Χωρίς αποθέματα βρίσκει η αύξηση της τιμής της σταφίδας στα 2,15 ευρώ το κιλό, τους περισσότερους σταφιδοπαραγωγούς της Ηλείας, οι οποίοι σπεύδοντας να προλάβουν τις ημερομηνίες και το deadline για την συνδεδεμένη ενίσχυση, αναγκάστηκαν να πουλήσουν το προϊόν τους σε χαμηλότερη τιμή.
Το γεγονός αυτό αφήνει ελάχιστους παραγωγούς, κυρίως οικονομικά ισχυρότερους, να ωφεληθούν από την αύξηση, με το υπόλοιπο σύνολο να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Ανέτοιμοι οι παραγωγοί να εκμεταλλευτούν την άνοδο της τιμής
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, η έλλειψη στήριξης της καλλιέργειας σταφίδας από τις κυβερνήσεις και οι συνεχείς οικονομικές ζημίες έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο. «Η σταφίδα είναι ένα προϊόν που μέχρι στιγμής δεν έχει στηριχθεί από καμιά κυβέρνηση. Υπήρξαν τρεις κακές χρονιές και τώρα που ανεβαίνει η τιμή, οι παραγωγοί δεν έχουν προϊόν να πουλήσουν», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι παραγωγοί πούλησαν από 1,80 έως 2 ευρώ ανά κιλό για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση αλλά και γιατί η οικονομική τους κατάσταση ήταν τέτοια που δεν τους άφηνε το περιθώριο αναμονής μιας πιθανής αύξησης.
Ο κ. Βομπίρης επεσήμανε ακόμα ότι το σύστημα με τα χρονικά περιθώρια παράδοσης της σταφίδας περιορίζει τη διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών επισημαίνοντας ότι: «Οι έμποροι γνωρίζουν ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να παραδώσουμε τη σταφίδα, οπότε δεν έχουν λόγο να προσφέρουν καλύτερη τιμή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πίεση των οικονομικών υποχρεώσεων αναγκάζει τους περισσότερους να πουλήσουν άμεσα, ακόμη και σε χαμηλές τιμές.
Απογοήτευση και εγκατάλειψη της καλλιέργειας
Η έλλειψη κινήτρων, η οικονομική αστάθεια και οι χαμηλές αποδόσεις οδηγούν ολοένα και περισσότερους παραγωγούς στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας της σταφίδας. Σύμφωνα με τον κ. Βομπίρη, τα καλλιεργούμενα στρέμματα στην Ηλεία, έχουν μειωθεί κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ηλείας, όπως στην Αρχαία Ολυμπία, η καλλιέργεια έχει σχεδόν εκλείψει. Η συνολική παραγωγή σταφίδας στην Ελλάδα έχει μειωθεί από 20-25.000 τόνους προ τριετίας στους 12.000 τόνους σήμερα.
«Οι παραγωγοί έχουν απογοητευτεί από την αβεβαιότητα και τις χαμηλές τιμές και στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, όπως η ελιά. Παράλληλα, η έλλειψη κινήτρων αποτρέπει τη νεολαία από το να ασχοληθεί με τη σταφιδοκαλλιέργεια ακόμα και αν υπάρχουν έτοιμα κτήματα, με αποτέλεσμα όταν οι μεγαλύτεροι αποσυρθούν αυτά να ερημώνουν», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ.