Πρωτογενής Τομέας

Το ελληνικό μέλι στην γερμανική αγορά

Το ελληνικό μέλι στην γερμανική αγορά

Το ελληνικό μέλι θεωρείται ένα από τα πιο ποιοτικά στον κόσμο τόσο για τη γεύση του, το άρωμά του και το χρώμα του όσο και για την υψηλή θρεπτική του αξία.

Η ποιότητά του οφείλεται στο ότι είναι ανόθευτο και ανεπεξέργαστο, ενώ τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά αποδίδονται στην πλούσια αυτοφυή ελληνική χλωρίδα. Γι' αυτό και η ποιότητα του μελιού είναι το βασικό όπλο των ελλήνων μελισσοκόμων, απέναντι σε έναν ανελέητο και πολλές φορές «αθέμιτο» ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Ένωσης οι Γερμανοί εμφιαλωτές αναζητούν μέλι υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο.

Έτσι, οι προοπτικές που διανοίγονται για την αύξηση του μεριδίου ελληνικού μελιού στην αγορά της Γερμανίας, λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετική του ποιότητα, την εξισορρόπηση της τιμής πώλησής του κατά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα εγχώρια, τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των γερμανών καταναλωτών για υγιεινά προϊόντα διατροφής, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο έτος, χρονιά κατά την οποία τα ελληνικά τρόφιμα σημείωσαν ρεκόρ εξαγωγών προς την αγορά της Γερμανίας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι αυτές είναι θετικές.

Ωστόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι εκ φύσεως η ελληνική παραγωγή δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα μεγάλα μεγέθη της γερμανικής αγοράς, η οποία παραμένει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αναγκαίο για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς είναι να χαράξουν πριν τη είσοδό τους σε αυτή μια συστηματοποιημένη και χωρίς περιθώρια απόκλιση στρατηγική, δεδομένου ότι οι μεγάλες γερμανικές αλυσίδες τροφίμων επιβάλλουν ασφυκτικά συμβατικά περιθώρια χρόνων και ποσοτήτων παράδοσης.

Επιπροσθέτως το ελληνικό μέλι, λόγω των υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών του, αλλά όχι απρόσιτο - σε επίπεδο τιμής - θα μπορούσε να βρει «χώρο» σε σημαντικό βαθμό στη γερμανική αγορά σε καταστήματα Delikatessen, σημεία πώλησης premium τροφίμων που απευθύνονται σε gourmet κοινό υψηλών απαιτήσεων, αλλά και σε καταστήματα βιολογικών ειδών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ο πληθυσμός είναι σε γενικές γραμμές περισσότερο δεκτικός σε νέες προτάσεις προϊόντων διατροφής και στην υψηλή γαστρονομία.

Για τον σκοπό αυτό προτείνεται η συγκρότηση μεμονωμένων παραγωγών σε συνεταιρισμό ή ένωση, με σκοπό την καλύτερη προσαρμογή στις απαιτήσεις των μεγάλων ποσοτήτων εξαγωγής προς τη γερμανική αγορά.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία το 2020 εισήγαγε συνολικά 87.754,5 τόνους μελιού, αξίας 238,2 εκατ. Οι κυριότερες χώρες εισαγωγής παρέμειναν η Ουκρανία, Μεξικό. Αργεντινή, Ρουμανία, Βραζιλία και Βουλγαρία.

Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα βρέθηκε στην 20η θέση της λίστας των χωρών από τις οποίες η Γερμανία εισήγαγε μέλι πραγματοποιώντας εξαγωγές συνολικού όγκου 384,8 τόνων μελιών, αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το 2019 η Γερμανία το 2019 εισήγαγε συνολικά 82.202,9 τόνους μελιού, αξίας 228,2 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα πραγματοποίησε εξαγωγές συνολικού όγκου 315,1 τόνων και αξίας 1,9 εκ. ευρώ, οπότε και βρέθηκε στην 25η θέση στη σχετική λίστα εισαγωγών, γεγονός που καταδεικνύει ότι το μερίδιο του ελληνικού μελιού στη γερμανική αγορά βαίνει αυξανόμενο.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup