Πρωτογενής Τομέας

Λιβανός: Ενισχύουμε τους παραγωγούς και ιδιαίτερα τους νέους για να παραμείνουν στον πρωτογενή τομέα

Λιβανός: Ενισχύουμε τους παραγωγούς και ιδιαίτερα τους νέους για να παραμείνουν στον πρωτογενή τομέα

«Στηρίζουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που φροντίζουν και προστατεύουν τα δάση»

«Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε δύο φάσεις, για την άμεση στήριξη όλων των πυρόπληκτων πολιτών, αλλά και για τη στήριξη όλων όσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο τους και να ξαναφτιάξουν τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές τους μονάδες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στην εκπομπή ΟΝ LINE του ΣΚΑΙ με την Ναντίν Χαρδαλιά και τον Κωνσταντίνο Δαυλό.

Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι είναι προφανές πως ο κ. Τσίπρας δεν άντεξε παρά μόνο λίγες ώρες στη λογική της συναίνεσης και της εθνικής συμμαχίας για την αντιμετώπισης αυτής της εθνικής καταστροφής και πιστεύει ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει πάνω στις στάχτες. «Είναι σαφές ότι δεν θα τον ακολουθήσουμε σ΄ αυτόν τον δρόμο. Η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία, η Πολιτεία κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές» πρόσθεσε ο κ. Λιβανός.

Όπως σημείωσε ο ΥΠΑΑΤ, τέτοιες πυρκαγιές, όπως αυτές που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο, σχετίζονται αφενός μεν με τους πρωτόγνωρους καύσωνες που έχουν δημιουργήσει παντού καύσιμη ύλη που είναι πολύ δύσκολο και ελεγχθεί και αφετέρου με την ερημοποίηση της υπαίθρου και των δασών.

«Η άποψη του ΥΠΑΑΤ – και εκφράζεται και από εγνωσμένης αξίας ήδη στην Ευρώπη ερευνητές και επιστήμονες - είναι ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε –μεταξύ άλλων- το πρόβλημα των πυρκαγιών πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία των νέων μας στην Ελληνική Περιφέρεια» υπογράμμισε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι «η αστυφιλία είναι ένας από τους λόγους που έχει οδηγήσει τα δάση μας και τις αγροτικές μας εκτάσεις σε εγκατάλειψη.

Εμείς, θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους νέους να γυρίσουν στην αγροτική παραγωγή. Οφείλουμε να δούμε το δάσος ως ένα πυλώνα και να ενισχύσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους και τη ζωή τους το φροντίζουν και το προστατεύουν», είπε ο κ. Λιβανός.

Αναφερόμενος ειδικότερα, στα μέτρα άμεσης στήριξης των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, ο ΥΠΑΑΤ, τόνισε ότι από τη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gr, άρχισαν να τους καταβάλλονται ήδη τα πρώτα βοηθήματα.

«Επιπρόσθετα, όσοι δικαιούνται αποζημίωσης με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν άμεσα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, σε δεύτερο επίπεδο για τις φυτικές παραγωγές δίνουμε ένα βοήθημα το οποίο μόλις εγγραφούν οι συμπολίτες μας στο arogi.gr θα μπορέσουν να πάρουν ανάλογα με την καλλιέργειά τους» τόνισε ο κ. Λιβανός και διευκρίνισε ότι αυτό είναι η προκαταβολή.

«Η δεύτερη προκαταβολή θα καταβληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και με βάση την πρώτη εκτίμηση της καταστροφής, οι πυρόπληκτοι παραγωγοί θα λάβουν το 20% της συνολικής εκτιμηθείσας αξίας.

Και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, 2-3 μήνες ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις καταβολές αυτές για να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να ξαναφτιάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Ταυτόχρονα έχουν ήδη καλύψει με ζωοτροφές που ήταν ένα είδος εν ανεπαρκεία μετά τις πυρκαγιές την Πελοπόννησο και την Εύβοια και είμαστε σε συνεχή διαδικασία για να τους βοηθάμε ώστε να έχουν οι κτηνοτρόφοι μας τροφή για τα ζώα τους», σημείωσε ο ΥΠΑΑΤ.

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Κώστας Μπαγινέτας επισκέφθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν και με ένα ειδικό επιτελείο την Εύβοια, όπου επιθεώρησαν όλες τις καμένες περιοχές μαζί με Δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες, προκειμένου να εκπονηθεί το συνολικό πλάνο των άμεσων αποζημιώσεων αλλά και το σχέδιο για τη γεωργική και κτηνοτροφική ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι οι μονοετείς καλλιέργειες αποζημιώνονται τώρα μέσα από την κρατική αρωγή και στο μεγαλύτερο τους βαθμό τουλάχιστον θα μπορούν του χρόνου οι παραγωγοί να μπουν δυναμικά στη νέα τους καλλιέργεια.

Σε ό,τι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, το ΥΠΑΑΤ είναι ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και με την αρμόδια Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί υπό τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο με βάση τις ανάγκες και τις ζημιές που θα καταγραφούν, έτσι ώστε στο βάθος τετραετίας- πενταετίας να μπορεί να στηριχθεί ο παραγωγός και να ξαναστήσει τις καλλιέργειές του.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Λιβανός, το ΥΠΑΑΤ δημιούργησε άμεσα μία hot line, έναν τετραψήφιο αριθμό, το 1540, που μπορούν να καλούν οι παραγωγοί και να ζητούν συμβουλές για τις καμένες καλλιέργειες τους. Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΑΤ εξέδωσε και μοίρασε στην Εύβοια φυλλάδια, με τα οποία παρέχονται οι πρώτες συμβουλές για όσες καλλιέργειες μπορούν να σωθούν. Τα φυλλάδια αυτά είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και του ΕΛΓΟ.

Τέλος, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το ΥΠΑΑΤ θα έχει διαμορφώσει το πλαίσιο, το οποίο θα συζητήσει με το Υπουργείο Οικονομικών, για τη δυνατότητα άντλησης ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των καλλιεργειών.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup