Πρωτογενής Τομέας

Αύξηση στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων FAO

Αύξηση στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων FAO

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για ένατο συνεχή μήνα, με τις τιμές για τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια να αυξάνονται περισσότερο, αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO, που παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των ειδών διακίνησης τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 116,0 μονάδες τον Φεβρουάριο, 2,4% υψηλότερος από τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε κατά 26,5% από πριν από ένα χρόνο.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης FAO αυξήθηκε κατά 6,4% από τον Ιανουάριο, καθώς η παραγωγή μειώθηκε σε βασικές χώρες παραγωγής, καθώς και η ισχυρή ζήτηση εισαγωγών από την Ασία προκάλεσαν συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τον αυστηρότερο παγκόσμιο εφοδιασμό. Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παραγωγής στην Ταϊλάνδη και καλλιέργεια προφυλακτήρα στην Ινδία μείωσαν την αύξηση.

Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων FAO σημείωσε άνοδο 6,2%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012. Οι τιμές για τα έλαια φοινικέλαιο, σόγια, και ηλιέλαιο αυξήθηκαν.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε κατά 1,7%, καθοδηγούμενος από τις διεθνείς τιμές εξαγωγής βουτύρου, όπου οι εταιρικές εισαγωγές από την Κίνα αντιμετώπισαν περιορισμένες προμήθειες από τη Δυτική Ευρώπη.

Οι τιμές των τυριών μειώθηκαν, εν μέρει λόγω των υψηλών αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO ήταν κατά μέσο όρο 1,2% υψηλότερος από τον Ιανουάριο. Οι τιμές του σόργου αυξήθηκαν 17,4% το μήνα, λόγω της συνεχούς ισχυρής ζήτησης από την Κίνα.

Οι διεθνείς τιμές του καλαμποκιού, του σίτου και του ρυζιού ήταν είτε σταθερές είτε ελαφρώς ανοδικές.

Ο δείκτης τιμής κρέατος FAO αυξήθηκε 0,6 τοις εκατό, ωθούσε υψηλότερα λόγω της στενής προσφοράς βοείου κρέατος σε περιοχές παραγωγής. Αντίθετα, οι τιμές των χοιρινού κρέατος μειώθηκαν, υποστηριζόμενες από τις μειωμένες αγορές από την Κίνα εν μέσω μεγάλων υπερπροσφορών και της αύξησης των αδιάθετων χοίρων στη Γερμανία λόγω της συνεχιζόμενης απαγόρευσης των εξαγωγών σε ασιατικές αγορές.

Η πρώιμη εκτίμηση για την παραγωγή σιταριού το 2021

Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2021 είναι πιθανό να αυξηθεί και να φτάσει σε νέο ρεκόρ των 780 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές προβλέψεις του FAO, καθώς οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβαίνουν τις προοπτικές παραγωγής που επηρεάζονται από τον καιρό για παραγωγή στη Ρωσική Ομοσπονδία . Η παραγωγή αραβοσίτου στη Νότια Αφρική αναμένεται να φθάσει σχεδόν στα επίπεδα ρεκόρ το 2021, ενώ η παραγωγή στη Νότια Αμερική προβλέπεται να είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο. Η καλλιέργεια δεν έχει ακόμη φυτευτεί σε χώρες βόρεια του ισημερινού.

Το Brief προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες και ενημερωμένες αξιολογήσεις. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν μια νέα και υψηλότερη εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2020, η οποία φαίνεται τώρα σε 2 761 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 1,9% από το προηγούμενο έτος, αυξημένη από υψηλότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τον αραβόσιτο στη Δυτική Αφρική, για το ρύζι στην Ινδία και συγκομιδές σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Καζακστάν και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι νέες προβλέψεις του FAO για το 2020/21 περιλαμβάνουν ετήσια αύξηση 2,0% της παγκόσμιας χρήσης σιτηρών σε 2 766 εκατομμύρια τόνους και 5,5% αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών σε 464 εκατομμύρια τόνους. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται τώρα να τελειώσουν το 2021 σε 811 εκατομμύρια τόνους, 0,9 τοις εκατό κάτω από τα αρχικά τους επίπεδα, ωθώντας τον δείκτη αποθεμάτων προς χρήση στο 28,6%.

Τα αποθέματα παγκόσμιου ρυζιού και σιταριού αναμένεται να αυξηθούν, ενώ τα αποθέματα χονδροειδών σιτηρών θα μειωθούν.

Οι ανάγκες παραγωγής και εισαγωγής δημητριακών αυξάνονται και στις χώρες με έλλειμμα τροφίμων χαμηλού εισοδήματος

Το Crop Prospects and Food Situation , μια τριμηνιαία δημοσίευση από το τμήμα αγορών και εμπορίου του FAO, εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή δημητριακών από τις 51 χώρες με χαμηλό εισόδημα αυξήθηκε 3% το 2020 από το προηγούμενο έτος σε 502,4 εκατομμύρια τόνους, καθώς οι ανακτήσεις στη Νότια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή υπερέβησαν τη μείωση στην Κεντρική Αφρική. Ωστόσο, οι συνολικές απαιτήσεις εισαγωγής δημητριακών από τον όμιλο κατά την περίοδο εμπορίας 2020/21 αναμένεται να αυξηθούν σε 74,1 εκατομμύρια τόνους, με τις υποπεριφέρειες της Άπω Ανατολής και της Δυτικής Αφρικής να έχουν τις μεγαλύτερες πρόσθετες ανάγκες.

Οι προοπτικές πρώιμης παραγωγής για το 2021 είναι σε γενικές γραμμές ευνοϊκές, αλλά οι συνθήκες όπως η ξηρασία στο Αφγανιστάν και τη νότια Μαδαγασκάρη προκαλούν ανησυχία.

Η έκθεση αξιολογεί 45 χώρες που χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τρόφιμα: Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Κάμπο Verde, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τζιμπουτί, Ερυθραία, Eswatini, Αιθιοπία, Γουινέα, Αϊτή, Ιράκ, Κένυα, Λίβανος, Λεσόθο, Λιβερία, Λιβύη, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μάλι, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Μιανμάρ, Ναμίμπια, Νίγηρας, Νιγηρία, Πακιστάν, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Νότος Σουδάν, Σουδάν, Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας, Ουγκάντα, Βενεζουέλα, Υεμένη, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup