αλλαγές και οι πρακτικές που εφαρμόζονται στη βιομηχανική γεωργία. Οι μονοκαλλιέργειες και η χρήση θανάσιμων φυτοφαρμάκων εντείνουν το πρόβλημα.
Πηγή: Proionta-tis-fisis.com - NeaPaseges.gr