Σοβαρό πλήγμα έχουν δεχθεί οι καλαμποκοπαραγωγοί της Ηλείας φέτος, καθώς οι αποδόσεις παρουσιάζουν μείωση που ξεπερνά το 30% λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, με καύσωνες και ξηρασία να κυριαρχούν το καλοκαίρι. Σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, ενώ το υφιστάμενο ασφαλιστικό πλαίσιο όπως καταγγέλλουν δεν προσφέρει επαρκή κάλυψη.
Ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, Χρήστος Παλαιολόγος, μιλώντας στο Gaia365.gr, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση:
«Οι αποδόσεις είναι φέτος μειωμένες περισσότερο από 30% λόγω του καύσωνα και της ξηρασίας. Όσο και να ποτίζαμε, οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν ζημιές στο καλαμπόκι, με αποτέλεσμα να μην φτάσουμε στην αναμενόμενη παραγωγή. Η ασφάλεια δεν καλύπτει τίποτα. Για να μας καλύψει, θα πρέπει να μην βγάλουμε σχεδόν τίποτα».
Ανεπαρκής στήριξη από τον ΕΛΓΑ
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δυσχερής, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Παλαιολόγος, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ καλύπτουν μόνο παραγωγές κάτω των 900 κιλών ανά στρέμμα, αφήνοντας εκτός αρκετούς παραγωγούς.
«Υπάρχουν παραγωγοί βέβαια, που δεν έφτασαν ούτε και αυτά τα κιλά και κινδυνεύουν τώρα να χάσουν και τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Όταν επιδοτούμε, πρέπει να επιδοτούμε αυτούς που έχουν χαμηλές αποδόσεις, όχι τους παραγωγούς με 1.500 κιλά. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε ασφάλεια που δεν μας καλύπτει και ποτέ δεν αποζημιωνόμαστε».
Διπλή απώλεια για τους παραγωγούς
Το πλήγμα δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση της παραγωγής. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τους αγρότες να επωμίζονται δαπάνες για τις νέες ανάγκες που προέκυψαν και που τελικά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
«Φέτος είχαμε διπλή απώλεια: μειωμένο αγροτικό εισόδημα λόγω μικρότερης παραγωγής και αυξημένο κόστος παραγωγής. Είναι απαραίτητο να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να βοηθήσει τους αδύναμους», τόνισε ο κ. Παλαιολόγος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για δίκαιη και ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία.
Μία αρχή όπως τονίζει θα ήταν η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να λαμβάνουν αποζημιώσεις όσοι πραγματικά έχουν πληγεί, καθώς και την εφαρμογή ενός συστήματος ενισχύσεων που να στηρίζει τους πιο αδύναμους παραγωγούς.
Η φετινή χρονιά αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι για την αγροτική πολιτική της χώρας, με τους παραγωγούς να ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους και η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.