Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 13:57

Το φρούτο «πρωταγωνιστής» του καλοκαιριού που δροσίζει και προστατεύει δέρμα, μάτια και μύες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανακαλύψτε τα αμέτρητα οφέλη του αδιαφιλονίκητου πρωταθλητή των καλοκαιρινών φρούτων

Στο φρούτο αυτό, γευόμαστε όλη τη δροσιά του καλοκαιριού. Ας ανακαλύψουμε τα πολλά ευεργετικά οφέλη του καρπουζιού στην υγεία με τη βοήθεια της Lara Whitson, πιστοποιημένης διαιτολόγου στην Κλινική Cleveland.

Αρχικά, το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό ( 92%) και ελάχιστες θερμίδες – μόλις 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Είναι πλούσιο σε κάλιο (170 χιλιοστόγραμμα), ένα απαραίτητο μέταλλο για την υποστήριξη και λειτουργία των νεύρων, των μυών και την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Επιπλέον, είναι πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και της βιταμίνης Α.

Το καρπούζι συμβάλει στο αίσθημα κορεσμού. Μελέτη του 2019 σε 33 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά καρπούζι αντί για μπισκότα χαμηλών λιπαρών για τέσσερις εβδομάδες, ανέφεραν λιγότερη πείνα.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καρπουζιού προάγει την καλή υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται, εν μέρει, στα αντιοξειδωτικά του, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από το στρες και στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της κυτταρικής βλάβης. Μάλιστα σε μικρή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα καρπουζιού συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες μέσης ηλικίας με υπέρταση και παχυσαρκία.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά του καρπουζιού όπως το λυκοπένιο συσχετίζονται με την προστασία των ματιών και την πρόληψη ή καθυστέρηση της εμφάνισης καταρράκτη.

Ιδιαίτερα αναφορά πρέπει να γίνει στην κιτρουλίνη του καρπουζιού, ένα αμινοξύ που συνδέεται με ταχύτερη αποκατάσταση των μυών μετά από την άσκηση.

Τέλος η βιταμίνη C ωθεί στην παραγωγή κολλαγόνου, την επούλωση από τραυματισμούς και την προστασία από την ξηροδερμία.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 10:52

Σχετικά Άρθρα

  • Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή
    Ακρίβεια στα τρόφιμα: Απαιτούνται μέτρα για να μην ξεχάσουμε τη μεσογειακή διατροφή

    Σε ένα χρόνο τα νοικοκυριά αυξήσαν 40% τις δαπάνες για ταχυφαγεία και ντελίβερι. Παράλληλα, μειώνεται η κατανάλωση σε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τις πταίει;

    Ήταν μια φορά και έναν καιρό η … μεσογειακή διατροφή. Αυτό θα λέμε σύντομα στα παιδιά μας, αν δεν το λέμε ήδη στους εαυτούς μας. Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τα τρόφιμα, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16 Οκτωβρίου είναι αποκαλυπτικά:

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 184% οι ετήσιες δαπάνες για πρόχειρο φαγητό σε ταχυφαγεία και φαγητά σε πακέτο. Μόνο το 2023 οι δαπάνες για fast food και delivery αυξήθηκαν σχεδόν 40%.

    Αντίστοιχα, ενώ την τελευταία 15ετία η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη διατροφής από τα σουπερμάρκετ έχει αυξηθεί πάνω από 10%, η κατανάλωση σε προϊόντα που θεωρούνται «πυλώνες» της μεσογειακής διατροφής συνεχώς μειώνεται.

    Η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα έχει μειωθεί κατά 11%, περίπου 10 κιλά λιγότερο ανά άτομο.

    Η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη στα παραδοσιακά ελληνικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα (-24% και -34% αντίστοιχα). Η πτώση συγκρατείται από την αύξηση της κατανάλωσης σε εισαγόμενα φρούτα όπως οι μπανάνες (42%).

    Πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στα λαχανικά, με μείωση της κατανάλωσης σε ποσότητα κατά -1%. Όμως κι εδώ, η κατανάλωση σε ντόπια προϊόντα που κάποτε αποτελούσαν τη βάση της ελληνικής κουζίνας, όπως οι τομάτες έχει μειωθεί κατά -28%. Ακόμα και η ταπεινή πατάτα, έχει μειωθεί σε κατανάλωση κατά -25%.

    Το ίδιο διάστημα, οι δαπάνες των νοικοκυριών για λαχανικά και φρούτα έχουν αυξηθεί κατά 35% και 14% αντίστοιχα. Με άλλα λόγια ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, για πολύ μικρότερες ποσότητες.

    Χάνει έδαφος η μεσογειακή διατροφή

    Σε σχέση με την περίοδο πριν τη δημοσιονομική κρίση, τρώμε λιγότερο ψωμί, αλλά περισσότερα ζυμαρικά. Καταναλώνουμε πολύ λιγότερο κόκκινο κρέας (-34%, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και καλό για τη υγεία) και περισσότερο κοτόπουλο (22%). Πολύ λιγότερα ψάρια (-32%), αλλά σχεδόν τριπλάσια αυγά (198%).

    Το χειρότερο είναι ότι ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε ελαιόλαδο (-35%), έχει σχεδόν διπλασιαστεί η κατανάλωση σε βούτυρο (98%).

    Το ΙΕΛΚΑ αξιολογεί ως ανησυχητική τη μείωση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα, καθώς δείχνει ότι απομακρυνόμαστε από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής,

    Οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα

    Αντίθετα, τονίζει ότι στην Ισπανία και την Ιταλία, τα φρούτα και λαχανικά παραμένουν σταθερά βασικά τρόφιμα.

    Η μείωση αυτή στην Ελλάδα μπορεί να οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών, τη σπατάλη τροφίμων στο παρελθόν ή στις αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις, σημειώνει η έρευνα του Ινστιτούτου.

    Στα θετικά, από πλευράς υγείας, είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια (50%), μειώνουμε το πλήρες γάλα (-22%) και αυξάνουμε το αποβουτυρωμένο κατά 88%.

    Από το 2009 ως σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες των νοικοκυριών για όλες τις κατηγορίες υδατανθράκων: 19% για το ρύζι, 23% για το ψωμί, 24% για τα ζυμαρικά. Οι αντίστοιχες αυξήσεις δαπανών σε ετήσια βάση (2022-23) κυμαίνονται από 5% ως 10%.

    Μέσα στο 2023 ξοδέψαμε περισσότερα χρήματα για όλες τις κατηγορίες τροφίμων – πλην της μαργαρίνης – με τις μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών να αφορούν το ελαιόλαδο (28%) και τα αμνοερίφια (68%). Η αύξηση δαπανών για το ελαιόλαδο είναι υποπολλαπλάσια του πληθωρισμού, καθώς μέσα σε ένα χρόνο η κατανάλωση μειώθηκε κατά 7%.

    Αντιφατική συμπεριφορά

    Τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ αποτυπώνουν μια αντιφατική διατροφική συμπεριφορά, που δεν ερμηνεύεται μόνο με οικονομικούς όρους.

    Από τη μία το ελληνικό νοικοκυριό περιορίζει τις ποσότητες των αγορών τροφίμων, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες τιμές. Από την άλλη ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, λόγω ταχύτητας και ευκολίας.

    Ο περιορισμός στην κατανάλωση ζωϊκών πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την υγεία και το περιβάλλον. Από την άλλη η μείωση της κατανάλωσης φρέσκων υγιεινών τροφίμων, φτωχαίνει την ποιότητα της διατροφής.

    Υπό αυτό το πρίσμα, οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, επανέρχονται στην επικαιρότητα. Όχι μόνο ως μέτρο για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά και ως παράγοντας ενθάρρυνσης των νοικοκυριών να καταναλώνουν φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, αντί για επεξεργασμένα και ανθυγιεινά.

    Άλλωστε, σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η αύξηση της παχυσαρκίας, λόγω της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θερμίδες αλλά χαμηλών σε θρεπτικά συστατικά, είναι η άλλη όψη του υποσιτισμού, και αποτελεί επίσης συνέπεια της επισιτιστικής ανασφάλειας.

    Οι προτάσεις της ΟΚΕ για την ακρίβεια στα τρόφιμα

    Η γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για την ακρίβεια στα τρόφιμα.

    Η ΟΚΕ επιβεβαιώνει ότι «η διατήρηση του υψηλού ρυθμού πληθωρισμού βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, επιβαρύνει το κόστος διαβίωσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους δαπανάται στην αγορά αγαθών της συγκεκριμένης κατηγορίας».

    πηγή: ΟΚΕ

    Συγκεκριμένα, ενώ τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλό μηνιαίο εισόδημα (ως 1100 ευρώ) ξοδεύουν το 24,2% του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα, τα πλουσιότερα νοικοκυριά (3.500 ευρώ και άνω), ξοδεύουν μόλις το 14,6%.

    Αν προσθέσουμε και τις δαπάνες στέγασης, τότε φτάνουμε στο 53% του προϋπολογισμού των φτωχών νοικοκυριών. Τα πλούσια νοικοκυριά πάλι ξοδεύουν λιγότερο από 25% σε στέγαση και διατροφή, αφήνοντας χώρο για αγορές καταναλωτικών αγαθών, αναψυχή και ταξίδια.

    Επιισημαίνει ότι η πληθωριστική κλιμάκωση στην κατηγ

    ορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών είναι πολύ πιο έντονη από την άνοδο του γενικού πληθωρισμού. Ενδεικτικά, το διάστημα 2/23-2/24 η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα ήταν υπερδιπλάσια από την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η ακρίβεια στα τρόφιμα, υπογραμμίζει η ΟΚΕ, παρά τη μείωση της έντασής της συνεχίζεται. Επισημαίνει ωστόσο, ότι τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός των τροφίμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

    Η διαπίστωση των εμπειρογνωμόνων επαληθεύεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Οι ετήσιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα κυμαίνονται στο 3,2%, έναντι 2,9% του γενικού ΔΤΚ. Πρωταθλητής και πάλι είναι το ελαιόλαδο με 38,9%.

    Εξάρτηση από τις εισαγωγές

    Μια στρέβλωση που εντοπίζει η ΟΚΕ είναι ότι ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν 25,4% περισσότερα χρήματα για τρόφιμα σε σύγκριση με το 2015, οι τιμές παραγωγού ανεβαίνουν με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από τις τιμές καταναλωτή (18,2%).

    Αυτό συνδέεται εν μέρει με την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από εισαγόμενα τρόφιμα, αλλά και τη δυσανάλογη αύξηση των συντελεστών κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

    Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα πολλές φορές διαθέτει πρώτες ύλες, δεν έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας τους. Ως αποτέλεσμα εισάγει ή και επανεισάγει τρόφιμα, με αυξητικές επιπτώσεις στο κόστος και στην τιμή.

    Επομένως, η καταπολέμηση της ακρίβειας στα τρόφιμα προϋποθέτει τη στήριξη των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών. Η ερήμωση των αγροτικών περιοχών, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία, την τοπική οικονομία και το δημογραφικό, υπονομεύει άμεσα τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

    Προσιτά υγιεινά τρόφιμα

    Τα υγιεινά τρόφιμα πρέπει να είναι προσιτά και οικονομικά για όλους, τονίζει η ΟΚΕ.

    Επείγουσες δράσεις απαιτούνται, για να ανακόψουν τον κίνδυνο διατροφικής φτώχειας και να παρέχουν υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, στην καλύτερη δυνατή τιμή, σε όλους.

    Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ισχυρό σύστημα τροφίμων.

    Το πλαίσιο για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία στον τομέα αυτό, υπογραμμίζει η εισήγηση.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά την προώθηση υγιεινών επιλογών τροφίμων και μιας βιώσιμης διατροφής, μέσα από βέλτιστες πρακτικές προς όφελος του καταναλωτή.

    Είναι σημαντικό να ληφθούν οικονομικά και διοικητικά μέτρα, όπως ορατή τιμή της μονάδας του είδους, πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, οικονομικές τιμές των βιώσιμων τροφίμων, καλύτερη προώθηση φρούτων και λαχανικών κ.λπ, καταλήγει η γνωμοδότηση της Επιτροπής.

    Πηγή: in.gr

  • Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό
    Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό

    Μια διαιτολόγος παρουσιάζει τα απαράμιλλα οφέλη του φρούτου που ο Όμηρος χαρακτήρισε ως «το δώρο των θεών στους ανθρώπους»

    Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο, γεμάτο με πληθώρα θεραπευτικών «δώρων», και ένα από αυτά, που συχνά υποτιμάται, είναι το αχλάδι. Το γλυκό αυτό φρούτο είναι η ιδανική τροφή για την πέψη, χάρη στα πλούσια θρεπτικά του στοιχεία, σύμφωνα με την πιστοποιημένη διαιτολόγο Beth Czerwony.

    Όπως υπογραμμίζει, τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, μετάλλων, καλίου και βιταμίνης C, Κ και Β6. Λόγω της ευρείας γκάμας των θρεπτικών συστατικών τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Ακολουθούν τα πέντε σημαντικότερα οφέλη τους:

    1.Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

    Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, τα αχλάδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά πιο κατάλληλα για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    2. Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και ενισχύουν το πεπτικό σύστημα

    Οι φυτικές ίνες αυξάνουν επίσης την κινητικότητα του εντέρου χάρη στην πηκτίνη που περιέχουν (τύπος διαλυτών ινών), μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και ενισχύοντας τη συνολική υγεία του μικροβιώματος. Ένα μόνο αχλάδι περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών (περισσότερο από το 20% όσων χρειάζεται ένας ενήλικας ημερησίως). Προσοχή όμως, διότι η φλούδα του αχλαδιού περιέχει σημαντική ποσότητα της συνολικής περιεκτικότητας του φρούτου σε φυτικές ίνες και για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε το φρούτο ολόκληρο.

    3. Μειώνουν τη φλεγμονή

    Τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα αχλάδια όπως τα φλαβονοειδή, σταματούν τις κυτταρικές βλάβες που οδηγούν στη χρόνια φλεγμονή. Μάλιστα έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα φλαβονοειδή δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από:

    • τον καρκίνο
    • τις καρδιακές παθήσεις
    • τις λοιμώξεις από βακτήρια, μύκητες και ιούς
    • τη νόσο Αλτσχάιμερ, την άνοια και τη νόσο Πάρκινσον
    • το εγκεφαλικό επεισόδιο
    • τον διαβήτης τύπου 2 και τη νευρική βλάβη που προξενεί

    4. Προάγουν την υγεία της καρδιάς

    Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 44 μελετών, οι ανθοκυανίνες των φρούτων αυτών μπορούν να προστατεύσουν και από τη στεφανιαία νόσο. Ακόμα, οι πολυδύναμες φυτικές τους ίνες τείνουν να μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως εξακριβώθηκε σε μετα-ανάλυση 15 κλινικών μελετών, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.. Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία υποσκάπτει εξίσου την καρδιαγγειακή υγεία. Τέλος, λόγω όλων αυτών των θετικών επιδράσεων, μειώνεται και ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακή νόσο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί
    Χυμός ή ολόκληρα φρούτα; Τι να προτιμήσουμε και γιατί

    Η κατανάλωση ενός ολόκληρου φρούτου και το στύψιμό του σε χυμό προσφέρουν τα ίδια διατροφικά οφέλη; Ο ειδικός απαντά

    Η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία μας και η κατανάλωση φρούτων αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους να προσλάβουμε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, προκύπτει συχνά το ερώτημα εάν προσφέρει περισσότερα οφέλη ο χυμός φρούτων ή τα ολόκληρα φρούτα. Η απάντηση είναι σαφής: η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων υπερτερεί.

    Καταρχάς, η κύρια διαφορά μεταξύ χυμού και ολόκληρων φρούτων είναι η απουσία φυτικών ινών στον χυμό. Όπως επισημαίνει ο Dan Remley, αναπληρωτής καθηγητής στο Ohio State University οι φυτικές ίνες είναι βασικές για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, τη μείωση της χοληστερόλης και την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ή ενός μήλου παρέχει και τις ίνες και τον χυμό τους», επισημαίνει ο Remley.

    Όταν καταναλώνουμε ολόκληρα φρούτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη σάρκα και τη φλούδα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης των φυσικών σακχάρων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας απορροφά τα σάκχαρα σε πιο αργούς ρυθμούς, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, ο χυμός, ακόμα και ο φρέσκος, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες αυξήσεις λόγω της έλλειψης αυτών των ινών, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πολτού, αλλά και η φλούδα, μένουν εκτός χυμού.

    Επιπλέον, τα ολόκληρα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολλές φορές συγκεντρωμένα στη φλούδα τους. Για παράδειγμα, η φλούδα των μήλων, των σταφυλιών και των βατόμουρων περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από ασθένειες.

    Τι να κάνουμε

    Εάν και πάλι επιλέξετε να καταναλώσετε χυμό, τουλάχιστον προτιμήστε 100% φυσικό χυμό, μιας και περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Τέλος, ο Remley προτείνει εναλλακτικές λύσεις για να περιορίσετε την κατανάλωση χυμού, όπως το νερό με φρούτα ή βότανα, λεμονάδα με μέλι και ένα spritzer από ανθρακούχο νερό και λίγο χυμό, που προσφέρουν γεύση και θρεπτικά συστατικά χωρίς τα υπερβολικά σάκχαρα του χυμού. Σε κάθε περίπτωση, για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, επιλέξτε τα ολόκληρα φρούτα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο
    Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο

    Χαρίζουν χρώμα στα τρόφιμα και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό - Γνωρίστε τις θαυματουργές ενώσεις και μάθετε σε ποια τρόφιμα «κρύβονται»

    Είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους τόσο στη γνωστική υγεία, όσο και σε άλλους δείκτες υγείας. Ο λόγος για τα φλαβονοειδή, μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, φυτικής κυρίως προέλευσης. «Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κρασί και το κακάο. Συμβάλλουν στις έντονες αποχρώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως το μπλε των βατόμουρων, που οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη», εξηγεί η διατροφολόγος Maz Packham.

    Τον τελευταίο καιρό, τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναδεικνύει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων στη γνωστική υγεία, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. «Τα ευρήματά μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση 6 επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Aedin Cassidy, διευθύντρια διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

    Τα οφέλη των φλαβονοειδών, όμως, δεν περιορίζονται στη γνωστική υγεία. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Επιπροσθέτως, κάθε φλαβονοειδές έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη στην υγεία μας. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι η κερκετίνη – γνωστή ως το αντιισταμινικό της φύσης. Είναι πραγματικά χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει η δρ. Packham. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κάπαρη, το ραπανάκι, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τα κρεμμύδια, τη λαχανίδα.

    Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του ύπνου. «Η απιγενίνη (που βρίσκεται στο χαμομήλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο) είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε», εξηγεί η δρ. Packham.

    Πόσα φλαβονοειδή πρέπει να καταναλώνετε;

    Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο πρόσληψης, στην Ευρώπη, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 313-428 mg, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτής της ποσότητας.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών;

    • Τσάι: Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική. Το μαύρο τσάι περιέχει 115 mg φλαβανόλων ανά 100 mg, ενώ το πράσινο τσάι έχει 54 mg ανά 100 mg.
    • Μούρα: Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Προσθέστε τα σε smoothies ή γιαούρτι.
    • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια -κυρίως τα αποξηραμένα- αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών.
    • Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Συνίσταται, ωστόσο, να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα.
    • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Απολαύστε τα ως σνακ ή σε μορφή χυμού.
    • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος.
    • Φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καεμφερόλης, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή. Συμπεριλάβετε τα σε σαλάτες ή smoothies για μια υγιεινή προσθήκη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων
    ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων

    Ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή.

    Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

    Η αύξηση που παρατηρείται στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024 αγγίζει το 11%. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 504.178 τόνους έναντι των 455. 070 τόνων τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 10,8%.

    Συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού

    «Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές» δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσου, Γιώργος Πολυχρονάκης, συμπληρώνοντας «είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και περιόδους που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές».

    Πιο αναλυτικά τα στοιχεία για τις εισαγωγές των κυριότερων προϊόντων:

    – 205.079 τόνοι πατάτες έναντι 174.004 τόνων το 2023 (+17,86%) προερχόμενες κυρίως από Αίγυπτο, Κύπρος , και Γαλλία. Το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζονται αυξημένες κατά 32,5% και οι εξαγωγές πατατών 102.458 τόνοι έναντι 77.326 το 2023 που μέρος τους προέρχεται από εισαγωγές.

    – 164.151 τόνοι μπανάνες έναντι 154.179 το 2023 (+5,92%) προερχόμενες από Ισημερινό, Κολομβία και Κόστα Ρίκα.

    – 8.410 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 23.688 το περασμένο έτος (-64,5%) προερχόμενα από Αυστρία, Ολλανδία και Αίγυπτο.

    – 13.017 τόνοι τομάτες έναντι 13.866 τ. το 2023 (-6,2%) προερχόμενοι από την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

    – 4.281 τόνοι πιπεριές/γλυκοπιπεριές έναντι 2.828 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+51,3%) προερχόμενες από Ιορδανία, Ολλανδία και Ισραήλ.

    – 12.491 τόνοι μήλων έναντι 5.023 τόνων πέρυσι (+148,68%) προερχόμενα από Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία και Ιταλία.

    12.491 τόνοι μήλων, 1.109 τόνοι καρπούζια, 205.079 τόνοι πατάτες, 164.151 τόνοι μπανάνες

    – 5.728 τόνοι αβοκάντο έναντι 4.242 πέρυσι (+35,74%) προερχόμενα από Ολλανδία, Ισραήλ και Κύπρο.

    – 2.539 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.386 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+83,19%) προερχόμενα από Ιράν, Ιταλία και Χιλή.

    – 3.621 τόνοι πορτοκαλιών έναντι 2.214 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+63,51%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο, Ρουμανία και Ιταλία.

    – 24.244 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα έναντι 22.415 τόνων πέρυσι (+8,16%) προερχόμενα Τουρκία, Αίγυπτος και Ισπανία.

    – 9.559 τόνοι μανιτάρια έναντι 9.237 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+3,49%) προερχόμενα από Πολωνία, Ρουμανία και Ολλανδία.

    – Τέλος, 1.109 τόνοι καρπούζια έναντι 559 τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023 (+98,4%) εισαγόμενα από Αλβανία, Ιράν και Ολλανδία.

    Μόνο τον Απρίλιο οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στη χώρα μας σκαρφάλωσαν στους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του 2023.

    Προσοχή στις προδιαγραφές

    Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκης «οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα.κ.α, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική».

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες θα πρέπει «να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησής τους».

    Πηγή: in.gr

  • ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών
    ΕΕ: Απορρίψεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών

    Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) καταγράφηκαν την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2023/24 (1/9/2023-31/8/2024) από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 580 ειδοποιήσεις, που προκλήθηκαν από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες, είτε από την ίδια την ΕΕ.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: Το 22,4% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία με 130 ειδοποιήσεις συνολικά. Οι πιπεριές είναι το προϊόν φρούτων και λαχανικών που εισήχθη από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, σε 37 περιπτώσεις, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της Ε.Ε

    Τις πιπεριές, στην κατάταξη των τουρκικών φρούτων και λαχανικών, ακολούθησαν τα λεμόνια με 33 περιπτώσεις υψηλού επιπέδου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ακολουθούν τα ρόδια με 10 alert, τα γκρέιπφρουτ και τα αμπελόφυλλα με 9 το κάθε προϊόν, τα μανταρίνια με 7 και τα πορτοκάλια με 6 περιπτώσεις.

    Η Τουρκία ακολουθείται από την Αίγυπτο ως προς τον αριθμό των κοινοποιήσεων που προέρχονται από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων, με συνολικά 84 κρούσματα με 30 κρούσματα σε πορτοκάλια, 9 σε πιπεριές και 8 σε φράουλες.

    Ανιχνεύθηκαν επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από την Ισπανία με 19 περιπτώσεις, την Ιταλία με 11 ειδοποιήσεις, από το Μαρόκο σε 6 όπως και από την χώρα μας με 6, ενώ από τη Γαλλία βρέθηκαν θετικά σε 4 περιπτώσεις, αυτά από την Ολλανδία σε δύο περιπτώσεις και από την Πορτογαλία βρέθηκε θετική μόνο μία περίπτωση.

    Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις για την συμπλήρωση των 580 κατανέμονται σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από διάφορες χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

    Δεδομένου ότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας αυξάνονται και ειδικότερα από Τουρκία εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών της χώρας μας για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων, αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Το πλύσιμο των φρούτων δεν αφαιρεί τα φυτοφάρμακα - «Ξεφλουδίστε τα» συμβουλεύουν οι ειδικοί
    Το πλύσιμο των φρούτων δεν αφαιρεί τα φυτοφάρμακα - «Ξεφλουδίστε τα» συμβουλεύουν οι ειδικοί

    Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πλύσιμο των φρούτων πριν από την κατανάλωση δεν απομακρύνει διάφορες τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη γεωργία.

    Τον περασμένο Μάιο, ο οργανισμός Consumer Reports ανακοίνωσε ότι είχε διαπιστώσει πως το 20% από 59 διαφορετικές κατηγορίες φρούτων και λαχανικών έφεραν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε επίπεδα που δημιουργούσαν «σημαντικούς κινδύνους» για τους καταναλωτές, βάσει ανάλυσης δεδομένων που είχε συγκεντρώσει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

    Τώρα, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (7/8) στο περιοδικό Nano Letters της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, υποστηρίζει ότι «οι παραδοσιακές διαδικασίες καθαρισμού των φρούτων δεν μπορούν να απομακρύνουν πλήρως τα φυτοφάρμακα», αναφέρει ο Guardian.

    Εξετάζοντας ένα μήλο, οι ερευνητές σημειώνουν: «Τα αποτελέσματα της απεικόνισης αποδεικνύουν ότι τα φυτοφάρμακα διεισδύουν από το στρώμα της φλούδας στο στρώμα της σάρκας». Η μόλυνση από φυτοφάρμακα ελαχιστοποιήθηκε όταν αφαιρέθηκε η φλούδα του μήλου μαζί με μέρος του στρώματος της σάρκας.

    «Η μελέτη αυτή, που εντάσσεται στο ευρύ πεδίο της ασφάλειας των τροφίμων, προσπαθεί να παράσχει οδηγίες υγείας στους καταναλωτές», δήλωσε ο Dongdong Ye, καθηγητής της Σχολής Υλικών και Χημείας του Αγροτικού Πανεπιστημίου Anhui της Κίνας και συγγραφέας της μελέτης. «Αντί να καλλιεργεί αδικαιολόγητη ανησυχία, η έρευνα υποστηρίζει ότι το ξεφλούδισμα μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά σχεδόν όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σε αντίθεση με τη συχνά συνιστώμενη πρακτική του πλυσίματος».

    «Ακίνδυνα εντός των νόμιμων ορίων»

    Οι κίνδυνοι για την υγεία από τα φυτοφάρμακα έχουν καταγραφεί σε αρκετές μελέτες, αλλά οι περισσότερες από αυτές αφορούν την επαγγελματική έκθεση σε αυτά και όχι τη διατροφική. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζουν ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα δεν προκαλούν γενικά ανησυχία για την υγεία, εάν βρίσκονται εντός των νόμιμων ορίων.

    Και οι δύο οργανισμοί παρακολουθούν τα επίπεδα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα εδώ και δεκαετίες, αναφέροντας τα ευρήματά τους ετησίως.

    Στην πιο πρόσφατη έκθεση του προγράμματος δεδομένων φυτοφαρμάκων του υπουργείου, το 99% των τροφίμων που ελέγχθηκαν είχαν υπολείμματα που έπεφταν εντός των νόμιμων ορίων και συνεπώς «δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών και είναι ασφαλή». Εδώ διαφωνεί ο οργανισμός Consumer Reports, που θεωρεί ότι τα όρια που χρησιμοποιεί το υπουργείο είναι πολύ υψηλά.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μεσσηνία: Άριστη απόδοση και μεγάλες εξαγωγές για το καρπούζι Τριφυλίας
    Μεσσηνία: Άριστη απόδοση και μεγάλες εξαγωγές για το καρπούζι Τριφυλίας

    Στον πρωτογενή τομέα η συγκομιδή όψιμου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας προχωρά με πολύ καλό ρυθμό και μεγάλη ζήτηση τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό.

    Οι καιρικές συνθήκες όμως δε βοηθάνε καθώς η ανομβρία και ο καύσωνας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην άρδευση. Όπως σημειώνει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος ένας από τους πιο καταξιωμένους και έμπειρους παραγωγούς καρπουζιού, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αφού οι γεωτρήσεις τραβούν αλμυρό νερό ενώ είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν τα καρπούζια με ειδικές μεμβράνες, για να μην τα καταστρέψει η ζέστη.

    Δείτε το ρεπορτάζ του Best-TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς