Έχει χαρακτηριστεί ο βασιλιάς του των καλοκαιρινών φρούτων και όχι άδικα. Το καρπούζι είτε πρώιμο και μεσοπρώιμο, είτε όψιμο, από την Ηλεία, κερδίζει κάθε χρόνο τις αγορές… Βέβαια είναι ένα προϊόν - “χρηματιστήριο” που έχει “τα πάνω του και τα κάτω του” ανάλογα με τη ζήτηση αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Φέτος σε μια θερμή χρονιά, η καλλιέργεια του καρπουζιού πάει αρκετά καλά και ήδη φεύγουν οι πρώτοι τόνοι για το εξωτερικό. Στο ilialive.gr και στο gaia365.gr μιλήσαμε με παραγωγούς στην περιοχή του Βαρθολομιού που μετέφεραν την εικόνα της φετινής καλλιέργειας…
Ο Ευάγγελος Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι “… ξεκινήσαμε δειλά δειλά τα θερμοκήπια, είμαστε αισιόδοξοι, πιστεύουμε να κρατήσει η τιμή. Είμαστε σε καλά επίπεδα, βέβαια θα μπορούσε να είναι και καλύτερα αυτή τη στιγμή. Από αυτό όμως που μας βρήκε πέρυσι, μπορώ να πω ότι είμαστε καλυμμένοι. Ως νέος αγρότης εάν δεν πάει καλά η καλλιέργεια δεν υπάρχει περίπτωση να ξανά καλλιεργήσω ύστερα από αυτό που μας βρήκε πέρσι. Πιστεύω όμως ότι φέτος η πολιτεία θα μας στηρίξει και θα κρατήσει αυτές τις τιμές της παραγωγής. Βοηθάει κατά πολύ και ίσως κατά 99% το άνοιγμα της εστίασης. Έτσι θα υπάρχει ζήτηση και θα κρατάει και την τιμή του το προϊόν. Από εκεί και ύστερα ξεκινάει το εμπόριο προς την Ευρώπη που είμαστε αισιόδοξοι ότι από δω και πέρα θα ανοίξει”.
Ο αντιδήμαρχος Πηνειού και παραγωγός Γιώργος Γεωργιόπουλος, από την πλευρά του σημείωσε πως η χρονιά ξεκίνησε περίπου όπως πέρυσι, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. “Οι τιμές ήταν λίγο πιο κάτω από πέρυσι αλλά τα πράγματα ρολάρουν. Υπάρχει μία ζήτηση στην Ευρώπη γενικότερα. Εμείς σήμερα ξεκινήσαμε πρώτη μέρα τα υπαίθρια. Δεν έχει βγάλει κάποιος άλλος εδώ στην περιοχή μας. Τα πράγματα δείχνουν ότι επειδή άνοιξε και η εστίαση αλλά και η αγορά, ότι μάλλον δεν θα είναι σαν τη χρονιά την περσινή. Είναι και μειωμένες οι καλλιέργειες, καθώς ο κόσμος πέρυσι μπήκε ουσιαστικά μέσα. Τα καρπούζια λόγω κορονοϊού έμειναν πέρυσι όλα στα χωράφια. Από τις 5 Ιουνίου και μετά όλα τα χωράφια φρεζαρίστηκαν. Η περσινή χρονιά ήταν μία πραγματική καταστροφή για τους παραγωγούς” σημείωσε και εξέφρασε τα παράπονά του για τις αποζημιώσεις.
“Με τις αποζημιώσεις έχουμε πρόβλημα. Διαχώρισαν τα καρπούζια. Εδώ στην περιοχή μας τα καρπούζια όλα είναι σκεπαστά, δεν υπάρχει ξεσκέπαστο καρπούζι. Άλλαξαν στον ΕΛΓΑ τους τύπος και πήραν τα πρώιμα κάποια χρήματα αλλά ο κόσμος ακόμα στα όψιμα δεν έχει πάρει τίποτα. Ο κόσμος έχει πνιγεί, το υπουργείο έχει πει ότι θα δώσει 140 ευρώ το στρέμμα, αλλά ενέργειες να πάρει ο αγρότης χρήματα δεν έχουν γίνει. Οι αγρότες δεν έχουν να κινηθούν είναι χρεωμένοι, τα ΤΟΕΒ τους βγάζουν τις βάνες, δε ρίχνουν λιπάσματα, είναι στην κυριολεξία απροστάτευτοι”.
Ο κ. Γεωργιόπουλος μίλησε και για τις εξαγωγές. “Το 90% των καρπουζιών, πάει στο εξωτερικό. Υπάρχει ζήτηση και στην Ελλάδα αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό πάει έξω. Τα καρπούζια είναι ποιοτικά, κόβονται κόκκινα και δεν έχουν προβλήματα. Πάντα αυτά τα καρπούζια της εποχής αυτής είναι χωρίς φάρμακα. Τα καρπούζια του Μαΐου και του Απριλίου δεν χρειάζονται πολλά ραντίσματα, λόγω καιρικών συνθηκών οπότε δεν είναι επιβαρυμένα” σχολίασε.
Ο κ. Γεωργιόπουλος ζήτησε από την Πολιτεία να κοιτάξει τους αγρότες λέγοντας πως είναι ένας σημαντικός κρίκος στην οικονομική αλυσίδα. Το εργατικό δυναμικό στις καλλιέργειες είναι μεγάλο, οι άλλοι κλάδοι που έχουν συναλλαγές με τους αγρότες είναι αρκετοί και όπως τόνισε οι αγρότες δεν τυγχάνουν την στήριξης που χρειάζονται από το κράτος.
Ο Σταμάτης Κρίκος εργαζόμενος σε καλλιέργεια καρπουζιού, τόνισε πως “… το προϊόν αυτό δίνει πολλή δουλειά σε αρκετό κόσμο. Είναι ένα φρούτο που το ονομάζουμε «βασιλιά» των φρούτων το καλοκαίρι. Η πολιτεία πρέπει να προσέξει τις τιμές και να το οργανώσει με τέτοιον τρόπο, να μην αδικούνται αυτοί οι άνθρωποι, διότι κάνουν τεράστιο αγώνα και τα χρήματα που γυρίζουν γύρω από αυτούς, είναι αρκετά και μπορεί να ζήσει πολύς κόσμος. Φέτος τα πράγματα νομίζω ότι είναι καλά από τον καιρό και γενικότερα νομίζω ότι είναι καλύτερα από πέρσι”.
Στα καρπουζοχώραφα του Βαρθολομιού, συναντήσαμε και τον Ντράγκι που είναι έμπορος από τη Βουλγαρία και προωθεί εξαγωγές στα Βαλκάνια και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. “Ο περισσότερος όγκος πάει στην παλιά Γιουγκοσλαβία, Πολωνία, Ουγγαρία. Φέτος προβλέπεται καλή η χρονιά, ποιοτικώς είναι πάρα πολύ καλή. Είναι ακόμα νωρίς αλλά πρέπει να δώσει το παρόν η Ελλάδα, ως πιο πρώιμη χώρα στο καρπούζι. Σχετικά με πέρυσι οι τιμές φαίνεται ότι είναι καλύτερες. Είναι πολύ σημαντικό ότι ανοίγει η εστίαση, ο τουρισμός, οπότε όλα αυτό λειτουργεί θετικά και για μας. Εμείς τώρα φορτώνουμε για την Πολωνία, για Σερβία” σημείωσε…