Πρωτογενής Τομέας

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Μέχρι 60% οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Μέχρι 60% οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή»
Η μείωση της παραγωγής από την ανομβρία και οι χαμηλές τιμές προβληματίζουν τους ελαιοπαραγωγούς που βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται ,με της ελαιοσυγκομιδή στη περιοχή της Τριφυλίας να έχει φτάσει στο 50%.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Νίκος Σινάνης , ο κόσμος είναι ανάστατος , βλέποντας πως δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα , τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Σε ότι αφορά τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια λόγω της ξηρασίας αυτές τονίζει ότι φτάνουν στα 60% και πως πέρα από κάποιες αρχικές εκτιμήσεις από κλιμάκια του ΕΛΓΑ που ήρθαν στη περιοχή , από εκεί και πέρα δεν έχει γίνει τίποτα , ούτε έχει ληφθεί καμία μερίμνα από το κράτος. Σε ότι αφορά τις τιμές αυτές έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα γύρο από τα 5 ευρώ αν και η ποιότητα του ελαιολάδου είναι πολύ καλή.

Τέλος επισημαίνει τα πλημμυρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραγωγοί της περιοχής , λόγω της κατασκευής τους νέου δρόμου Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά όπου το βρόχινο νερό καταλήγει σε χωράφια και δρόμους.

Σχετικά με την ελαιοσυγκομιδή που έχει ξεκινήσει και βρίσκεται περίπου στα μέσα της ο Νίκος Σινάνης τονίζει «Η ελαιοκομιδή περίοδος έχει φτάσει και ξεπεράσει το 50% της συγκομιδής. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα υπάρχουν όπως από την αρχή είχαμε αναφέρει με το θέμα των ζημιών , από τη ξηρασία και την αδιαφορία της κυβέρνησης να αποζημιωθούν αυτοί που έχουν πάθει ζημία. Ζημιά η οποία είναι τουλάχιστον στο 60% , στη περιοχή μας , αν βάλουμε μέσα και τη Πυλία που εκεί είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η αδιαφορία του κράτους είναι μεγίστη , δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να γίνουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις όπως έχουμε ζητήσει και είναι τελείως αδιάφοροι. Πέρασαν κάποια κλιμάκια, έκαναν κάποιες γενικές εκτιμήσεις , αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει πλήρη αδιαφορία σε όλους τους τομείς και οι ζημιές είναι τεράστιες. Σε ότι αφορά την ελαιοκομική περίοδο στη περιοχή της Τριφυλίας έχει ξεπεράσει το 50 ίσως και 60% , είναι αμάζευτες κυρίως οι ποτιστικές ελιές.

Οι τιμές επισήμανε είναι σε χαμηλά επίπεδα για τους παραγωγούς και το κόστος παραγωγής υψηλό , υπογραμμίζοντας «Οι τιμές του ελαιολάδου όλο και πάνε προς τα κάτω το κόστος παραγωγής όπως ξέρουμε είναι απροσδιόριστο , όπως είναι σήμερα οι τιμές μόνο 1έως 1,5 ευρώ μένει στο παραγωγό , οι οποίες τιμές είναι από 4.80- 5.20 ευρώ , ανάλογα με τον έμπορο. Με αυτή τη κατάσταση δεν βγαίνουμε και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ο κόσμος είναι ανάστατος , την παραγωγή όπως και πέρυσι τη χάνουμε , τη στιγμή που τα λάδια είναι πολύ καλά σε οξύτητα δεν περνούν τα 4 δέκατα και βλέπουμε οι τιμές να μειώνονται. Αυτό κατά την άποψη μου είναι θέμα καρτέλ και η κυβέρνηση δεν ασχολείται καθόλου με αυτό το ζήτημα , με τη τύχη του παραγωγού.»

Οικονομικό πλήγμα για τη περιοχή η μειωμένη παραγωγή και η μειωμένη τιμή όπου η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια , σημειώνει «Μειωμένη παραγωγή και μειωμένη τιμή για τη περιοχή μας σημαίνει ότι έχει χάσει ένα τεράστιο ποσό. Για εμάς μια ικανοποιητική σταθερή τιμή για το ελαιόλαδο θα έπρεπε να είναι γύρω από τα 7 ευρώ. Έτσι θα μπορέσει ο παραγωγός να σταθεί. Το κράτος όμως δεν μας υποστηρίζει και έχουμε τεράστιο πρόβλημα , αυτό το διαπιστώνει ο καθένας , ειδικά στη περιοχή μας που η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια. Όπως είναι η κατάσταση δεν μπορούμε να ζήσουμε. Αυτή είναι η άποψη όχι μόνο η δική μου αλλά όπως μου τη μεταφέρουν και οι παραγωγοί μέλη μας. Οι όψιμες βροχές δεν κατάφεραν να βελτιώσουν τον καρπό και οι αποδόσεις είναι μειωμένες. Με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη πτώση και να ερχόμαστε στα όρια μας.»

Τέλος επισημαίνει ένα ακόμη πρόβλημα που έχει προκύψει με πλημμυρικά φαινόμενα από το νέο δρόμο Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά. «Στο δρόμο Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις πλημμύρες . Με τις τελευταίες βροχές είχαν πλημμυρίσει τα χωράφια, ευτυχώς που τα θερμοκήπια δεν έπαθαν τεράστιες ζημιές όπως άλλες περιόδους. Είναι τα κανάλια , οι αποχετεύσεις ,που έχουν χωθεί , από τις κοκκινιές (χώματα) και τα χαλίκια έτσι που το νερό πάει ανεξέλεγκτο στα χωράφια. Δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια για συγκέντρωση των όμβριων υδάτων να πάνε στο ποτάμι του Λαγκούβαρδου, Έχουν χωθεί όλα τα φρεάτια και πέφτουν τα νερά ανεξέλεγκτα σε δρόμους και χωράφια παραγωγών».

Πηγή: ΕleftheriaOnline.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup