Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών σε όγκο και αξία κατά το πρώτο δίμηνο του 2021 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Με μειωμένους ρυθμούς συνεχίστηκε η εξαγωγή -διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων λόγω της μετά το Πάσχα των Καθολικών κατανάλωσης και των υφισταμένων αποθεμάτων. Η ζήτηση για την επόμενη εβδομάδα είναι κανονική για την εποχή.
Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους +7,2% (67.842 τ. έναντι 63.300 τ.).
Επίσης, συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1 έως 8/4/2021 ανήλθαν σε 28.514 τόνους έναντι 22.244 τ. αντίστοιχα πέρσι.
Αλλά και οι τομάτες το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 13.880 τ. έναντι 10.871 τ. πέρσι.
Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 158.621 τ. έναντι 160.526 τ. αντίστοιχα πέρσι , με τις ποσότητες προς τρίτες εκτός ΕΕ-27 χώρες να αντιπροσωπεύουν το 27,5% με 43.603 τ. έναντι 30,3% την αντίστοιχη περίοδο 2019/20 με 48.619 τ.
Ανοδική η πορεία το πρώτο 2μηνο
Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 αυξήθηκαν κατά 8,1% κατ? αξία σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2020 φτάνοντας στα 234,9 εκατομμύρια ευρώ, και κατά 3,8% κατ? όγκο και ανήλθαν σε 310.818 τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασία από INCOFRUIT-HELLAS.
Όπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης, στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 1,5% σε όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2020, ανήλθαν σε 39.087 τόνους και η αξία με +12,4% ανήλθε σε 36,31 εκατομμύρια ευρώ. Οι εξαγωγές φρούτων στους δύο πρώτους μήνες του έτους αυξήθηκαν σε όγκο κατά 4,10% και σε αξία κατά 7,4% και ανήλθαν σε 271.731 τόνους και 198,52 εκατομμύρια ευρώ.
Αντίστοιχα, θετική εξέλιξη υπήρξε και στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών που το ανασκοπούμενο δίμηνο παρουσίασαν μείωση 27,7% σε όγκο όσο και 27% στην αξία, συμβάλλοντας στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου».
Αναφερόμενος και σε σχετική έκθεση της ΕΕ, ο Γ. Πολυχρονάκης, επισημαίνει ότι «χάρη στην υψηλή ζήτηση εσπεριδοειδών κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, η κατανάλωση φρέσκων πορτοκαλιών αναμένεται να παραμείνει υψηλή το 2020/21: 12,9 κιλά κατά κεφαλή (+4% σε σύγκριση με το 2019/20). Η αύξηση προέρχεται την εμπορική περίοδο 2020/21 και από τη θετική επίδραση της ζήτησης λόγω πανδημίας COVID-19 στην κατανάλωση πορτοκαλιών έναντι της περιόδου 2019/20»
Πηγή: NeaPaseges.gr