Απαντήσεις στα τρέχοντα και καυτά ζητήματα του αγροτικού κόσμου θέλησε να δώσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών στο δημαρχείο Λεχαινών το πρωί της Κυριακής. Η αλλαγή του κανονισμού του οργανισμού που έχει συζητηθεί πολλάκις, η αλλαγή των διαδικασιών για τις εκτιμήσεις και τα πορίσματα και κατά συνέπεια και να επισπευτεί και ο χρόνος καταβολής αποζημιώσεων.
Ο κ. Λυκουρέντζος μιλώντας στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου τόνισε πως “… είμαστε αντιμέτωποι μέσα στο 2021, με κύματα ακραίων καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν καταστροφικές ζημιές στις παραγωγές από τον παγετό τον χειμώνα, το χαλάζι, στους καύσωνες του καλοκαιριού και δυστυχώς τελευταία και τις καταστρεπτικές πυρκαγιές. Η διοίκηση του ΕΛΓΑ κάνει ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε με το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο διαθέτει να αποτυπώνονται γρήγορα οι ζημιές, να προχωράμε σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις και πορίσματα, έτσι ώστε συντομότερα από κάθε άλλη φορά να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις” σημείωσε για τις έως τώρα αποζημιώσεις.
Μιλώντας για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές δήλωσε πως ο οργανισμός βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, της αποτύπωσης των ζημιών και περί τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου θα παραδοθούν στην κυβερνητική επιτροπή της κρατικής αρωγής τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να είναι εφικτή εντός του Νοεμβρίου η καταβολή των πληρωμών. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε επίσης πως ολοκληρώνονται τα πορίσματα για τον καύσωνα και τις άλλες ζημιές οι οποίες έχουν προηγηθεί και σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα για την πορεία του εκτιμητικού έργου, να εξεταστούν τυχόν λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες, αστοχίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. “Πρέπει πάντοτε να έχουμε υπόψη μας ότι το όλο έργο υλοποιείται από ανθρώπους, το ανθρώπινο λάθος είναι πάντοτε αναμενόμενο αλλά κάνουμε ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε ο ΕΛΓΑ με ακρίβεια και δικαιοσύνη, με φερεγγυότητα και αξιοπιστία να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του” σχολίασε ο κ. Λυκουρέντζος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του οργανισμού είπε πως “… βεβαίως πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός υπό μία προϋπόθεση. Ότι θα διασφαλιστούν οι πόροι με τους οποίους θα μπορεί ο ΕΛΓΑ να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Όταν ανέλαβα πρόεδρος του οργανισμού έθεσε δύο μεγάλους στόχους. Ο πρώτος είναι ο ΕΛΓΑ να αποκτήσει οικονομική ευστάθεια. Γιατί όταν αναλάβαμε έτρεχε με 35 εκατομμύρια έλλειμμα στην χρήση. Αν ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης δεν χρηματοδοτούσε τον Ιούλιο του 2020 με 35 εκατομμύρια τον ΕΛΓΑ, το 2020 ο ΕΛΓΑ θα δήλωνε αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Εύκολα ακούγονται τα λόγια περί αλλαγής κανονισμού, δύσκολη είναι όμως η ανάληψη των ευθυνών, για την διασφάλιση των πόρων. Γιατί όπως γνωρίζετε οι παραγωγοί μας δεν είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν την πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα αλλά στην παρούσα φάση δεν θέλει να επιβαρύνει τους παραγωγούς άρα λοιπόν αυτό το οποίο απομένει στην διοίκηση και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ είναι να διαθέτει φερεγγυότητα ο οργανισμός πληρώνοντας μέχρι το τελευταίο ευρώ με τον ισχύοντα κανονισμό”.
Απαντώντας επιμέρους στο θέμα των αυξημένων συνεπειών στις καλλιέργειες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την πιθανότητα εισαγωγής ιδιωτικής ασφάλισης στον χώρο, ο κ. Λυκουρέντζος εξήγησε πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλει προσπάθεια στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ για το θέμα ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει τις κατευθυντήριες οδηγίες οποίες εφαρμόζονται σήμερα και να επιτραπεί η αναγνώριση των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων, έτσι ώστε να επιτραπεί στις εθνικές κυβερνήσεις να μπορούν να χρηματοδοτούν χωρίς εμπόδια τους γεωργοασφαλιστικούς οργανισμούς.
“Μία δεύτερη λύση σε επίπεδο Ε.Ε είναι η ίδρυση ενός ταμείου το οποίο στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής θα επιτρέπει την αντιμετώπιση των αποζημιώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα. Επιπροσθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί ένα μέτρο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο υπήρχε στο προηγούμενο πρόγραμμα, δεν το αξιοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα χρήματα βεβαίως δεν χάθηκαν, διετέθησαν σε άλλα μέτρα, σε άλλους κωδικούς αλλά είναι ένας τρόπος με τον οποίο με έμμεσο τρόπο, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την ειδική ασφαλιστική εισφορά αλλά επιδοτούμενη από την Ε.Ε. έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες μας. Όλα αυτά είναι σε συζήτηση” είπε ο κ. Λυκουρέντζος.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ιδιωτικοποίησης σημείωσε πως “… ήταν μία συζήτηση η οποία ξεκίνησε από τον φόβο εκείνων που φοβούνται την αγορά. Εμείς δεν φοβόμαστε την αγορά. Γιατί ξέρουμε ότι ο ΕΛΓΑ είναι ο ισχυρός γεωργοασφαλιστικός οργανισμός. Η συζήτηση η οποία ξεκίνησε ήταν αν υπάρχουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα έκαναν ανταγωνιστικά προς τον ΕΛΓΑ προγράμματα χάριν των αγροτών. Αυτόν τον ανταγωνισμό δεν τον φοβόμαστε. Αλλά ουδεμία μέχρι τώρα ιδιωτική εταιρεία έχει προτείνει κάποιο ανταγωνιστικό πρόγραμμα. Και αυτό διότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αυτά τα οποία διογκώνουν το βάρος των αποζημιώσεων και κανένας ιδιώτης δεν πρόκειται να επενδύσει κεφάλαια στον γεωργοασφαλιστικό τομέα και να τα χάσει. Άρα λοιπόν αυτό το οποίο μένει είναι ένας ισχυρός και σύγχρονος ΕΛΓΑ με οικονομική αυτάρκεια, οικονομική ευρωστία, μιλώντας την γλώσσα της αλήθειας στους αγρότες, δεν έχω υποσχεθεί επί δύο χρόνια τίποτα παρά μόνο ότι μπορώ να κάνω κι αυτό αφού πραγματοποιηθεί ανακοινώνεται διότι επί πέντε χρόνια η αγροτική κοινωνία ταλαιπωρήθηκε από τις υποσχέσεις. Άρα, ο ΕΛΓΑ συνεχίζει με αυτό το πρόγραμμα το οποίο έχει, βλέπει τις προκλήσεις και σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την Ε.Ε ελπίσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον”.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μίλησε και για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών που θα συμβάλουν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. “Εντός των ημερών πρόκειται να δημοσιοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου ο οποίος θα παραλάβει την σημερινή διαδικασία του ΕΛΓΑ θα την μετατρέψει σε ψηφιακή, έτσι ώστε με ένα ταμπλετ, με έναν φορητό υπολογιστή ακόμα και με το κινητό στο χωράφι, θα μπορεί ο εκτιμητής να κάνει την εκτίμηση επιτόπου, μαζί με εποπτικό υλικό, φωτογραφίες και να τα αποστείλει στους κεντρικούς υπολογιστές. Αυτό θα συντομεύσει τον χρόνο κατά έξι με εννέα μήνες, σε σχέση με τα πορίσματα. Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα ένας τόσο σημαντικός οργανισμός για την αγροτική κοινωνία και την αγροτική οικονομία, να μην διαθέτει τη νέα τεχνολογία. Αυτό θα είναι πράγματι ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα εκσυγχρονισμού του οργανισμού. Το έχουμε φέρει στο τελευταίο στάδιο και ευελπιστώ μέσα στο Νοέμβριο να υπάρχει και ανάδοχος” επισήμανε.
Τέλος ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ως οικοδεσπότης τόνισε πως στο περιθώριο της εκδήλωσης για τους πολεμιστές στην Κύπρο το 1974, υπήρξε η σκέψη να γίνει συνάντηση την επόμενη ημέρα με τους εκπροσώπους των αγροτών. “Όπως γνωρίζετε πολύ καλά ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης είναι κυρίως αγροτικός και όλα αυτά τα θέματα τα αγροτικά αφορούν πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του Δήμου μας. Πιστεύω ότι μέσα από μια εκτενής και διεξοδική συζήτηση και θα δοθούν απαντήσεις και λύσεις έτσι ώστε να φύγουμε όσο το δυνατόν πιο αισιόδοξοι και για τη γεωργία αλλά και για τους παραγωγούς, κάτι το οποίο ήταν και μέλημα της δημοτικής αρχής, αφού πρέπει να στηριχθεί η πραγματική οικονομία του Δήμου μας η οποία είναι η αγροτική οικονομία”.