Οι άσχημες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών της σταφίδας στην περιοχή της Ωλένης. Σταφιδοχώρια όπως το Χειμαδιό, το Σόπι, το Καράτουλα, υπέστησαν από τους παγετούς των προηγούμενων ημερών τεράστια ζημιά στις καλλιέργειες και πλέον οι αγρότες αναζητούν “σανίδα σωτηρίας” προκειμένου να παραμείνουν ζωντανοί στα χωράφια τους. Η σταφίδα “κάηκε” από τον παγετό λίγο πριν την ανθοφορία. Χθες το πρωί οι αγρότες που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες στη σταφιδοκαλλιέργεια, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Καράτουλα μετά το κάλεσμα της ΟΑΣΗ και του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού - Σοπίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που διαμορφώθηκε, ζητώντας άμεσα αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ και σταφιδοπαραγωγός Θανάσης Βομπίρης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι “… εδώ και αρκετά χρόνια αγωνιζόμαστε για να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος, να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλα τα παθογόνα αιτία, καθόλη τη διάρκεια του έτους. Έχουμε κάνει αγώνες έχουμε πάει στον ΕΛΓΑ στην Αθήνα, στην Περιφέρεια και έχουμε στείλει στην Βουλή υπομνήματα για το ζήτημα αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε κάνει έξοδα, να έχουμε βάλει μία καλλιέργεια μπροστά και έρχεται ένας πάγος μέσα στον Απρίλιο και μας καταστρέφει. Απαιτούμε αυτή τη στιγμή από τον ΕΛΓΑ άμεση εκτίμηση, να μην περάσει καιρός και πετάξουν αυτά που δεν κάνουν σταφύλια και μας κοροϊδέψουν για μία ακόμα φορά. Ζητάμε άμεση εκτίμηση τώρα και ενίσχυση στους καλλιεργητές για το εισόδημα που θα χάσουν. Οι τιμές της σταφίδας κατρακυλάνε συνέχεια, εμείς απαιτούμε να μείνουμε στο χωράφι μας και το χρωστάμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν για να υπάρχει στην Ελλάδα σταφίδα. Σήμερα κάναμε μία πρώτη συγκέντρωση προκειμένου να αναδείξουμε το πρόβλημα, στη συνέχεια θα κάνουμε κι άλλες κινητοποιήσεις και θα πάμε στην Περιφέρεια και όπου αλλού χρειαστεί. Θα βάλουμε επίσης και το ζήτημα της αναμπέλωσης της σταφίδας, οι οποίες σταφίδες τελειώνουν σιγά-σιγά και θέλουν στήριξη οικονομική με ευθύνη του κράτους να γίνει η αναδιάρθρωση της σταφίδας. Εδώ και τώρα”…
Ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Σοπίου, σταφιδοπαραγωγός και αμπελουργός, Χρήστος Σταυρόπουλος από την πλευρά του εξήγησε ότι “… στις 26 Μαρτίου με τον πάγο είχαμε πάθει 40% περίπου ζημιά αλλά ο προχθεσινός πάγος την Πέμπτη και την Παρασκευή ήταν καταστροφικός. Μας τελείωσε. Έχουμε έρθει σε απόγνωση και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Ζητούμε από τον ΕΛΓΑ εδώ και τώρα να έρθει να κάνει τις εκτιμήσεις, γιατί αν έρθει σε δύο ή τρεις μήνες όπως πάει ο ΕΛΓΑ θα έχουν πετάξει και δεν θα πάρουμε σταφύλια. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, περιμένουμε και τον αντιπεριφερειάρχη με κάποιον από τον ΕΛΓΑ να κάνουν αυτοψία σήμερα και να δουν τα μπουμπούκια που είναι όλα μαραμένα. Λες και έχει περάσει φωτιά. Εγώ είμαι 64 χρονών, από μικρό παιδί καλλιεργώ σταφίδα και τέτοιο πάγο στην περιοχή μας δεν είχα ξαναδεί. Αν δεν μας αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ με καλές αποζημιώσεις εμείς δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Έχουμε πάθει ολική καταστροφή. Του χρόνου δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τα κτήματα μας. Είμαστε όλοι σε απόγνωση”.
Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Χειμαδιού - Σοπίου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για το θέμα ανέφερε ότι “… στον πρώτο πάγο είχαμε πάθει αρκετή ζημιά πριν από δύο περίπου εβδομάδες αλλά με τον προχθεσινό πάγο η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη, ενώ μερικά κομμάτια έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Μαζευτήκαμε εδώ, προκειμένου να φωνάξουμε έτσι ώστε να μας ακούσουν κάποιοι και να έρθουν να δουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τις ζημιές, να καταλάβουν το μέγεθος της ζημιάς τώρα που είναι νωρίς και να μας βοηθήσουν όσο μπορούν”.
Τέλος ο Λευτέρης Σταυρόπουλος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σοπίου, από την πλευρά του σημείωσε πως “…μαζευτήκαμε εδώ να διαμαρτυρηθούμε στον ΕΛΓΑ, οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι πάρα πολύ μεγάλες, είναι καταστροφικές, ο δεύτερος πάγος την Παρασκευή και το Σάββατο αποτελείωσε ότι είχε μείνει, όποιες ελπίδες είχαμε να βγάλουμε μία μικρή παραγωγή. Τώρα δεν μπαίνουμε καθόλου στα κτήματα, δεν παίρνουμε ούτε κιλό σταφίδα. Απαιτούμε από τον ΕΛΓΑ, αλλά και όλους όσοι έχουν ευθύνη, να μας βοηθήσουν κι εμάς σαν αγρότες μία φορά. Ζητάμε άμεσα να έρθουν οι ελεγκτές και να δουν την καταστροφή ώρα, γιατί αργότερα θα μας λένε αυτά που μας λένε κάθε χρόνο και μένουμε έξω από όποια οικονομική ενίσχυση δικαιούμαστε”.