Πρωτογενής Τομέας

Αναλύσεις και προώθηση μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης – Δημοσιεύθηκαν τα ΦΕΚ

Αναλύσεις και προώθηση μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης – Δημοσιεύθηκαν τα ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκαν σε αντίστοιχα ΦΕΚ οι λεπτομέρειες εφαρμογής των δράσεων «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης» καθώς και «Προώθηση του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης και προβολή του κλάδου της μελισσοκομίας – ενίσχυση της καινοτομίας».

Στόχος των δράσεων είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της διατροφικής αξίας του ελληνικού μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων, καθώς και η προβολή του κλάδου της μελισσοκομίας, αλλά και η αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων και η διευκόλυνση της εμπορίας τους.

«Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης»

Ως δικαιούχοι ορίζονται:

α) Ενεργοί Μελισσοκόμοι σύμφωνα με την υπ’ αρ. 140/ 106513/16-04-2021 (Β’ 1560), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι οποίοι έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αντιστοιχεί στην παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης ή/και στην παραγωγή μελισσοσμηνών – παραφυάδων ή/και στην κατηγορία του αγρότη ειδικού καθεστώτος.

β) Αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται και στο μελισσοκομικό τομέα, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα, εφόσον αυτοί ασκούν εμπορική δραστηριότητα, διαθέτοντας τα μελισσοκομικά προϊόντα που παράγουν τα μέλη τους προς πώληση (λιανικώς ή χονδρικώς) στην αγορά και έχουν δηλωμένο ανάλογο ΚΑΔ.

Περιγραφή δράσης – Επιλέξιμες δαπάνες

1. Ως επιλέξιμες δαπάνες ορίζονται η πραγματοποίηση αναλύσεων δειγμάτων ελληνικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης σε διαπιστευμένα εργαστήρια, με σκοπό τον έλεγχο των φυσικοχημικών τους παραμέτρων, της διερεύνησης της πιθανής ύπαρξης καταλοίπων φυτοπροστατευτικών ουσιών, αντιβιοτικών ή/και άλλων ξένων και επικίνδυνων ουσιών και ελέγχου της νοθείας. Τα εργαστήρια πρέπει να διαθέτουν διαπίστευση στο αντικείμενο – πεδίο του διενεργούμενου από το ίδιο ελέγχου.

2. Ως μέγιστο ύψος επιλέξιμων δαπανών ανά δικαιούχο καθορίζεται το ποσό των 30.000 € σε κάθε οικονομικό έτος.

3. Καθορίζεται κλίμακα του ποσοστού επιχορήγησης των επιλέξιμων δαπανών και μέχρι του 50% του ακαθάριστου εισοδήματος του δικαιούχου σε κάθε οικονομικό έτος, ως εξής:

4. Οι δικαιούχοι που έχουν ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, την παραγωγή μελισσοσμηνών – παραφυάδων, ανήκουν στην κατηγορία αγρότη ειδικού καθεστώτος ή/και ασκούν εμπορική δραστηριότητα διαθέτοντας μελισσοκομικά προϊόντα προς πώληση στην αγορά, λαμβάνουν το 100% της δικαιούμενης επιχορήγησης σύμφωνα με τον πίνακα της παρ. 3.

5. Οι δικαιούχοι που δεν έχουν ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, την παραγωγή μελισσοσμηνών – παραφυάδων ή/και την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας διαθέτοντας μελισσοκομικά προϊόντα προς πώληση στην αγορά λαμβάνουν το 50% του ύψους της δικαιούμενης επιχορήγησης.

6. Δεν είναι επιλέξιμες για ενίσχυση οι αναφερόμενες κατηγορίες δαπανών στο Παράρτημα ΙΙ, Μέρος Ι του
κατ’ εξουσιοδότηση καν. (ΕΕ) 2022/126.

«Προώθηση του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης και προβολή του κλάδου της μελισσοκομίας – ενίσχυση της καινοτομίας»

Ως δικαιούχοι ορίζονται:

α) Ενεργοί μελισσοκόμοι σύμφωνα με την υπ’ αρ. 140/106513/16-04-2021 (Β’ 1560) υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι οποίοι έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αντιστοιχεί στην παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης ή/και στην παραγωγή μελισσοσμηνών – παραφυάδων ή/και στην κατηγορία του αγρότη ειδικού καθεστώτος.

β) Νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

γ) Αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4430/2016 (Α’ 205) που δραστηριοποιούνται και στο μελισσοκομικό τομέα, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα, εφόσον ασκούν εμπορική δραστηριότητα, διαθέτοντας τα μελισσοκομικά προϊόντα που παράγουν τα μέλη τους προς πώληση (λιανικώς ή χονδρικώς) στην αγορά και έχουν δηλωμένο ανάλογο ΚΑΔ.

δ) Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και επιστημονικοί φορείς.

ε) Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία δραστηριοποιούνται και στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων και έχουν δηλωμένο ανάλογο ΚΑΔ.

Δείτε εδώ και εδώ τα ΦΕΚ.

Πηγή: Etheas.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα