Πρωτογενής Τομέας

Κραυγή αγωνίας από τους ελαιοτριβείς Ολυμπίας και Γορτυνίας

Κραυγή αγωνίας από τους ελαιοτριβείς Ολυμπίας και Γορτυνίας

Την αγωνία τους για το μέλλον, εκφράζουν οι ελαιοτριβείς της Ολυμπίας και της Γορτυνίας με επιστολή τους προς τους θεσμικούς φορείς, τους αιρετούς τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Η καταστροφή που υπέστη από τις πυρκαγιές στην περιοχή η ελαιοπαραγωγη, βάζει ταφόπλακα όχι για τη φετινή σεζόν αλλά και για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον στο ελαιόλαδο, από τις χιλιάδες ελαιόδεντρα που έγιναν στάχτη.

Οι ελαιοτριβείς, που παραλαμβάνουν τον καρπό και τον μετατρέπουν σε ελαιόλαδο ζητούν την στήριξη της Κυβέρνησης και της Πολιτείας, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να σταθούν όρθιες αλλά και να μη χαθεί ένα τεράστιο φυτικό και οικονομικό κεφάλαιο για την περιοχή.

Στην επιστολή του οι ιδιοκτήτες έντεκα επιχειρήσεων ελαιοτριβείων αναφέρουν τα εξής:

“Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή μας. Δυστυχώς, όπως προκύπτει και από την καταγραφή, οι ζημιές, συνολικά και ιδιαίτερα στην ελαιοπαραγωγή, δεν έχουν προηγούμενο. Η περιοχές της Γορτυνίας και της Ολυμπίας έχουν ως βασική αγροτική οικονομική δραστηριότητα την ελαιοπαραγωγή.

Για περισσότερες από 20000 χιλιάδες οικογένειες, το βασικό μερίδιο στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από το λάδι και τις ελιές. Πέραν της παραγωγής, η μεταποίηση και όλα τα δορυφορικά επαγγέλματα, εκατοντάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν ως βάση των δραστηριοτήτων τους το ελαιόλαδο, επηρεάζονται Οικονομικά και βρίσκονται και αυτοί σε πολύ δύσκολη θέση. Στην περιοχή της Ολυμπίας κάηκαν πάνω από 400.000 ελαιόδεντρα και στη Γορτυνία 250.000.

Υπολογίζουμε, για τα επόμενα δέκα χρόνια, ακόμη και αν γίνει άμεσα αναπλήρωση των καμένων δένδρων ότι θα έχουμε μια μείωση της ετήσιας παραγωγής λαδιού πάνω από 7.000 τόνους και με μεσοσταθμικές τιμές , το απολεσθέν εισόδημα υπολογίζεται στα 20
εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα ανακούφισης των χιλιάδων παραγωγών και επαγγελματιών και συγχρόνως ένα μακροχρόνιο σχέδιο, επανεκκίνησης και επανασύστασης της ελαιοκαλλιέργειας, με παράλληλες πρωτοβουλίες και δράσεις, καθώς και μέτρα ενίσχυσης της τυποποίησης και των στάνταρς της ποιότητας του ξεχωριστού λαδιού της περιοχής με τις ποικιλίες χωραϊτικό και κορωνέϊκό.

Εμείς οι 11 επιχειρήσεις - ελαιοτριβεία της περιοχής που εξυπηρετούμε πάνω από 10000 παραγωγούς και απασχολούμε περίπου 150 εργαζόμενους , θα βρεθούμε στους επόμενους μήνες σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, με βάση τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις μας.

Γι’ αυτό, συγκροτήσαμε επιτροπή πρωτοβουλίας, ώστε να δράσουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους καλλιεργητές της ελιάς και τις επαγγελματικές και συνεταιριστικές ενώσεις, τους δήμους Ολυμπίας και Γορτυνίας , καθώς και τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Ζητούμε, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, να έχουν στόχο την άμεση ανακούφιση των πληγέντων και αναλογία αντίστοιχων με αυτά της Ευβοίας και στη συνέχεια χωρίς χάσιμο χρόνου, με ευρύτερη συναίνεση και συμφωνία, να εκπονηθεί σχέδιο και συγκεκριμένο πρόγραμμα με πενταετή ορίζοντα, για την ανασύσταση των καλλιεργειών και την ανάπτυξη τη περιοχής.

Άμεσα, πριν οδηγηθούμε σε οικολογική κοινωνική και παραγωγική απερήμωση"

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα