Πρωτογενής Τομέας

Οι προοπτικές στα βασικά αγροτικά προϊόντα

Οι προοπτικές στα βασικά αγροτικά προϊόντα

Αναλυτικά οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές, όπως καταγράφονται σε σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ε.Ε., οι τιμές για τις κύριες αροτραίες καλλιέργειες έχουν υποστεί σημαντικές διακυμάνσεις την άνοιξη, λόγω της υψηλής ζήτησης από την Κίνα και τις ΗΠΑ και τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με τον καιρό γύρω από τα παγκόσμια επίπεδα παραγωγής.

Το 2021/22, η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 288,7 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 3% σε σύγκριση με πέρυσι, χάρη στην αύξηση του μαλακού και σκληρού σίτου και του αραβοσίτου.

Ομοίως, η παραγωγή ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνών της ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί σε 30,1 εκατομμύρια τόνους (αύξηση 9,5% σε σύγκριση με πέρυσι) και 4,6 εκατομμύρια τόνους (αύξηση 6,7%) αντίστοιχα.

Η χρήση δημητριακών και ελαιολάδου στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί, καθώς και η κατανάλωση φυτικών ελαίων για τρόφιμα και βιομηχανικούς σκοπούς.

Όσον αφορά τα ζαχαρότευτλα, η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να φθάσει περίπου τους 110 εκατομμύρια τόνους το 2021/22, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη περιόδου εμπορίας.

Εξειδικευμένες καλλιέργειες

Η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ αυξήθηκε σε 2,1 εκατομμύρια τόνους το 2020/21, αύξηση 7% σε σύγκριση με το 2019/20. Με τις αναμενόμενες αυξανόμενες εξαγωγές (7%) και την ζήτηση της ΕΕ να ανακάμψει, τα αποθέματα ελαιολάδου θα μπορούσαν να μειωθούν κάτω από 400.000 τόνους.

Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν σε αύξηση των τιμών, με τις τιμές της ΕΕ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε επίπεδα άνω του μέσου όρου στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ είναι πάνω από το μέσο όρο το 2020/21, στα 157 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Ωστόσο, τα αποθέματα αναμένεται να παραμείνουν σταθερά με τη μία πλευρά την ανάκαμψη της κατανάλωσης κρασιού στην ΕΕ, μετά από μια χαμηλή κατανάλωση το 2019/20, και από την άλλη μια αυξημένη χρήση της οινοποιημένης παραγωγής χάρη στην απόσταξη κρίσης και στις αυξανόμενες εξαγωγές (4% το 2020/21).

Όσον αφορά τις ντομάτες , η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% το 2021. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην παραγωγή τομάτας για μεταποίηση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 9%. Η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής στις κύριες χώρες παραγωγής: Ιταλία (+5%), Ισπανία (+17%) και Πορτογαλία (+11%).

Η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το 2021, η συνολική παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να ανέλθει σε 2,8 εκατομμύρια τόνους, μείωση 20% σε σύγκριση με το 2020.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Μετά από μια κρύα άνοιξη, η συλλογή γάλακτος στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει και να οδηγήσει σε ετήσια αύξηση 0,8% το 2021 και να φτάσει πάνω από 146 εκατομμύρια τόνους. Η ανάκαμψη αναμένεται τους επόμενους μήνες, χάρη στις βροχοπτώσεις του Μαΐου, οι οποίες θα υποστηρίξουν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του γρασιδιού.

Η παραγωγή τυριού και βουτύρου στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2021, αντίστοιχα κατά 0,8% (πάνω από 86.000 τόνους) και 1% (περίπου 23.000 τόνοι). Η επανέναρξη των υπηρεσιών τροφίμων στην ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την κατανάλωση τυριού και βουτύρου. Σε συνδυασμό με σημαντικό αριθμό ατόμων που εργάζονται από το σπίτι και ως εκ τούτου μαγειρική στο σπίτι, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις λιανικές πωλήσεις, η κατανάλωση τυριού και βουτύρου στην ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1% το 2021.

Η παραγωγή νωπών γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή. Αυτό οφείλεται ιδίως στη σταθερή παραγωγή γάλακτος κατανάλωσης για το οποίο, μαζί με την κρέμα γάλακτος, οι εξαγωγές της ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνονται, χάρη στην καλή κινεζική ζήτηση.

Κρέας

Η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 1,3% ή 92.000 τόνους το 2021, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από υπηρεσίες τροφίμων. Ωστόσο, οι εξαγωγές σε αγορές υψηλής αξίας όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται χάρη στις πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες.

Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, η παραγωγή της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται το 2021 (αύξηση 1,7% ή 394.000 τόνους σε σύγκριση με το 2020). Παρόλο που οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν, οι συνολικές εξαγωγές χοίρειου κρέατος στην ΕΕ θα πρέπει να αυξηθούν κατά 5% το 2021. Οι υψηλές τιμές θα πρέπει να αντισταθμίσουν αύξηση των τιμών των ζωοτροφών.

Όσον αφορά τα πουλερικά, με τη γρίπη των πτηνών να χτυπά τους μεγάλους παραγωγούς της ΕΕ και τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών, η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,9% ή 121.000 τόνους το 2021.

Η κατανάλωση της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί με το άνοιγμα των υπηρεσιών τροφίμων. Ωστόσο, τα κατεψυγμένα αποθέματα θα πρέπει εν μέρει να ικανοποιήσουν αυτήν την επιπλέον ζήτηση, οδηγώντας σε σταθερή φαινομενική κατανάλωση.

Το πρόβειο και κατσικίσιο κρέας, σύμφωνα πάντα με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ε.Ε., θα πρέπει να παραμείνει σταθερό το 2021 (αύξηση 0,1% ή 688 τόνους, παρά τις σχετικά υψηλές τιμές). Όσον αφορά τη ζήτηση, το άνοιγμα των υπηρεσιών τροφίμων θα πρέπει να έχει θετικό αντίκτυπο για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις