Πρωτογενής Τομέας

Copa - Cogeca: Ιστορικά χαμηλή η παραγωγή κρασιού

Copa - Cogeca: Ιστορικά χαμηλή η παραγωγή κρασιού

Προβλέψεις της Copa - Cogeca για τις τρεις μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες.

Μετά από ένα χρόνο έντονων κλιματολογικών συνθηκών στη νότια Ευρώπη, το 2021/22 η συγκομιδή κρασιού προβλέπεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη και συντομότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας.

Σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία εκτιμάται ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 18%, φτάνοντας τα 117,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα (hl) από το 2020/21. Εκτός από τους παγετούς της άνοιξης που αποδεκάτισαν περίπου το 30% των καλλιεργειών στη Γαλλία και τη βόρεια Ιταλία, χαλάζι, ξηρασίες και οι ασθένειες έχουν επιτείνει περαιτέρω τις απώλειες. Ανεξάρτητα από τη μεταβλητότητα και τις αβέβαιες κλιματολογικές συνθήκες, η ποιότητα των σταφυλιών είναι σημαντικά υψηλότερα, προμηνύοντας ποιοτικά κρασιά.

Στην Ιταλία, η παραγωγή κρασιού εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ τουλάχιστον 43,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σημειώνοντας πτώση 9%. Οι ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες, από τους παγετούς της άνοιξης μέχρι το καλοκαιρινό χαλάζι, τις καταιγίδες και την ξηρασία είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές ακόμη και μεταξύ γειτονικών αμπελουργικών περιοχών. Πολλές περιοχές στη βόρεια και κεντρική Ιταλία χτυπήθηκαν από τους παγετούς της άνοιξης, που κατέστρεψαν έως και το 40% των αμπελοκαλλιεργειών, αλλά οι προοπτικές για το λευκό κρασί παραμένουν καλές.

Για την Γαλλία προβλέπεται η μεγαλύτερη πτώση κατά 29% σε σύγκριση με το 2020/21, με την συγκομιδή να μην ξεπερνά τα 33,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Οι παγετοί της άνοιξης, που αποδεκάτισα περίπου το 30% των καλλιεργειών στη χώρα, σε συνδυασμό με ασθένειες των φυτών λόγω της καλοκαιρινής υγρασίας, αναμένεται να οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλή συγκομιδή, κατώτερη με αυτά του 1991/2017 και συγκριτικά με αυτά του 1977.

Στην Ισπανία προβλέπεται συγκομιδή 39,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, 7 εκατομμύρια εκατόλιτρα μικρότερη. Η συγκομιδή ξεκίνησε με πολύ καλής ποιότητας καρπό αλλά αναμένεται να είναι μικρής διάρκειας, ειδικά λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας και των περιστασιακών επεισοδίων παγετού και χαλαζιού.

Στη Γερμανία, οι όγκοι συγκομιδής αναμένεται να είναι κάτω από 9 εκατομμύρια εκατόλιτρα και κάτω από τη μέση απόδοση των 10 ετών. Μερικές απώλειες απόδοσης οφείλονται στον περονόσπορο, τον ανοιξιάτικο παγετό και τα χαλαζοπτώσεις. Όμως, το 2021 είναι μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για τους αφρώδεις οίνους.

Η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα όπου αναμένεται αύξηση, αν και αμυδρή (+1%), ενώ στην Ουγγαρία οι αποδόσεις συγκομιδής θα κυμαίνονται μεταξύ 2,5 και 3 εκατομμυρίων εκατόλιτρων.

Σχολιάζοντας την κατάσταση της αγοράς, ο Luca Rigotti, πρόεδρος της Copa-Cogeca της Ομάδας Εργασίας για το Κρασί δήλωσε: «Η επαναλειτουργία του τομέα HoReCa και του επανέναρξη των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων προς τις ΗΠΑ μετά την αναστολή των δασμών που σχετίζεται με τη διαμάχη Boeing-Airbus, φέρνει μια μέτρια αισιοδοξία. Ωστόσο, η μικρή παραγωγή και οι μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 δείχνουν ότι ο τομέας χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης για την αντιμετώπιση των διαταραχών της αγοράς».

Πηγη΄: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup